Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Сад, город » Прості поради, як зберегти врожай яблук аж до весни

Прості поради, як зберегти врожай яблук аж до весни


Прості поради, як зберегти врожай яблук аж до весни
Щоби взимку не купувати магазинних фруктів: заощадити й насолоджуватися добірними плодами, необхідно розібратися з тим, як зберегти яблука на зиму.

Пропонуємо вам кілька порад, які допоможуть зберегти врожай яблук аж до наступної весни! Ну, до Нового року - точно.

Найкращі сорти для зберігання - це зимові або пізні осінні. Варто спробувати зберегти кілька різних сортів, оскільки в кожного різний ступінь лежкості.

Не захоплюйтеся надмірно дуже пізніми сортами - так, зберігаються вони довше, можуть долежати і до наступного врожаю, але занадто вже тверді. Пізні осінні сорти до зими стануть трохи пухкими, втратять пружність і хрусткість. Тому їсти їх потрібно швидше.

1. Збираємо уважно

Для зберігання годяться не всі яблука, а тільки акуратно зібрані (можна навіть з-під дерева), без ознак псування, гнилі, червивості, побитості. Навіть подряпане випадкове яблуко може загнити, попсувавши життя і прилеглих сусідів.

2. Яблука не потрібно обтирати

Неблискучий бочок яблука - це його захисна плівка, природний віск, що охороняє від псування. Тому обтирати його, а тим більше мити - у жодному разі не можна!

3. Ящики

Кращий спосіб зберігання - в "дірявих" ящиках, можна пластикових, у яких зберігаються фрукти в магазинах.

Намагайтеся не валити всі яблука в купу. Найкраще, щоб у ящиках було два шари, максимум три. Стежте, щоб ніжки-гілочки не прокололи бік сусіда. Оптимальний варіант, щоб плодоніжки дивилися нагору або злегка вбік.

4. Обгортання

Найкраще обгорнути кожне яблуко тонким папером - так ви охороните їх від випадкових ударів і папір забере зайву вологу.

5. Витримуйте температуру

Найскладніше - знайти місце зберігання. Оптимальна температура зберігання для всіх сортів яблук +3, +5 градусів, не вище. Тоді фрукти довше збережуть соковитість. Сухе місце теж не підходить - потрібна середня вологість (у занадто вологому приміщенні яблука теж довго не пролежать - згниють).

6. Не змішуйте з овочами

Яблука не дуже люблять сусідства, тому ставити їх в одному льосі з картоплею та морквою не варто. По-перше, виділюваний ними особливий газ змушує все навколишнє швидше поспівати, тобто ваша картопля-морква може почати стрімко дозрівати, начебто навесні. Тобто вони стануть в'ялими. А яблука можуть просочитися неприємним запахом від овочів.

7. Частіше перебирайте

Як би ретельно ви не відбирали яблука для зберігання, можна не помітити мікроскопічну тріщинку. А це значить, що фрукт однаково загниє. Тому не забувайте оглядати свої припаси хоча б раз на місяць, безжалісно викидаючи попсовані.

До речі

Кращий спосіб зберегти користь яблук - зробити з них сік. Швидко, просто і смак зберігається відмінний, не те, що у соків з пакетів. А запах!...

Відібрати яблука без гнилі, ретельно вимити, побиті місця обрізати. Віджати сік у звичайній соковижималці, поставити на плиту. У цей час простерилізувати банки (можна в мікрохвильовці, посудомийці - як звичніше).

Сік довести до кипіння, але не кип'ятити! І гарячим відразу розлити в гарячі банки. Закупорити. Такий сік зберігається по два-три роки, але зазвичай випивається в зимові місяці без залишку.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: