Консервуємо баклажани на зиму. 7 простих рецептів
31 серпень 2016 13:08
11 591
0
 Пропонуємо вашій увазі недорогі, легкі у приготуванні, оригінальні і надзвичайно вдалі рецепти консервування баклажанів.
Хочемо відразу відповісти на запитання, яке може у вас виникнути: "Чи варто очищати баклажани від шкірки?". Відповідь проста – можна очищати, можна й ні. Смак консервації від цього не зміниться. Єдине – неочищені від шкірки овочі у банках матимуть ефектніший вигляд.
Що стосується гіркого присмаку баклажанів, є кілька порад. У кількох рецептах, поданих нижче, порізані баклажани рекомендується кілька годин протримати засоленими, що дозволить позбутися гіркоті. Також баклажани мають здатність «стріляти» і шкварчати при обсмажуванні. Тому овоч можна обдати окропом, потримати в ньому кілька хвилин, а тоді вже смажити.
1. Баклажани в майонезі
Інгредієнти: 5 кг баклажанів; 1,5 кг цибулі; 800 г майонезу; пачка грибної приправи.
Приготування: Баклажани помити, очистити від шкірки, порізати соломкою і обсмажити. Цибулю порізати півкільцями і також обсмажити. Потім обсмажені овочі перемішати, додати до них майонез і грибну приправу, викласти в каструлю і поставити на вогонь. Тушкувати 30 хвилин. Після чого викласти в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати стерильними кришками.
З цієї порції виходить приблизно 10 півлітрових банок.
2. Баклажанна заправка до піци
Інгредієнти: 2 кг баклажанів; 3 кг помідорів; 1 кг перцю солодкого; 2 кг печериць; 200 г оцту; 200 г цукру; 200 г олії; 2 ст. ложки солі; 2 головки часнику.
Приготування: Баклажани помити, очистити від шкірки і порізати кубиками. Помідори пропустити через м’ясорубку. Перець і шампіньйони помити, почистити і порізати соломкою. Часник почистити і потовкти в ступці. Всі інгредієнти змішати у великій каструлі, поставити на вогонь і варити одну годину. Щоб не пригоріло, потрібно постійно помішувати. Потім розкласти готову заправку в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати кришками.
3. Баклажани в томатному соку
Інгредієнти: 3 кг баклажанів; 3 літри томатного соку; 6 морквин; 10 штук червоного солодкого перцю; 2 головки часнику; 0,5 л цукру; 1 ст. ложка солі; 250 г олії; 200 г оцту.
Приготування: Усі овочі помити, обсушити. Баклажани почистити від шкірки, розрізати уздовж на половинки і кожну половину ще на 4 частини. Моркву потерти на тертці для моркви «по-корейськи». Перець очистити і порізати соломкою. Часник почистити. Моркву змішати з соком і проварити 15 хвилин. Додати баклажани, перець і варити ще 50 хвилин. Потім додати зубки часнику і варити ще 5 хвилин. Готову суміш викласти в стерилізовані банки і закатати. З порції виходить приблизно 6 літрових банок.
4. Мариновані баклажани «Як гриби»
Інгредієнти: 3 кг баклажанів; головка часнику; 2,5 літри води; 150 мл оцту; 0,5 ст. ложки солі; лавровий лист.
Приготування: Баклажани помити, відрізати хвостики. Розрізати повздовж на дві частини. Кожну з частин ще раз розрізати вздовж. Щоб позбутися гіркоти, викласти шматки баклажанів у посудину, засипати сіллю і лишити на 2 год. Далі потрібно підготувати банки: помити, простерилізувати, кришки прокип’ятити. Після цього приготувати розсіл: у каструлю влити воду, сіль, оцет і додати лавровий лист. Довести до кипіння. У киплячий розсіл викласти баклажани (порціями, так як всі одразу не помістяться) і варити 15 хвилин. Вибрати шумівкою і одразу викласти в банки. У кожну банку вкинути зубок часнику і залити гарячим розсолом. Рекомендовано брати пів літрові банки – їх вийде приблизно 8 штук.
5. Аджика з баклажанів
Інгредієнти: 1 кг баклажанів; 1 кг помідорів; 2 штуки великих солодких перці і 5 – гострих; 250 г часнику і за бажанням можна ще пучок петрушки; 100 г олії; 1 ст. ложка солі; 50 г оцту.
Приготування: Овочі помити, баклажани звільнити від шкірки, перець очистити. Все пропустити через м’ясорубку. Додати олію, сіль і варити годину на невеликому вогні. Додати оцет і ще проварити хвилин 5. Викласти готову суміш у стерилізовані банки і закатати. Виходить три півлітрові банки.
6. Баклажани-язички
Інгредієнти: 8 штук середніх баклажанів; 0,5 кг солодкого перцю; 3 штуки гострого перцю; 300 г часнику; 1 склянка води; оцет до смаку – від 1 склянки до півлітра; чорний мелений перець – 0,5 чайної ложки.
Приготування: Баклажани нарізати поздовж «язичками». Посолити і лишити на годину, щоб вийшла гіркота. Приготувати заправку: перець і часник пропустити через м’ясорубку. Додати оцет, воду, мелений перець. Все викласти в каструлю, розмішати, поставити на вогонь і довести до кипіння. Баклажани обсмажити і скласти в банки. Кожен шар баклажанів полити заправкою.
Потім стерилізувати ще 20 хвилин і закатати кришками. З порції вийде 4 півлітрових банки.
7. Баклажани «Вогник»
Інгредієнти: 2 кг баклажанів; 1 кг солодкого перцю; 1 кг помідорів; 1 склянка цукру; півсклянки оцту; 1 склянка олії; 2 ст. ложки солі; 4 головки часнику; 2 штуки гострого стручкового перцю.
Приготування: Баклажани порізати кубиками. Солодкий перець і помідори пропустити через м’ясорубку. Викласти все в каструлю і довести до кипіння. Додати цукор, оцет, олію, сіль і варити ще 20 хвилин. Потім додати потовчений часник, дрібно порізаний гострий перець і проварити ще 10 хвилин. Викласти в стерилізовані банки і закатати. Виходить приблизно 5 півлітрових банок.
Смачного!
|