Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Кілька порад, як вибрати кавун

Кілька порад, як вибрати кавун


Кілька порад, як вибрати кавун
Якщо вам хочеться купити свіжий, спілий і солодкий кавун - тоді вибирайте його з чітким, яскраво вираженим малюнком, невеликою жовтою плямою, сухим хвостиком і обов'язково жіночої статі, тобто "Кавуниха"

Ось так повинен виглядати опис вашого кавуна:

– він крупний (а значить спілий), але при цьому не занадто великий;

– кірка спілого кавуна не протикається нігтем;

– зрілий кавун не повинен пахнути свіжоскошеною травою;

– у нього сухий хвостик, а на боці жовта (а краще навіть жовтогаряча) пляма;

– при постукуванні дзенькає;

– м'якоть на зрізі іскриться крупинками, а не рівна і глянсова, і не має жовтуватого відтінку або прожилок.

Чи можна отруїтися кавуном? І якщо так, то що для цього потрібно зробити?

Три основні причини отруєння кавунами:

– вживання кавунів, які занадто вдобрювалися селітрою, тобто нітратами;

– отруєння пестицидами, якщо виробник не дотримував норм їхнього застосування;

– мікробіологічна природа отруєння - якщо кавун банальним чином зіпсувався.

Найчастіше отруєння відбувається, якщо вжити недоспілий кавун, котрий ще не встиг "переробити" підживлення, що надходило в нього.

Іноді в кавунах можна навіть помітити сліди того, як штучно (за допомогою шприца) усередину вводили речовини, що прискорюють процес дозрівання. Це можна визначити за жовтими волокнами м'якоті, які сконцентровані в одному місці.

Кому не варто зловживати кавунами?

Здорова людина, у якої немає проблем із засвоєнням цукру й виведенням з організму зайвої рідини, може вживати кавуни в розумних кількостях, не ризикуючи при цьому нанести собі шкоду, а, навпроти, забезпечуючи організм додатковою кількістю вітамінів і мінеральних речовин.

Але є й ті, кому варто більш уважно ставитися до того, скількох кавуна вони з'їли. Так, наприклад, якщо ви обмежуєте або контролюєте споживання цукру, то вам необхідно пам'ятати про те, що в середній часточці кавуна (300 грамів м'якоті) міститься близько 20 грамів цукру!

Природні антиоксиданти лікопін і цитрулін - містяться в кавунах у великій кількості. Це цінні живильні речовини, які входять у багато програм зі здорового харчування.

Також у кавунах присутні вітаміни групи B, у тому числі фолієва кислота, каротиноїди, аскорбінова кислота, і мінеральні речовини: магній і калій.

У кого ви купуєте?

В ідеалі продавець зобов'язаний працювати в чистому санітарному одязі, тримати в чистоті місце торгівлі і навколишню територію, мати при собі особисту медичну книжку й документи, що підтверджують походження продаваних кавунів.

Відповідно до санітарних правил, кавуни не можна продавати безпосередньо з землі: тільки в спеціально обладнаному місці, на дерев'яному настилі і під навісом.

Продавець категорично не має право надрізати кавун, тому що не може виключити його забруднення в умовах вуличної торгівлі.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: