Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Консервуємо аличу. Рецепти желе, компотів, гострих соусів та закусок

Консервуємо аличу. Рецепти желе, компотів, гострих соусів та закусок


Консервуємо аличу. Рецепти желе, компотів, гострих соусів та закусок
Алича корисна для здоров’я, оскільки містить багато цукрів, органічних кислот і пектину, вітаміни A, C, E, багато мікроелементів. Вона корисна дітям для поліпшення росту, вагітним жінкам, матерям, які годують грудьми, літнім людям, а також у разі хронічних запальних уражень печінки й жовчних шляхів.

У народній медицині її використовують від кашлю й захворювань горла. Завдяки наявності пектинів алича добре виводить з організму чимало шкідливих речовин, і головне — радіонукліди та важкі метали.

Разом з тим дієтологи зазначають, що сік і плоди аличі не варто вживати хворим на цукровий діабет.

Тож пропонуємо вашій увазі кілька рецептів консервування аличі.

Варення з аличі

Інгредієнти:
1 кг цукру,
1 кг стиглої аличі,
0,5 л води.

З ягід видалити кісточки (для цього використовуйте загострену дерев’яну паличку). Приготуйте цукровий сироп і доведіть до кипіння. У каструлю з сиропом всипте ягоди. Залиште сироп з аличею на 2-3 години. Варіть на слабкому вогні, періодично помішуючи і знімаючи пінку.

Желе з жовтої аличі

Інгредієнти:
3 кг стиглої аличі,
2 кг цукру.

Ягоди покладіть у каструлю. Запікайте в духовці дві години. Коли алича спечеться, її потрібно остудити і протерти через сито так, щоб м’якоть відокремилася від шкірки і кісточок. В отриману масу додайте цукор і розмішайте до повного розчинення. Потім варення з аличі слід розкласти у банки і закрити кришками.

Варення з аличі та апельсинів

Інгредієнти:
0,5 кг апельсинів,
1,5 кг аличі,
1,5 кг цукру.

Вимити аличу і відокремити кісточки. Апельсини нарізати часточками і подрібнити у блендері. Змішати ягоди з апельсинами, засипати цукром і варити на повільному вогні до готовності.

Варення “Сонце у банці”

Інгредієнти:
1 кг жовтої аличі,
4-5 яблук,
600г цукру,
2 пачки "Конфітюрки" (загущувач для варення).

Аличу помити, вийняти кісточки, пробланшувати над парою 10 хвилин, протерти крізь сито. Яблука почистити і порізати тоненькими дольками. Додати цукор і проварити усе 5 хв. Додати "Конфітюрку" і проварити ще 5 хв. Закатати у стерилізовані банки.

Компот із жовтої аличі та кабачків

Кабачки почистити від шкірки і насіння (якщо вони великі), нарізати на кубики розміром 1,5х1,5 см. До половини 1 л банку наповнити жовтою аличею, потім доверху — кабачками. Залити окропом. Витримати 5 хвилин. Злити воду, додати на кожен літр рідини 200 грамів цукру. Ще раз закип’ятити сироп і залити у банки. Стерилізувати 10 хвилин.

Консервована алича з помідорами та часником

Інгредієнти:
4 кг аличі,
2 кг помідорів,
500-700 г часнику,
300 г кропу.

Для заливки: на 1 літр води — 50 г солі та 60 г цукру.

Укласти в банки гілочки кропу, лавровий лист, томати, аличу, пересипаючи ряди дрібно нарізаним часником. Приготувати заливку і гарячою залити наповнені банки. Стерилізувати літрові банки 5-7 хв. Герметично закрити пропареними кришками, перевернути догори дном, вкрити теплою ковдрою на 4-5 годин.

Маринована алича

Розкласти аличу у чисті сухі однолітрові банки.

На дно кожної покласти: 2 лаврових листа, 7 горошин чорного перцю, 1 гвоздичку, 1-2 зубки часнику і трохи червоного гострого перцю.

Залити два рази окропом (залишати банки, накриті кришками, хвилин на 10, потім злити і знову закип’ятити воду). Перед третьою заливкою додати у воду сіль і цукор. На 6 літрів води — 3 ст. л солі, 8 ст. л цукру (з невеликою гіркою). Маринад закип’ятити, залити у банки, закатати й укутати в тепло на добу. До речі, алича сильно тріскається і тому осідає, потрібно зробити ще одну резервну банку, після 1-2 заливки розкласти її вміст у всі банки.

Соус “Ткемалі”

Інгредієнти:
4,5 кг аличі,
1 пучок чебрецю,
по 50 г петрушки, кропу, кінзи,
2-3 головки часнику,
сіль, перець, цукор (за смаком).

Чебрець промити і обсушити. Аличу промити і скласти в каструлю. Туди ж додати чебрець, півсклянки води (не більше, бо алича дає багато соку) і варити на маленькому вогні 15 хвилин. Аличу після варіння охолодити і протерти через сито або друшляк. Поставити каструлю з масою на маленький вогонь і варити 1 годину, періодично знімаючи піну. У масу додати подрібнений часник, зелень, сіль, цукор. Проварити ще 10 хвилин і розлити у пляшки. Зверху налити трохи перекип’яченої олії, щоб соус не псувався. Вихід — 4 л.

“Оливки” з аличі

Інгредієнти:
Алича — 1 кг.
Маринад: 1 скл. оцту 3%,
4 ст. л. солі,
2 ст. л. цукру,
6-7 шт. гвоздики,
2-3 лаврових листа,
1 ст. л. сухого базиліку,
1 ст. л естрагону.

З аличі виходять чудові “оливки”, які є гарним доповненням до м’ясних і рибних страв.

Аличу залити окропом. Після охолодження ще раз залити і витримати до охолодження. Рідину злити, аличу розкласти в банки, залити киплячим маринадом і прикрити кришкою. Через добу банки простерилізувати 10 хвилин і закрутити. Готовність “оливок” з аличі — через 1,5-2 місяці.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: