Чим корисна кульбаба. Готуємо лікувальні настої та запашне варення
02 червень 2016 12:36
6 423
0
 Кульбаба — відмінне джерело бета-каротину, наймогутнішого антиоксиданту та імуностимулятора, вітамінів А, В і D, клітковини, заліза, калію, кальцію, фосфору, магнію, тіаміну і рибофлавіну.
Пропонуємо вам кілька дуже простих рецептів з кульбаби для зцілення різних недуг.
Настій з листя
Настій з листя кульбаби застосовують для поліпшення обміну речовин.
Для його готування 1 столову ложку здрібненого листя кульбаби залийте склянкою окропу і дайте настоятися протягом години. Пийте до їжі по 1/3 склянки 3 рази на день протягом 2 тижнів.
Паста з коренів
У блендері подрібніть висушені корені кульбаби до однорідної маси, змішайте з медом (за смаком) і приймайте по 1 столовій ложці 3 рази на день.
Добре допомагає при лікуванні атеросклерозу.
Настій з квіток
При високому тиску, здутті живота й закрепах рекомендують приймати настій з квіток кульбаби.
10 г квіток кульбаби залийте 1 скл. холодної води, прокип'ятіть на маленькому вогні (15 хвилин), дайте настоятися (30 хвилин) і пийте по 1 ст. л. 3-4 рази на день.
Чай з коренів
Такий чай використовується, як жовчогінний засіб.
1 столову ложку здрібнених коренів кульбаби залийте склянкою окропу, дайте настоятися (15 хвилин), процідіть, остудіть і пийте за півгодини до їжі по 1/4 склянки 3 рази на день.
Як приготувати варення з кульбаби
Інгредієнти: Кульбаби — 400 квіток; Вода — 1 л; Цукор — 1 кг 200г; Лимонна кислота — 0,5 ч.ложки.
Кульбаби для варення збирають в той момент, коли вони цвітуть. Жовті і запашні. Повірте, 400 головок — це не так вже й довго.
Зелені чашолистки і квітколожа нам не потрібні, вони додадуть гіркоту молочного соку — у варення підуть тільки жовті пелюстки. Самий безпрограшний варіант — взяти з собою ножиці. Прямо з квітконосних стрілок зрізаємо жовті квіти і збираємо їх «під усний рахунок вголос».
Зручно збирати квіти в широкий посуд, наприклад, в миску, лоток або каструльку.
Але, якщо вам зручніше обривати цілі головки, ту ж процедуру обрізання ви проведете вдома, сидячи за столом.
Результат буде той самий. Правда, потрібно врахувати, що до вечора кульбабки «закриються» навіть у вашому пакеті. Так що краще всього обробку провести відразу по приходу додому.
Який посуд для варіння варення взяти? Найкраще — емальований або з нержавіючої сталі. А ось алюмінієва, мідна і латунна для наших цілей підходять менше.
Квіти не промиваємо!!! Самий сенс у тому, щоб весь пилок і нектар увійшли в варення, а не вимилися і не пішли в каналізацію. Просто заливаємо квіти холодною водою. В пелюстках тулилися десятки різних жучків, вони почнуть виповзати. Нехай вас це не лякає, прибирайте їх.
Доводимо воду з пелюстками до кипіння і зменшуємо вогонь до мінімального. Кип'ятимо 10 хвилин.
Додаємо лимонну кислоту в киплячий відвар, розмішуємо і залишаємо кипіти на маленькому вогні ще 20-25 хвилин.
Знімаємо каструлю з вогню і проціджуємо відвар. Віджимаємо пелюстки, і ... все, вони свою роль зіграли і вже нам не потрібні, можна викидати (або закопати в землю, якщо ви варите на дачі).
Відвар виглядає мутно-жовтим; якщо зелених чашолистків потрапило багато, то з зеленуватим відтінком.
У відвар додаємо цукор, розмішуємо і знову ставимо на вогонь.
Як тільки відвар закипить, ви відразу побачите, як він на очах перетворився з мутно-жовтого ось в такий прозорий і красивий. Знову зменшуємо вогонь і варимо 30-40 хвилин. Чим довше, тим густіше буде ставати варення.
Переливаємо в посуд для зберігання
В результаті у вас вийде такий собі кульбабовий «мед» — густий і тягучий. Він чудово зберігається в скляних банках під поліетиленовими кришками.
Варення з кульбаби справді схоже на мед — і за смаком, і за виглядом. Спробуйте — думаю, вам обов'язково сподобається!
|