Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Здоров’я » Весняне загострення гастриту. Що треба знати

Весняне загострення гастриту. Що треба знати


Весняне загострення гастриту. Що треба знати

Болі в шлунку, відрижка або печія - ці супутники хронічного гастриту знайомі багато кому. Але з неприємними симптомами можна впоратися не тільки за допомогою прийому звичних у цій ситуації ліків.

Щоб попередити весняне загострення, варто трохи обмежити прийом заборонених при гастриті продуктів і не порушувати дисципліну харчування - їсти часто і потроху. Стежте, щоб їжа завжди була теплою, а не гарячою або холодною (ніяких холодних соків з холодильника, мороженого та іншого). Намагайтеся запивати їжу не чаєм, а негазованою мінералкою, відваром шипшини і т.д. Частіше вживайте кисломолочні продукти: біокефір, кисляк, найкраще - на ніч.



Якщо ж неприємні симптоми все-таки починають нагадувати про себе - негайно сідаєте на дієту. «Піймавши» загострення на старті, можливо, вам вдасться за кілька днів погасити його за рахунок харчування, що щадить. При загостренні гастриту кава виключається, з чорного чаю краще перейти на зелений, рекомендуються вітамінні напої з ягід горобини, шипшини, суниці, смородини. Поліпшити стан допомагають і рослинні заспокійливі чаї.

Фітотерапія

У періоди загострень гастриту непогано використовувати і настої з лікарських рослин. Їхнє приготування не вимагає особливих турбот. Потрібну кількість сухих трав засипають у термос, заливають окропом і настоюють протягом ночі. Приймати отриманий настій потрібно по 1/3 склянки за півгодини до їжі чотири-п'ять разів на день. Курс лікування продовжують протягом шести-восьми тижнів.

При підвищеній і нормальній кислотності готують настої з деревію, ромашки, насіння льону або з чистотілу, деревію, звіробою. При зниженій - використовують лепеху, полин, золототисячник, листя брусниці, корінь оману, цикорій і т.д. Краще, якщо збори підбере лікар-фітотерапевт.


Що можна, а що ні

На жаль, про святкові страви, а також про млинчики, оладки доведеться забути. Дуже важливо не влаштовувати мішанину: обмежтеся двома-трьома стравами. При цьому краще, щоб порції були поменше.

Повне вето варто накласти на майонезні салатики, коптіння-соління, нарізку. Дуже уважно потрібно підійти й до вибору алкоголю: келих марочного вина, а також 50 мл (і не більше) горілки або коньяку можна собі дозволити, а від шампанського потрібно жорстко відмовитися, як і від будь-яких газованих напоїв.

Перед застіллям підстрахуйтеся заздалегідь: за годину до їжі прийміть обволікуючий препарат або з'їжте порцію рідкої вівсянки.

А ось піст (зрозуміло, не суворий) для хроніків з гастритом - саме воно. Каші на воді, вегетаріанські супи, овочі й риба, приготовлені в пароварці, киселі та інші пісні страви по суті - і є дієтичний стіл. Таке харчування полегшує процес травлення та поліпшує самопочуття.

КОМЕНТАРІ (3)
Ірина 3 січня 2023 14:03
Я дієти дотримуюсь і Гастритол пропиваю, коли буває загострення гастриту. Поки що це єдине, що допомагає прибрати біль та неприємні відчуття у шлунку.
Поліна 15 березня 2023 18:31
Торік під час сильного весняного загострення гастриту гастроентеролог призначила краплі Гастритолу. Препарат дуже сподобався. Після всього курсу лікування, біль зовсім зник і слизова в нормі.
Яна 30 травня 2023 13:56
Мені краплі Гастритол допомагають найкраще. При весняному загостренні гастриту приймаю лише їх. Правда мені дуже не подобається їх смак, але чого не зробиш для полегшення стану та одужання.
Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: