Як правильно розбавляти спирт для настоянок, наливок та лікерів
16 лютий 2016 08:00
11 820
0
 За своєю природою людина є дослідником, і пошук відповіді на питання «щоб було, якщо …», приніс світу чимало відкриттів і всіляких нововведень. Процес приготування різних напоїв своїми руками, а особливо водно-спиртових, залишається завжди актуальним. До слова сказати, актуальним він не тільки на просторах пострадянського простору, а й в усьому світі.
Для приготування більшості настоянок та інших домашніх спиртних напоїв потрібен не 96% спирт, а його розбавлена версія. В цьому випадку дуже корисно знати, як правильно розбавити спирт водою. При цьому для настоянок, як правило, потрібна не 40%-а горілка.
Процес розбавлення спирту водою називають «холодним» способом виробництва і його іноді використовують навіть на лікеро-горілчаних заводах. Для нас, простих споживачів, це ідеальний спосіб отримати розчин потрібної нам міцності, в тому числі горілку. В принципі, процес не складний, але дотримуватися технології все-одно потрібно.
Підготовка інгредієнтів
Власне, спирт. В залежності від ступеню очищення і складу сировини, харчовий спирт ректифікований відповідно до сучасної класифікації поділяють на наступні сорти:
Альфа — 96,3%. Люкс — 96,3%; Екстра — 96,3%; Базис — 96,0%; Вищої очистки — 96,2%; 1-й сорт — 96,0%;
В нашому випадку найкращим є спирт Альфа, який готують із пшениці, жита або їх суміші. Спирти Люкс і Екстра женуть із суміші зернових культур і картоплі, при цьому в спирті Люкс початкове сусло не повинно містити більше 35% картопляного крохмалю. В спиртах Екстра і Базис цей показник доходить до 60%.
Спирти вищої очистки використовують в основному для виробництва дешевої горілки, спирти 1-ого сорту взагалі не використовуються для виготовлення алкогольних напоїв.
Нам підійде спирт вище Базису — простежте за цим. Наступним важливим компонентом для розбавлення спирту є вода. Вона повинна бути чистою, прозорою, без сторонніх домішок. В ідеалі, джерельною або з артезіанської свердловини. Підійде звичайна питна з пляшок або, в крайньому випадку, дистильована.
Вода з крану не підходить навіть після кип’ятіння — в ній багато солей і інших сторонніх домішок, що робить її дуже жорсткою. В результаті, при розбавленні спирту такою водою він може помутніти.
Як визначити пропорції
Складність полягає в контракції, зменшення сумарного об’єму. Якщо змішати 100 мл горілки і 100 мл води, то вийде не 200 мл сумарної суміші. Але процес сильно спроститься, якщо дивитися на це питання з точки зору вмісту спирту в кінцевому продукті. Найпростіше оперувати співвідношенням об’ємів рідин. Приміром, 40%-ний спирт — це 1 л рідини, в якому міститься 400 мл чистого (безводного), 100%-ного спирту. Отже, в 1л спирту міцністю 96% міститься 960 мл безводного спирту. Щоб отримати 40% з 96%, потрібно кількість всього розчину збільшити на 96 і поділити на 40, тобто рівно в 2,4 рази. Простіше кажучи, щоб отримати горілку, потрібно до 1 л 96%-ого спирту додавати воду до тих пір, поки об’єм суміші не складе 2,4 л.
Можна також використовувати формулу:
X = 100NP/M — 100P
Де N — початкова міцність спирту; M — відсоток кінцевого (необхідного розчину); P — коефіцієнт (обсяг початкового розчину, у мілілітрах розділити на 100); Х — кількість мл води, які слід додати до початкового розчину.
Якщо в нас є 1л 96% спирту, а потрібно було отримати 70% розчин для приготування домашньої Бехерівки. Розрахунки наступні:
100*96*10/70 — 1000 = 371 мл
Отже, щоб отримати 70%-й розчин з 1 л 96%-ого спирту ми додали до нього (вірніше, навпаки) 371 мл води.
Увага! Потрібно воду розбавляти спиртом, а не навпаки.
При цьому воду краще використовувати охолоджену — тоді спирт точно не помутніє. Якщо лити спирт в холодну воду, то утворюються необхідні водні гідрати. Якщо ж використовувати теплу воду і лити її в спирт, то вийдуть моногідраті з характерним для спирту (не горілки!) запахом і смаком.
Що робити, якщо до вас в руки потрапив спирт міцністю нижче 95%, або ж вам потрібно отриману настоянку розвести до 20-30%?
Приміром, якщо у нас є 70% спирт і з нього потрібно отримати 30%, смачну настоянку, то до 100 мл такого спирту потрібно додати 136,0 мл води (знову-таки, ллємо спирт у воду, а не навпаки).
Відстоювання розбавленого спирту
По-перше, намагайтеся повністю заповнити ємність, у якій буде зберігатися спирт. Якщо спирт буде взаємодіяти з киснем, то він окислюється — утворюється оцтова кислота. Розбавлений спирт можна використовувати вже за кілька днів, але краще за тиждень — за цей час повинні припинитися всі хімічні реакції. Оптимальна температура відстоювання — +4 °С і вище, зберігати ємність слід в темному місці.
Після відстоювання спирту їм можна сміливо заливати інгредієнти настоянок, а після, якщо ви використовували міцний розчин, розбавити до потрібних градусів.
Тепер ви знаєте, як розбавити спирт водою в домашніх умовах, а значить, настоянки та інший домашній алкоголь стало готувати ще простіше.
|
|
|