Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Простий рецепт приготування сиру рікота в домашніх умовах

Простий рецепт приготування сиру рікота в домашніх умовах


Простий рецепт приготування сиру рікота в домашніх умовах
М’який сир рікота рікота – традиційний італійський молочний продукт.

Назва цього ніжного свіжого сиру походить від італійського слова ricotta, що означає «повторно виготовлена».



У нагріте коров’яче, овече, козине або буйволове молоко додають морську воду і, не знімаючи з вогню, чекають коли суміш розділиться на сир і сироватку. Тоді викладають у спеціальну корзину, плетену з лози. Сироватка виливається крізь лозу, а в корзині залишається свіжий сир, трішки солонуватий від морської води, трішки солодкуватий від великого вмісту лактози.

В Україні схожий сир виготовляють на Гуцульщині. Він називається вурда.

Ну а «Порадник» пропонує вам спробувати виготовити рікоту в домашніх умовах. Щоправда ми будемо готувати її не з молочної сироватки, яку отримують після виробництва повноцінного сиру, а з молока.

Інгредієнти:

свіже молоко 3,2% – 2 літра;
сік 2 лимонів;
сіль – 1 ч. ложка.

Приготування:

Нагрійте молоко до 85-90 °С. Якщо у вас немає кухонного термометра, то варіть молоко, помішуючи, на середньому вогні, чекаючи моменту початку закипання, але не кип’ятятіть його.

Щоби відокремити білковий згусток від сироватки знадобиться підкислювач. Ми будемо використовувати лимонний сік. Вливаємо його в молоко і додаємо сіль, перемішуємо.

Після додавання кислоти можна буде спостерігати відділення білкового згустку, який плаває на поверхні сироватки у вигляді білих пластівців – це і є наша рікота.

Дайте сиру постояти на плиті (газ виключили, кришкою накрили) ще 5-7 хвилин, а потім злийте вміст каструлі на застелений марлею друшляк.

Накрийте рікоту кінцями марлі зверху і залиште стікати від надлишків сироватки. Чим довше рікота буде стояти, тим щільнішою стане. Так, вже через 20 хвилин можна отримати м’який сир, який легко намазувати на хліб, а через 6-8 годин рікота стане сухою згодиться для використання в рецептах гарячих страв.

В середньому, з двох літрів молока можна отримати близько 400 г сиру.

Смачного!

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: