Незвичні страви зі звичної моркви. 10 рецептів на будь-який смак
02 листопад 2016 19:30
5 424
0
 Морква – це незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати.
Вона сприяє здоров’ю шкіри і уповільнює процеси старіння. Також морква багата лужними елементами, що очищують кров.
А ще – це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв. Тож сьогодні ми поговоримо не тільки про користь моркви, а й поділимося незвичайними рецептами її приготування.
Звісно, не всі люблять моркву, а для того, аби вона приносила користь організму, її потрібно вживати у щоденний раціон у немалих кількостях – не менше, ніж два плоди.
Цікаво, що варена морква не втрачає своїх корисних властивостей. Більш того, саме у вареній міститься втричі більше фалкаринолу, завдяки якому покращуються пам’ять і зір, а також знімається нервова напруга.
Пропонуємо вашій увазі 10 простих, але надзвичайно смачних і корисних рецептів з моркви.
1. Цукати з моркви

Інгредієнти: 1 кг моркви; 0,5 кг цукру; 200 мл води; трішки лимонного соку.
Приготування: Моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружечками. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, варити 15 хвилин. Дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити 3 рази, доки морква не стане прозорою. При останньому варінні додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці). Готові цукати обкатати в цукрові чи цукровій пудрі. Зберігати їх можна в щільно закритій банці в холодильнику кілька тижнів.
2. Ікра з моркви

Інгредієнти: 1 кг моркви; 0,5 кг цибулі; 3 зубки часнику; 200 мл томатної пасти; 200 мл олії; 1 лавровий лист, сіль, перець – за смаком.
Приготування: Розбавити томатну пасту і воду, вилити в каструлю. Додати дрібно порізану цибулю, олію, лавровий листок, сіль, перець. Накрити кришкою, поставити на сильний вогонь, щоб закипіло. Потім вогонь збавити і продовжувати варити, доки суміш стане червонуватого кольору. Моркву натерти на великій тертці, підсмажити, періодично доливаючи воду. Змішати цибулеву суміш і моркву і поставити в розігріту духовку. Коли ікра буде готова, додати до неї перетертого з сіллю часника. Коли схолоне, розкласти в банки, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
3. Морквяні деруни з гірчичним соусом[/b]

[b]Інгредієнти: 2 скл. натертої на дрібній тертці моркви; 6 скл. води; ¼ скл. пшеничного борошна; 2 яйця; 3 ст. ложки молока; 2 ст. ложки дрібно порізаної цибулі; ¼ ч. ложки солі; 2 ст. ложки подрібненої петрушки; олія для смаження у фритюрі.
Для соусу: 1 ст. ложка подрібненої петрушки; 1 ст. ложка винного оцту; 1 ст. ложка готової гірчиці; 1 ч. ложка дрібно порізаної зеленої цибулі; ¼ скл. оливкової олії.
Приготування: В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді. Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець. В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати.
В тісто викласти варену морку, подрібнену петрушку, цибулю. В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олії, сильно розігріти. В склянку на третину налити тіста, вилити на сковорідку і смажити близько 2-ох хвилин з кожного боку. Так – все тісто. У посудині змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.
4. Пиріжки з морквою та горіхами

Інгредієнти: Для тіста: 700 г борошна; 1 скл. молока; 3 яйця; 100 г вершкового масла; 2 ч. ложки сухих дріжджів; 2 ч. ложки цукру.
Для начинки: 4 морквини; 150 г очищених грецьких горіхів; 4 ст. ложки меду; 20 г вершкового масла; кориця мелена; цукор – за смаком.
Приготування: 2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця і помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати. Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші.
Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити полотенцем і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити. Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, величиною, як грецький горіх, накрити і лишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати.
Моркву нашинкувати і протушити на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки. з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко. Змастити збитим жовтком і лишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.
5. Морквяний салат на зиму

Інгредієнти: 1 кг моркви, 1 кг цибулі; 10 штук солодкого перцю; 1,5 кг помідорів; 250 г томатного соусу; 1 скл. цукру; 1 скл. олії; сіль – за смаком.
Приготування: Моркву помити, почистити, порізати соломкою. Перець помити, почистити, порізати невеликими шматочками. Помідори порізати, змолоти у блендері на пюре. Цибулю почистити і порізати чвертькільцями. Овочі скласти в каструлю так, щоб перець і помідори були зверху. Додати сіль, цукор, олію, соус. Тушкувати 2,5 години, коли овочі стануть м’якими – періодично помішувати. Розкласти в стерилізовані банки, закатати. Перевернути банки і вкутати теплою тканиною.
6. Салат з моркви й кураги

Інгредієнти: 2 морквини; 10 штук кураги; 2 ст. ложки меду.
Приготування: Моркву помити, почистити, натерти на дрібній тертці. Курагу дрібно порізати. Все змішати, заправити медом.
7. Морква по-французьки

Інгредієнти: 600 г моркви; 50 г вершкового масла; 2 ч. ложки цукру; 100 г води; дрібка соди, сіль, петрушка.
Приготування: Моркву помити, почистити, порізати кружальцями або брусочками. Викласти в каструлю, додати масло, цукор, сіль, соду і воду, добре перемішати. Закрити кришкою, довести до кипіння і продовжувати варити на слабкому вогні. Через 30 хвилин варіння, помішувати моркву кожні 10 хвилин. Рідина має випаруватись. Подавати моркву з дрібно посіченою петрушкою.
8. Морква в молоці з грінками

Інгредієнти: 200 г моркви; 200 г грінок; 1 ст. ложка вершкового масла; 1 ст. ложка борошна; ¼ скл. молока, сіль.
Приготування: Моркву помити, почистити, натерти на великій тертці. Просмажити у вершковому маслі і молоці до готовності. Змішати борошно з молоком, влити в моркву, трішки протушити. Додати сіль, цукор. Подавати пюре з підсмаженими грінками.
9. Запіканка з морквою та сиром

Інгредієнти: 4 морквини; 1 скл. кисломолочного сиру; 3 ст. ложки вершкового масла; 0,5 скл. манки; 1,5 скл. молока; 4 яйця; 4 ст. ложки мелених сухарів; 4 ст. ложки сметани; цукор, сіль.
Приготування: Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою. Збити білки, додати до моркви. Викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, поставити в розігріту духовку. Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.
10. Запечена морква

Інгредієнти: 450 г моркви; 2 ст. ложки оливкової олії; 1 ст. ложка меду; 1 ч. ложка кінзи і коріандру; 0,5 ч. ложки тмину; 4 зубки часнику; 2 ст. ложки петрушки; 1 ст. ложка цедри лимона; сіль, перець.
Приготування: Моркву помити, почистити. Духовку розігріти до 200 градусів. У посудині змішати оливкову олію, коріандр, мед, тмин. Моркву і зубки часнику викласти в змащену олією форму для запікання. Приправити сіллю і перцем, полити сумішшю з оливкової олії та меду. Запікати хвилин 30 до золотаво-коричневого кольору, періодично помішуючи. Дістати з духовки, подрібнити печений часник, змішати його з петрушкою і цедрою лимона. Посипати цим моркву.
Смачного!
|
|
|