Смачний пиріг, який не набридає. 10 рецептів приготування шарлотки
14 вересень 2016 13:18
8 541
0
 Пухкий бісквіт з яблуками – простий і довершений варіант приготування відомої з дитинства випічки. Ніжний, наполовину заповнений яблуками пиріг не просто смачний, а й у порівнянні з іншою випічкою, низькокалорійний.
Як не дивно, але спочатку шарлотка готувалася не з бісквітних коржів, а хліба. Аби не викидати черствий хліб, був придуманий смачний десерт до чаю.
Шарлотку у Франції готували з хліба. Білий хліб, яблука, лікер, заварний крем – були основними інгредієнти цього десерту.
Англійці готували пиріг з бісквітного печива, перемазаного вершковим кремом і солодкими начинками. Все закріплювалося за допомогою желе.
Звісно, є класичний варіант приготування шарлотки, його готують всі, всюди і багато років. Однак, трішки проявивши фантазію, поекспериментувавши зі складниками, ви отримаєте ще більш довершену і смачну випічку. А головне – ваша давно улюблена страва отримає нове життя, відтак готувати її можна буде ще частіше, і в різних варіаціях – так вона не набридне ні вам, ні вашим близьким, а смак її дивуватиме всіх ще більше.
1. Простий рецепт шарлотки з яблуками
Інгредієнти: 5 середніх яблук, 370 г борошна, 200 г вершкового масла, 3 яйця, 200 г цукру, 2,5 ч. ложки розпушувача, 70 г світлих родзинок (за бажанням), абрикосове варення – для змащування, дрібка солі.
Приготування: Духовку розігріти до 180 градусів. Яблука почистити, порізати тонкими скибочками. Збризнути лимонним соком. Міксером збити масло і цукор, по одному додати яйця. Борошно, розпушувач і сіль перемішати — всипати у готову суміш. Додати родзинки і перемішати. На форму для запікання розстелити пергамент і викласти тісто. Зверху віялом розкласти яблука, змастити їх варенням. Випікати 40-45 хвилин.
2. Шарлотка яблучна зі сливками
Інгредієнти: 3 яблука, 1 лимон, 5 великих слив, 4 яйця, 60 г цукру, 130 г борошна, 100 мл вершків 20-ти відсоткової жирності, дрібка солі, ванільний цукор, цукрова пудра, кориця – для прикрашання.
Приготування: Духовку розігріти до 190 градусів. Яблука очистити від шкірки і серцевини, порізати дрібними кубиками. Збризнути їх лимонним соком, посипати ванільним цукром і тертою цедрою лимона. Додати половинки слив. Муку просіяти, додати яйця, перемішати вінчиком. Поступово влити вершки, додати цукор, сіль, все збити міксером. Додати яблука, сливи і перемішати. Викласти тісто в змащену форму або вистелену пергаментом, розрівняти і випікати 35-40 хвилин. Вийняти з духовки, охолодити, посипати цукровою пудрою, а боки – корицею.
3. Шарлотка з вишнями
Інгредієнти: 200 г цукру, 250 г вершкового масла, 5 яєць, 1 скл. борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 120 г крохмалю (можна кукурудзяного), 300-400 г вишень (свіжих або заморожених).
Приготування: Духовку розігріти до 200 градусів. Вершкове масло збити міксером, поступово додаючи цукор. Додати яйця і теж збити. Борошно просіяти, додати розпушувач і крохмаль. Суху суміш всипати в тісто і при цьому продовжувати збивати. Форму для запікання вистелити пергаментом, його змастити маслом, викласти тісто. Зверху покласти вишні. Випікати 30-40 хвилин.
4. Ягідна шарлотка з білим шоколадом
Інгредієнти: 120 г молока, 200 г сметани, 100 г вершкового масла, 280 г борошна, 100 г цукру, 2 яйця, цедра невеличкого лимона, 1 ч. ложка ваніліну, 1 ч. ложка розпушувача, 200 г білого шоколаду, 200 г будь яких ягід (можна і заморожених).
Приготування: Духовку розігріти до 180 градусів. Вершкове масло розтопити, охолодити, змішати з молоком, сметаною, яйцями, цедрою лимона і ваніліном. В іншій посудині ретельно перемішати просіяне борошно, розпушувач і цукор. З’єднати з готовою сумішшю, перемішати дерев’яною лопаткою. Шоколад подрібнити на маленькі шматки і додати в тісто. Також додати ягоди. Обережно перемішати тісто знизу вверх. На форму для запікання виложити пергамент, вилити тісто, випікати 50 хвилин.
5. Шарлотка з виноградом
Інгредієнти: 50 г вершкового масла, 2 яйця, 50 мл олії з виноградних кісточок (можна замінити оливковою), 130 г коричневого цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 210 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 0,5 ч. ложки солі, цедра одного лимона, цедра одного апельсина, 60 мл молока, 300 г винограду без кісточок.
