Кілька порад, як готувати спаржу
28 червень 2016 13:10
4 145
0
 Спаржа - дивовижний продукт, оскільки сама по собі вона не має яскраво вираженого смаку і запаху. Саме ця властивість робить незамінною спаржу в якості гарніру, адже вона чудово відтіняє численні страви, особливо різноманітну м'ясну смакоту.
На Заході спаржа вже давно зажила популярності завдяки її складу та легкому приготуванню. Звичайно, існує кілька секретів, дізнавшись про які, ви завжди зможете приготувати оригінальну страву з цієї рослини.
А готують із неї закуски, супи-пюре, соуси, салати, додають у піцу, консервують. У їжу вживають молоді пагони рослини довжиною до шістнадцяти сантиметрів. Старі пагони не годяться, оскільки вони жорсткі й несмачні.
Зазначимо, що розрізняють зелену і білу спаржу. Пагони першої можна їсти сирими і готувати короткий час. Біла спаржа вимагає більш тривалої теплової обробки. Але все ж головне не перестаратися, інакше страва буде не настільки смачною, якою має бути.
Перед приготуванням спаржу потрібно ретельно вимити та очисти, рухаючись від найтоншої частини пагона до товстої. Шкірочку зрізують гострим ножем, а потім знову промивають рослину.
Досвідчені кухарі рекомендують спочатку відварити її в підсоленому окропі протягом п'яти хвилин, а вода має покривати спаржу на три сантиметри. Деякі господині відварюють пагони спаржі, зв'язуючи в пучки (в якості нитки використовують будь-яку зелень і стебла рослин). При цьому вони кладуть її строго вертикально, опускаючи більш товсту частину донизу. Тоді вода не покриває спаржу цілком, кінчики готуються на пару. Але можна відварити її в пароварці, так вона буде ще корисніше.
Тепер витягніть овочі з каструлі і опустіть їх у крижану воду. Можна відкинути на друшляк і помістити під проточну воду. Так ви збережете гарний смарагдовий колір і більшість вітамінів. Все, тепер рослину можна вживати в їжу або додавати в інші страви, обсмажувати в олії.
Готова відварна спаржа як гарнір добре підійде до м'ясних страв, особливо птиці і шинкових виробів, а також копчених, сиров'ялених і, звичайно ж, відварних і запечених м'ясних делікатесів.
|