Рецепти смачного шашлику
09 жовтень 2015 14:11
3 763
0
 Найголовніше в приготуванні шашлику — це вибір м’яса. Насамперед воно повинно бути свіжим.
Не слід готувати шашлик з парного та замороженого м’яса.
Ні маринади, ні способи приготування не зроблять його м’яким і соковитим.
М’ясо має бути повністю в маринаді, щоб аромати проникли скрізь з однаковою інтенсивністю. Найкраще для маринування використовувати миску з кришкою, або навіть пластикові пакети (так можна забути про миття посуду), а шматочки продуктів будуть повністю занурені в маринад, .
Ідеальними для шашлику вважаються фруктові дрова, особливо виноградна лоза, що зробить м’ясо більш ароматним. Також можна купити в магазині готове деревне вугілля. В жодному разі не використовувати дрова із хвойних дерев.
М’ясо треба щільно нанизати на шампур, заздалегідь змащений олією. І так само щільно укласти на мангал. М’ясо слід перевертати, щоб воно присмажилося рівномірно. Якщо з’являються язики полум’я – не поливати шашлик водою, а відсунути вбік.
До шашлику потрібно подавати багато зелені й овочів. З алкогольних напоїв найбільш пасують для шашлику сухі вина.
Рецепти:
Шашлик зі свинини з майонезом Потрібно: 2 кг свинини, 5 цибулин, 5 зубків часнику, 250 г майонезу, сіль, перець.
Приготування. М’ясо нарізати на шматки, скласти в каструлю, додати нарізану кільцями цибулю, залити майонезом, посолити і поперчити. Залишити на кілька годин. Потім смажити над вугіллям.
Шашлик із курки в горіховому маринаді Потрібно: 1 кг курячого м’яса, 150 г горіхів (арахіс, волоські або лісові горіхи), 2 цибулини, 50 г олії, 4 зубки часнику, сіль, перець. Приготування. Куряче м’ясо нарізати невеликими шматочками і натерти сумішшю із дрібно нарізаної цибулі, подрібненого часнику, підсмажених і потовчених горіхів і олії. Підготовлене м’ясо залишити на 30 хвилин. Потім посолити і поперчити за смаком. Нанизати шматочки на шампури і, повертаючи їх, обсмажити над гарячим вугіллям до готовності. До гарячого шашлику подати гострий соус із томатів.
Курка з м’ятним соусом Потрібно: 1 кг курячого філе, 4 ст. л. оливкової олії, 2 невеликі лимони, 1-2 перці чилі, 200 г йогурту, 5 г чорного меленого перцю, 6 ст. л. подрібненого листя м’яти, сіль.
Приготування. Філе нарізати смужками, посолити, поперчити, додати олію, цедру і сік лимона, дрібно нарізаний перець чилі і м’яту. Все перемішати і залишити на півгодини маринуватися. Потім м’ясо нанизати на дерев’яні шпажки і запекти на грилі протягом 10-15 хв. Для соусу змішати пучок нарізаного листя м’яти з ложкою лимонного соку і склянкою натурального йогурту.
Шашлик із картоплі Потрібно: 3 картоплини нерозсипчатих сортів, 3 тонкі скибочки сала, 1 помідор (цибуля або інший овоч за смаком), сметана, зелень, вершкове масло, паприка, сіль, червоний перець.
Приготування. Картоплю нарізати кружальцями і надягти на шампури, чергуючи із салом, помідорами або обсмаженою цибулею. Шашлик покласти на шматок фольги, посолити, поперчити, покласти на фольгу трохи масла, посипати зеленню і трохи змастити сметаною. Фольгу щільно обернути навколо шампура. Смажити на решітці в духовці, за 200-250 градусів 25-35 хвилин.
|