Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » 7 рецептів, які допоможуть смачно приготувати гречку

7 рецептів, які допоможуть смачно приготувати гречку


7 рецептів, які допоможуть смачно приготувати гречку

З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B. Гречана каша дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом.

Також у гречці міститься достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп.

Як зварити ідеальну розсипчасту гречку

Для кулінарів-початківців приготування гречки – своєрідний тест на професійність. І якщо не знати основ варіння – вдасться не відразу. Тож відкриваємо секрети.

На 1 склянку гречаної крупи взяти 2 склянки води, 1/3 ч. ложки солі, 1 ст. ложку олії. Воду налити в каструлю і поставити на вогонь. Поки вода закипає, гречку перебрати і промити. Коли вода закипить, посолити і висипати туди всю гречку. Варити гречку на середньому вогні приблизно 7-10 хвилин. Коли води над гречкою залишиться вже зовсім небагато, влити в каструлю олію, перемішати і зменшити вогонь до мінімуму. Варити гречку під кришкою до повної готовності.

А тепер кілька простих і перевірених гречаних рецептів, які виручатимуть вас і в свято, і в будень.

1. Гречана каша в банці

Інгредієнти:
1 склянка гречаної крупи,
25 г вершкового масла,
тепла кип’ячена вода,
сіль за смаком.

Приготування:

Перебрану і промиту гречку насипати в банку. Зверху покласти масло, посолити. Води налити на 1,5 см вище крупи. Поставити банку у холодну (щоб не тріснула банка!) духовку. Увімкнути середній вогонь. Готувати близько 1 години.

2. Курка з гречкою в духовці

Інгредієнти:
2 курячі стегенця,
1 склянка гречаної крупи,
2 склянки окропу,
1 цибулина,
1 зубок часнику,
трохи вершкового масла, зелень, сіль, перець на смак.

Приготування:

Перебрану і промиту гречку висипати в каструльку залити окропом, накрити і відставити на 10 хв. Стегенця порізати на шматки. Цибулю порізати півкільцями і підсмажити на маслі чи олії. Гречку посолити, поперчити, додати зелень, цибулю і порізаний дрібно часник, перемішати, перелити у форму для запікання. Зверху викласти шматки курки, на них невеликі шматочки вершкового масла, щільно закрити кришкою або фольгою. Поставити в розігріту 180 градусів духовку. Готувати приблизно 1 годину.

3. Гречка із сосисками та грибами

Інгредієнти:
1 склянка гречаної крупи,
300 г сосисок,
300 г печериць,
2 цибулини,
олія, сіль, перець на смак.

Приготування:

Ріпчасту цибулю порізати півкільцями, сосиски невеликими кружечками. Гриби почистити, порізати пластинками. Гречку відварити до готовності. Цибулю обсмажити на олії. Додати гриби. Смажити до тих пір, поки не випарується вся рідина (близько 15 хвилин). Додати сосиски, смажити 3-5 хвилин. Додати гречку, перемішати, поперчити, посолити. Зняти з вогню, накрити кришкою, дати пропаритися 15 хв. При подачі посипати зеленню.

4. Гречка в сметанно-грибному соусі

Інгредієнти:
200 г гречаної крупи,
400 мл води або бульйону,
2 цибулини, сіль перець.

Для соусу:
200 г дрібних печериць,
1 цибулина,
4 ст. ложки сметани,
1 ст. ложка вершкового масла, сіль, перець.

Приготування:

Промиту гречану крупу залити окропом (бульйоном), накрити кришкою, вкутати рушником, залишити на годину-півтори. Готову кашу перемішати і заправити сіллю та перцем на смак. Дрібно порізати цибулину, обсмажити на олії до золотистого кольору. Посолити, поперчити.
Додати гречану кашу, перемішати. Перебрані та промиті гриби обсмажити на маслі з порізаною цибулею. Додати сметану. Вилити соус до грибів, зменшити вогонь, тушкувати протягом 5-10 хвилин, весь час помішуючи. Коли загусне, зняти з вогню і подавати до столу.

5. Гречані тефтелі

Інгредієнти:
1/2 склянки гречаної крупи,
500 г печериць,
2 цибулини,
2 ст. ложки крохмалю,
1 склянка сметани,
олія для смаження,
борошно для панірування,
сіль, перець, зелень на смак.

Приготування:

Гречку відварити до готовності в підсоленій воді. Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити. Гриби з цибулею подрібнити в бленд ері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності. У глибоке деко вилити сметану. Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викладати на деко. Поставити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 200 градусів.

6. Гречка із квасолею

Інгредієнти:
1 склянка гречаної крупи,
1 склянка відвареної або консервованої червоної квасолі,
1 морквина,
1 цибулина,
1 столова ложка томатної пасти,
сіль, мелений чорний перець на смак.

Приготування:

Гречку відварити з сіллю до готовності. На олії пісмажити порізану цибулю. Додати терту моркву і смажити пару хвилин. Додати квасолю, томатну пасту. Тушкувати, помішуючи, хвилин 5. Покласти відварену гречку, досолити, поперчити. Протушкувати хвилин 10, часто помішуючи.

7. Картопляно-гречані деруни

Інгредієнти:
1 кг очищеної сирої картоплі,
250 г гречаної каші,
4 яйця,
150 г борошна,
сіль, перець на смак.

Приготування:

Картоплю подрібнити як на деруни – на тертці або в кухонному комбайні. Змішати з кашею, додати борошно, яйця, посолити. Викладати ложкою на розігріту пательню, смажити деруни у достатній кількості олії до золотистого кольору.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: