Три рецепти приготування ароматного супу харчо
12 грудень 2016 18:30
3 219
0
В грузинській кухні суп харчо посідає особливе місце. Головними інгредієнтами для цього супу зазвичай виступають яловичина, грецькі горіхи і соус ткемалі. Проте, зараз єдиного і точного рецепту приготування страви не має. Кожен регіон, кожна господиня внесла щось своє до рецепту супу. Тому зараз можна зустріти рецепти де використовують – баранину, свинину, курятину, індичатину, навіть рибу. Щодо соусу ткемалі, то його замінюють чорносливом, свіжими сливами і аличею, томатною пастою, соусом або помідорами. Традиційний набір спецій для супу харчо – лавровий лист, перець горошком, часник, хмелі сунелі. Але кожен приправляє страву на власний смак. Грузинський суп харчо Інгредієнти: 2,5 літри води; 500 грамів яловичої грудинки; 4 цибулини; пів склянки рису; пів склянки грецьких горіхів; 2 столові ложки соусу ткемалі; 2 чайні ложки хмелі сунелі; 1 столова ложка борошна; сіль; часник; лавровий лист; зелень. Приготування: Грудинку промити, порізати порційними шматочками, залити водою і довести до кипіння. Злити першу воду або зняти накип шумівкою. Приправити за смаком і варити майже до готовності. Засипати промитий рис, дрібно нарізану цибулю, декілька зв’язаних гілочок петрушки і кінзи. Грецькі горіхи і часник розчавити в ступці і додати в суп. За 20 хвилин до готовності додати ткемалі, потім засипати хмелі сунелі, приправити сіллю і лавровим листом. Суп харчо зі сливами Інгредієнти: 500 грамів нежирної яловичини; 2 цибулини; 3 зубки часнику; 200 грамів стиглих помідорів; пів склянки рису; 150 грамів слив; зелень петрушки, кропу, базиліку; сіль; перець горошком. Приготування: М'ясо промити і нарізати невеликими шматочками, залити водою і варити на слабкому вогні. Бажано злити воду після 1-го кипіння, або знімати піну. Додати дрібно нарізану цибулю, розчавлений часник, рис, кислі сливи, приправити за смаком і варити 30 хвилин. Помідори занурити в киплячу воду, зняти шкіру, крупно нарізати і тушкувати окремій посудині, заливши бульйоном з м’яса. Потім з’єднати з супом харчо. За декілька хвилин до готовності, посипати зеленню. Суп харчо рибний Інгредієнти: 500 грамів риби; 4 цибулини; корінь селери; петрушка – корінь і зелень; 2 зубки часнику; 2 столові ложки томатного соусу; перець горошком; 100 грамів грецьких горіхів; зелень петрушки, кінзи, кропу; сіль. Приготування: Рибу почистити, випатрати, залити водою, приправити і варити 15 хвилин. Вийняти з бульйону, відділити від кісток і розділити на порції. Цибулю дрібно порізати і вкинути на розігріту сковорідку, заливши рибкою, протушкувати до готовності. Селеру і корінь петрушки натерти на терці. У киплячий бульйон вкинути рибу і тушковану цибулю, заправити томатним соусом, товченими горіхами з часником, селеру і корінь петрушки. За 5 хвилин до готовності додати лавровий лист та дрібно порізану зелень. Смачного! |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|