Консервуємо аличу. Рецепти желе, компотів, гострих соусів та закусок
09 серпень 2016 18:00
16 099
0
![]() Алича корисна для здоров’я, оскільки містить багато цукрів, органічних кислот і пектину, вітаміни A, C, E, багато мікроелементів. Вона корисна дітям для поліпшення росту, вагітним жінкам, матерям, які годують грудьми, літнім людям, а також у разі хронічних запальних уражень печінки й жовчних шляхів. У народній медицині її використовують від кашлю й захворювань горла. Завдяки наявності пектинів алича добре виводить з організму чимало шкідливих речовин, і головне — радіонукліди та важкі метали. Разом з тим дієтологи зазначають, що сік і плоди аличі не варто вживати хворим на цукровий діабет. Тож пропонуємо вашій увазі кілька рецептів консервування аличі. Варення з аличі Інгредієнти: 1 кг цукру, 1 кг стиглої аличі, 0,5 л води. З ягід видалити кісточки (для цього використовуйте загострену дерев’яну паличку). Приготуйте цукровий сироп і доведіть до кипіння. У каструлю з сиропом всипте ягоди. Залиште сироп з аличею на 2-3 години. Варіть на слабкому вогні, періодично помішуючи і знімаючи пінку. Желе з жовтої аличі Інгредієнти: 3 кг стиглої аличі, 2 кг цукру. Ягоди покладіть у каструлю. Запікайте в духовці дві години. Коли алича спечеться, її потрібно остудити і протерти через сито так, щоб м’якоть відокремилася від шкірки і кісточок. В отриману масу додайте цукор і розмішайте до повного розчинення. Потім варення з аличі слід розкласти у банки і закрити кришками. Варення з аличі та апельсинів Інгредієнти: 0,5 кг апельсинів, 1,5 кг аличі, 1,5 кг цукру. Вимити аличу і відокремити кісточки. Апельсини нарізати часточками і подрібнити у блендері. Змішати ягоди з апельсинами, засипати цукром і варити на повільному вогні до готовності. Варення “Сонце у банці” Інгредієнти: 1 кг жовтої аличі, 4-5 яблук, 600г цукру, 2 пачки "Конфітюрки" (загущувач для варення). Аличу помити, вийняти кісточки, пробланшувати над парою 10 хвилин, протерти крізь сито. Яблука почистити і порізати тоненькими дольками. Додати цукор і проварити усе 5 хв. Додати "Конфітюрку" і проварити ще 5 хв. Закатати у стерилізовані банки. Компот із жовтої аличі та кабачків Кабачки почистити від шкірки і насіння (якщо вони великі), нарізати на кубики розміром 1,5х1,5 см. До половини 1 л банку наповнити жовтою аличею, потім доверху — кабачками. Залити окропом. Витримати 5 хвилин. Злити воду, додати на кожен літр рідини 200 грамів цукру. Ще раз закип’ятити сироп і залити у банки. Стерилізувати 10 хвилин. Консервована алича з помідорами та часником Інгредієнти: 4 кг аличі, 2 кг помідорів, 500-700 г часнику, 300 г кропу. Для заливки: на 1 літр води — 50 г солі та 60 г цукру. Укласти в банки гілочки кропу, лавровий лист, томати, аличу, пересипаючи ряди дрібно нарізаним часником. Приготувати заливку і гарячою залити наповнені банки. Стерилізувати літрові банки 5-7 хв. Герметично закрити пропареними кришками, перевернути догори дном, вкрити теплою ковдрою на 4-5 годин. Маринована алича Розкласти аличу у чисті сухі однолітрові банки. На дно кожної покласти: 2 лаврових листа, 7 горошин чорного перцю, 1 гвоздичку, 1-2 зубки часнику і трохи червоного гострого перцю. Залити два рази окропом (залишати банки, накриті кришками, хвилин на 10, потім злити і знову закип’ятити воду). Перед третьою заливкою додати у воду сіль і цукор. На 6 літрів води — 3 ст. л солі, 8 ст. л цукру (з невеликою гіркою). Маринад закип’ятити, залити у банки, закатати й укутати в тепло на добу. До речі, алича сильно тріскається і тому осідає, потрібно зробити ще одну резервну банку, після 1-2 заливки розкласти її вміст у всі банки. Соус “Ткемалі” Інгредієнти: 4,5 кг аличі, 1 пучок чебрецю, по 50 г петрушки, кропу, кінзи, 2-3 головки часнику, сіль, перець, цукор (за смаком). Чебрець промити і обсушити. Аличу промити і скласти в каструлю. Туди ж додати чебрець, півсклянки води (не більше, бо алича дає багато соку) і варити на маленькому вогні 15 хвилин. Аличу після варіння охолодити і протерти через сито або друшляк. Поставити каструлю з масою на маленький вогонь і варити 1 годину, періодично знімаючи піну. У масу додати подрібнений часник, зелень, сіль, цукор. Проварити ще 10 хвилин і розлити у пляшки. Зверху налити трохи перекип’яченої олії, щоб соус не псувався. Вихід — 4 л. “Оливки” з аличі Інгредієнти: Алича — 1 кг. Маринад: 1 скл. оцту 3%, 4 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 6-7 шт. гвоздики, 2-3 лаврових листа, 1 ст. л. сухого базиліку, 1 ст. л естрагону. З аличі виходять чудові “оливки”, які є гарним доповненням до м’ясних і рибних страв. Аличу залити окропом. Після охолодження ще раз залити і витримати до охолодження. Рідину злити, аличу розкласти в банки, залити киплячим маринадом і прикрити кришкою. Через добу банки простерилізувати 10 хвилин і закрутити. Готовність “оливок” з аличі — через 1,5-2 місяці. |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|