Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Сад, город » Вирощуємо пряні трави на городі. Від вибору сорту до використання на кухні

Вирощуємо пряні трави на городі. Від вибору сорту до використання на кухні


Вирощуємо пряні трави на городі. Від вибору сорту до використання на кухні

Саме пряні трави надають нашій їжі додатковий смак, аромат і колір, попутно збагачуючи її корисними компонентами.

Вирощувати їх на своїй грядці досить просто. До того ж яскраві, ошатні рослини будуть справжньою прикрасою саду.

Базилік

Легенди багатьох народів називають базилік символом любові й сімейного благополуччя. Ця яскрава й ефектна рослина збагатить дачну атмосферу південним ароматом.

Чим корисний? Усі надземні частини базиліка містять цілющу ефірну олію. У медицині рослина використовується як шлунковий засіб, для компресів і полоскання горла. У гомеопатії базилік вживається при хворобах нирок і жовчного міхура. У народній медицині – для лікування ран і в якості протиглистного засобу.

Як використовують? Молоді пагони й листя у свіжому вигляді являють собою популярну пряну салатну зелень і компонент соусів, перших і других страв. На зиму зелень базиліка сушать або заморожують. Порошок із сушеного базиліка особливо гарний як пряність для м'ясного фаршу. Зелень сортів з ароматами лимона (Свіжість, Лимонні Часточки, Лимончик), м'яти (Гурман М'ятний, Оксамит) і карамелі (Мазунчик, Карамельний) застосовуються для ароматизації чаю, компоту. Також молоді пагони й листя використовуються при консервуванні та маринуванні.

Дрібнолистий базилік з компактними кущиками (Пустун, Василіск, Троль) вирощується як горщикова культура у відкритому ґрунті та кімнатних умовах.

Сорти. Базилік буває із зеленим і фіолетовим листям (від світлих до майже чорних варіантів). За ароматом розрізняють сорти з перцевим, гвоздиковим, лавровим, ганусовим, карамельним, лимонним, м'ятним, коричним та іншими нюховими відтінками.

Аматорам фіолетового базиліка з високим вмістом антоциану слід звернути увагу на Арарат, Єреванський, Ред Рубін, Шарм. Зеленолисті сорти Тонус, Стела відрізняються більш насиченим стійким ароматом.

Умови. Базилік пред'являє більш високі вимоги до тепла й світла, чим багато південних культур. Насіння проростає тільки при високих температурах (не нижче +20 °C). Рослини необхідно розташовувати на захищених від холодних вітрів і добре освітлюваних сонцем місцях. На затінених ділянках різко падає врожай і знижується його якість.

Високий урожай виходить на родючих чорноземних, пухких суглинних і супіщаних ґрунтах з достатньою кількістю перегною. Вимогливий базилік і до вологи, особливо в період цвітіння й у юному віці (до початку цвітіння).

Як вирощувати? Головний секрет успіху для базиліка полягає в тому, що посів або висадження розсади в ґрунт має проводитися, коли ґрунт і повітря прогріються до температури не нижче +15 °C.

При розсадному способі вирощування посів починають за 35-45 днів до висадження в ґрунт.

Для того щоб рослини були густіше і пишніше, рекомендується прищипувати верхівки пагонів і регулярно видаляти всі квіткові бутони. Цей прийом дозволить збирати зелень до самого заморозку.

Також під час вегетації будуть корисні 1-2 підживлення комплексним добривом з розрахунку 15–20 г/м2. Ця рослина любить тепло і світло.

Коріандр

Завдяки комбінації пікантного аромату й насиченого смаку користується незмінною популярністю у любителів зелені та приправ.

Чим корисний? У листях коріандру (кінзи) багато вітамінів, містяться дубильні речовини та жирні олії.

Як використовують? Свіже листя використовують як вітамінну приправу в салатах, компотах з яблук, для консервування фруктів. Зелень додають у супи, м'ясні, рибні, овочеві страви.

Плоди коріандру підмішують у хліб, кондитерські вироби, маринади, соуси, ковбаси, сири, м'ясні продукти. Вони поліпшують смак страв з гороху, квасолі, сочевиці, ними присмачують страви з капусти, буряка, моркви… і навіть яблучне пюре!

Сорти. Високою врожайністю, насиченим смаком зелені та невибагливістю відрізняється коріандр Стимул, Бородінський, Карибе, Тайга, Шико.

Умови. Для гарного росту й розвитку коріандру потрібна помірна кількість вологи, тепла і світла. Найкраще йому підходять окультурені родючі ґрунти.

Як вирощувати? Коріандр - скоростигла культура, його можна висівати кілька разів за сезон з кінця квітня-на початку травня. Інтервал - 2-3 тижні. Коріандр не викликає в городників особливих труднощів. Найголовніше – стежити за рівномірним зволоженням ґрунту й відсутністю кірки в проміжку від посіву до появи сходів. Для прискорення появи сходів насіння можна замочити на кілька днів у теплій воді.

Чебрець

Багаторічна рослина, що вирощується як пряно-ароматична культура з античних часів і до наших днів.

Чим корисний? Ефірна олія чебрецю має потужні антисептичні властивості. У рослинах містяться флавоноїди, дубильні речовини, мінеральні солі й органічні кислоти.

Як використовують? Свіже і сухе листя чебрецю – відмінна приправа до різних страв. Використовується при готуванні маринадів, соусів, мармеладів, застосовується для ароматизації лікерів і оцту.

Сорти. Найбільш ароматна й рясна зелень виходить при використанні чебреця Медок, Райдужний, Богородський Семко.

Умови. Чебрець - невибаглива культура. Відносно холодостійкий, засухостійкий. Рослини світлолюбні, не терплять затінення. Ґрунтам віддає перевагу середньородючим, сухим кам'янистим, з нейтральною реакцією. На вологих глинистих ґрунтах росте погано і втрачає свій аромат.

Як вирощувати? Чебрець вирощується як однолітня культура через розсаду або безпосереднім посівом у ґрунт у найранніші строки. У районах з м'якою зимою він може вирощуватися як багаторічна культура.

На розсаду чебрець висівають у березні-квітні в легкий нейтральний ґрунт. Тому що насіння дуже дрібне, посів проводять на глибину не більше 0,5 см. Сходи з'являються через 15-20 днів; у цей час дуже важливо підтримувати ділянку чистою від бур'янів.

Занадто загущені посіви необхідно обов'язково прорідити в 1-2 прийоми, залишаючи між рослинами 10-15 см.

Чебрець практично не підданий хворобам і шкідникам, що спрощує його вирощування.

Естрагон

Друга назва цієї багаторічної пряної рослини – тархун – прийшла з Кавказу і знайома городникам по зеленому лимонаду, до складу якого він входить. Хоча ця рослина найбільше популярна саме у кавказьких народів, її батьківщина – Сибір і Монголія.

Чим корисний? Молода зелень естрагону містить велику кількість каротину, вітамінів В1, В2 і С. У народній медицині естрагон використовується в якості сечогінного й протицингового засобу. Естрагон здатний поліпшувати апетит, стимулювати травлення. Молода зелень виявляє заспокійливу дію, поліпшує сон. Крім того, вона просто може використовуватися як загальнозміцнювальний засіб.

Як використовують? Естрагон має ніжний пряний аромат і терпкий гострий смак. У невеликих кількостях молоду зелень додають у страви з рису, вареної риби, у світлі соуси (наприклад, майонез). Також естрагон доречний у салатах, супах і приправах.

Свіжа зелень добре сполучається з іншими пряностями (наприклад, гірчицею). Її смак і аромат будуть відчутнішими, якщо страву злегка збризкати лимонним соком. Естрагон – гарний консервант, тому молоде листя додають у маринади при консервуванні овочів, квашенні капусти.

Сорти. Найбільш урожайні та прості у вирощуванні: Монарх, Гудвін, Грибовчанин.

Як вирощувати? Естрагон розмножують в основному вегетативним способом: діленням кореневищ, кореневими паростками і живцями. Але можна посіяти його насінням як безпосередньо на грядку, так і через розсаду. Тому що насіння дуже дрібне, не варто його глибоко зашпаровувати в ґрунт.

Естрагон – рослина дуже холодостійка. Відростання його починається відразу ж після танення снігу. Висаджувати в ґрунт на постійне місце його можна, як тільки прогріється ґрунт: наприкінці квітня – початку травня. При цьому на постійному місці кущ тархуну може рости до 4-5 років, збільшуючись у діаметрі до 1,0-1,5 м.

До збирання зелені естрагону можна приступати восени в рік посадки, потроху, щоб не послабити «молодь». З 2-го року зелену масу можна зрізати протягом усього літа в міру потреби.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: