Кілька порад, як підготувати виноградник до зими
13 жовтень 2016 09:30
3 887
0
 Як підготувати виноград до зими, щоб і наступного року ви одержали максимум задоволення, зрізуючи налиті грона з лози.
Давайте спробуємо розібратися. Підготовка винограду до зими - дуже важливий, і досить складний процес. Але ви обов'язково повинні знайти час, щоб виконати всі заходи, необхідні для захисту винограду від морозів. Саме ретельний догляд і коректна агротехніка регулюють урожайність, а тому вчіться, намагайтеся, виконуйте всі вимоги й одержуйте якісний виноград уже в наступному сезоні.
Які ушкодження може отримати виноград взимку?
- загибель однолітнього приросту винограду та багаторічних рукавів. Внаслідок цього активний ріст дадуть тільки порослеві пагони та пагони зі сплячих бруньок;
- загибель надземної частини винограду, коли коренева система не страждає від морозів і залишається життєздатною;
- загибель основних плодових бруньок, що приведе до розвитку нових пагонів, але ніяк не цвітіння;
- або ж найсерйозніші ушкодження, які приводять до загибелі не тільки надземної частини, але й усієї кореневої системи.
Мороз швидко ушкоджує молоду лозу винограду, здерев'янілі гілки й кореневу систему, якщо не підготувати кущ до зими. Уникнути подібних наслідків обмороження винограду можна, якщо заздалегідь продумати посадку морозостійкого винограду, але завжди є сенс поборотися й за кущі, які не здатні самостійно переживати сильні морози.
Підготувати виноградник до зими дійсно складно, якщо ви не зібралися просто накрити його чим-небудь і чекати весни. Складним є даний процес для починаючих дачників, адже досвідчені садівники і "заводчики" винограду вже все давно знають і вміють. Саме списком їхніх рекомендацій ми й вирішили скористатися.
Виноград має бути здоровим
Здоровий виноград набагато простіше переносить зими, тому що його не послабляють різноманітні патогени, що живуть на лозі або в місці утеплення в ґрунті. Тому, виноград варто правильно обрізати перед зимівлею, але не просто зрізати лозу, як при стандартній обрізці, а добре придивитися до неї й видалити з куща кожний пагін, уражений хворобами або шкідниками. Не варто шкодувати, але й чикрижити кущ бездумно також не потрібно.
Після обрізки, виноградний кущ обробляється спеціальними фунгіцидами, здатними не тільки вбити патогенні організми, але й на певний період захистити лозу від подальшого інфікування.
Фахівці радять провести просту обробку куща з обприскувача, і застосувати для цього розчин мідного або залізного купоросу 3-5%. Бажано обробляти виноград відразу після обрізки, розгорнувши добре кущ, щоб засіб потрапив на всі його ділянки.
Сильна лоза простіше переносить мороз
Цілком природно, що сильна лоза більш непохитно переносить холоди, а тому нам варто привести її в тонус.
На підтримку всіх життєвих процесів виноградна лоза витрачає певну кількість живильних речовин, які були накопичені до зимівлі. Але деяка порція має залишитися й на весну, адже розвиток пагонів ґрунтується саме на цих запасах. Тобто, щоб виноград пережив зиму й навесні пішов у ріст, він повинен бути дійсно сильним, а допоможуть цьому планові підживлення мінеральними й органічними добривами протягом усього сезону.
Залишайте на зиму тільки доспілу лозу
Доспіла лоза має характерний коричневий колір, більш стовщена і покрита корою, вона навіть на дотик тепла при перших холодах. Молода ж деревина, що не встигла набратися сили, має бути вилучена з куща. Якщо цього не зробити, вона все-одно загине протягом холодної зими, але забере у куща і просто так витратить серйозну частину живильних речовин, яких може потім не вистачити на весняний розвиток. Крім того, слабка лоза створює серйозний ризик появи різних захворювань під накриттям, які дуже просто заражають і весь кущ.
Визрівання деревини залежить від багатьох факторів, серед яких навантаження на деревину, наповнення її живильними речовинами, а також правильність санітарних обробок, адже хвора лоза дуже довго буде визрівати, і то навряд чи їй це вдасться.
Щоб допомогти деревині визріти, необхідно забезпечувати виноградний кущ калієм. Для цього використовують деревний попіл і сірчанокислий калій, де не міститься хлор. Проводити варто як стандартні, так і позакореневі підживлення.
На кожний дорослий кущ за підживлення можна виділяти до 30 г калію, які необхідно розчинити у відрі води, або ж настій деревного попелу, що готується дуже просто. Для його одержання необхідно настояти 1 л попелу у відрі води протягом декількох днів, і далі проводити підживлення.
Азотні ж добрива для винограду варто виключити вже з другої половини літа, тому що дане підживлення дасть основний акцент на ріст пагонів, але ніяк не на визрівання врожаю й зарядку рослини силами.
Допомогти пагонам визрівати можна і стандартним садовим карбуванням. Це обрізка великої частини верхівки пагона приблизно над 15-м листом. У такому випадку, ріст припиняється, а живильні речовини йдуть прямо в грона й витрачаються на визрівання деревини.
Карбування варто провести дуже вчасно, коли період росту пагонів починає гальмувати, якщо ж обрізати пагони хоч на тиждень раніше, ви можете запустити зворотний процес і одержати величезну кількість пасинків.
Визначити даний період дуже просто, адже ростуть тільки вигнуті пагони, а якщо вони стають прямими, значить і ріст припиняється. Якщо ви помітили на кущі винограду половину рівних і половину вигнутих пагонів, то вже можна проводити карбування.
Карбування не вважається обов'язковим, тим більше в тих випадках, коли лоза визріває й за допомогою інших методів. Крім того, далеко не в кожному регіоні можна визначити, коли виноград зупиняється в росту, а тому часто можна наробити помилок, тим більше новачкам.
Осіння обрізка винограду
Тут існує безліч думок, і що найцікавіше, серйозних суперечок, адже все зав'язано не тільки на регіональності й кліматі, але й на сортах, визріванні винограду, зборі врожаю, а також самостійних спостереженнях виноградарів.
Отже, обрізку винограду восени варто проводити не дуже рано, адже якщо обрізати кущ відразу після збору врожаю, як робить дуже багато хто, можна серйозно послабити рослину й залишити її на зиму без величезного запасу живильних речовин.
Уся справа в тому, що на дозрівання врожаю кущ витрачає дуже багато сил. Якщо обрізати всю продуктивну частину відразу після його збирання, ви не залишаєте винограду ніяких шансів накопичити живильні речовини. Якщо ж дати час кущу відновити сили після врожаю, і тільки після цього провести осінню обрізку, виноград у зиму піде сильним і підготовленим.
Проводити обрізку варто під час перших заморозків, а може й відразу після листопаду, коли усередині куща відбувається серйозний відтік живильних речовин до кореневої системи, а також багаторічної та недавно доспілої деревини.
Укриття винограду
Укривати виноград треба при заморозках, рівних -5-6 °С. Раніше робити цього точно не треба. Фахівці рекомендують тримати виноград під укриттям як можна менший термін, і це піде тільки на користь.
Успішна зимівля винограду частіше забезпечена його якісним загартовуванням, ніж укриттям. Зверніть увагу, існують стандартні процеси - низькі температури гартують лозу, рідина йде в міжклітинний простір, крохмаль переходить у стан цукру, і рідина усередині перетворюється на сироп. По суті, це найсерйозніший антифриз, що і не дає сокам замерзати усередині й ушкоджувати лозу й корінь, а значить, виноград необхідно обов'язково загартовувати.
Якщо виноград укрити рано, можливе випрівання вічок, а також розвиток грибних захворювань, яким тільки дай тепло в укритті.
Найбільш правильно буде почати вкривати виноград у той момент, коли земля трохи промерзне. Лозу ж необхідно зв'язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через пару днів після обрізки. Укривний матеріал також має бути поруч, щоб у будь-який момент ви могли відразу накинути його на кущі винограду.
Укриття винограду має пропускати повітря, бути теплим і легким, можливе використання соломи, лапника, різних синтетичних тканин, інше.
Отже, виноград повинен зимувати чистим, продезінфікованим, загартованим, обрізаним, нагодованим і вкритим.
|
|
|