Приготування: Вершкове масло розтопити і охолодити. Яйця перемішати з цукром, виноградною олією, ваніліном і розтопленим маслом. Все збити міксером. Просіяне борошно перемішати з розпушувачем, сіллю і двома видами цедри. З’єднати з готовою сумішшю, влити молоко і дуже швидко перемішати. Але не довго, грудочки зникнуть – годі перемішувати. На форму для випікання вистелити пергамент, вилити частину тіста, розкласти частину винограду і залити тістом, що лишилося. Випікати 10 хвилин, після чого дістати, посипати зверху залишками винограду і випікати ще 30-40 хвилин. Дати випічці відпочити 15 хвилин, тоді дістати з форми.
6. Пряна шарлотка з яблуками
Інгредієнти: 300 г борошна, 2 ч. ложки розпушувача, 1/3 ч. ложки соди, 1 ч. ложка з гіркою кориці, 1 ч. ложка кардамону, 0,5 ч. ложки солі, 180 г масла, 150 г цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 2 яйця, 120 мл молока, 2 великих яблука, 5 ст. ложок коричневого цукру, сік половини лимона.
Приготування: Духовку розігріти до 180 градусів. Просіяне борошно перемішати з розпушувачем і содою, посолити. М’яке вершкове масло збити зі звичайним цукром і ваніліном. Не перестаючи збивати, по одному додати яйця. Борошно змішати з борошном, влити молоко і ще раз ретельно перемішати, але вже не міксером, а ложкою чи лопаткою. Яблука очистити від шкірки і серцевини і порізати тонкими кружальцями. На форму вистелити пергамент, змастити його маслом і посипати півтора столовими ложками коричневого цукру. Збризнути лимонним соком і знову посипати тією ж кількістю цукру. Половину тіста вилити в форму і акуратно викласти половину яблук. Залити іншою частиною тіста, а зверху викласти яблука, що лишилися. Зверху їх присипати коричневим цукром – 2-ма столовими ложками. Випікати 50-60 хвилин.
7. Шарлотка з грушками
Інгредієнти: 500 г грушок, 2 яйця, 180 г цукру, 200 мл натурального йогурту чи ряжанки, 250 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 0,5 ч. ложки солі.
Приготування: Духовку розігріти до 200 градусів. Грушки очистити від шкірки і серцевини, порізати кубиками середньої величини. Яйця збити з цукром, додати йогурт, борошно, розпушувач, сіль. Ретельно перемішати і додати шматочки груш. На форму для запікання вистелити пергамент, викласти тісто. Випікати 40-45 хвилин.
8. Шарлотка яблучно-макова
Інгредієнти: 400 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 250 г цукру, 150 г маку, 1 ч. ложка соди, 200 г вершкового масла, 4 яйця, цедра одного лимона, 2 ст. ложки лимонного соку, 200 мл натурального йогурту, 2 великих яблука.
Приготування: Духовку розігріти до 180 градусів. З’єднати борошно, розпушувач, цукор, мак і соду. Все ретельно перемішати. Масло розтопити і трохи охолодити. Змішати з яйцями, цедрою і соком лимона, йогуртом. Додати очищені і порізані кубиками яблука. З’єднати обидві суміші, швидко перемішати. Викласти тісто у форму з пергаментом, випікати 40 хвилин.
9. Яблучно-горіхова шарлотка на житньому борошні
Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 2 яйця, 200 г цукру, 140 г пшеничного борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 50 г житнього борошна, 3 яблука, 20 г вершкового масла, жменя волоських горіхів (або будь-яких інших), 2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка з гіркою кориці.
Приготування: Масло розтопити і охолодити. Білки відділити від жовтків. Білки збити у пишну піну. Не перестаючи збивати, додати жовтки, цукор, тонкою цівкою ввести розтоплене негаряче масло. Борошно просіяти, з’єднати з розпушувачем і житнім борошном мукою, змішати з тістом. У вистелену пергаментом форму вилити тісто. Яблука очистити від шкірки і серцевини і потерти на крупній тертці. Рівномірно викласти їх на тісто, і покласти шматочки масла (у нас лишилося 20 г). Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин. Подрібнити горіхи, змішати з 2-ма столовими ложками цукру і корицею. Посипати шарлотку і поставити допектися ще на 20 хвилин.
10. Яблучна шарлотка з родзинками та коньяком
Інгредієнти: 100 г родзинок, 300 мл коньяку, 30 мл окропу, 150 г цукру, 150 г вершкового масла, 2 яйця, 180 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 2 яблука, 50 г мигдалю, 2 ст. ложки коричневого цукру.
Приготування: Родзинки залити коньяком та окропом і лишити на цілу ніч. Збити цукор і масло, додати яйця і збивати далі. Борошно змішати з розпушувачем, додати до суміші, перемішати. Яблука очистити, нарізати скибочками. Форму вистелити папером для випікання, викласти половину тіста, рівномірно розкласти яблука, додати родзинки разом з рідиною, накрити тістом, що лишилося. Зверху посипати подрібненим мигдалем і коричневим цукром. Випікати 50-60 хвилин.
Смачного!
|