6 рецептів холодних супів, які освіжають у спеку
09 червень 2016 09:00
5 914
0
 Літо це час для холодних страв, які не потребують тривалого приготування біля гарячої плити, але чудово втамовують спрагу і не перевантажують шлунок надлишковими калоріями.
Пропонуємо ТОП-7 рецептів холодних супів, яким спасаються різні народи у спекотні літні дні. Радимо і вам їх приготувати, Так ви відчуєте справжню прохолоду, насититеся вітамінами і насолоджуватиметеся чудовим смаком.
1. Окрошка на кефірі
Безумовно, готувати окрошку вміє кожна українська господиня, і у кожної є свій індивідуальний рецепт, але пропонуємо випробувати і наш рецепт.
Інгредієнти: 1 л кефіру, 200 г відвареної курятини, 2 яйця, 3 картоплини, 2 огірки, 200 г редиски, пучок зеленої цибулі, пучок зелені (кріп, петрушка), чорний мелений перець, сіль — до смаку.
Приготування: Картоплю відварити в мундирі, остудити, почисти і порізати дрібними кубиками.
Яйця зварити круто, остудити і дрібно посікти.
Відварене м’ясо порізати невеликими шматочками. Редиску натерти на великій тертці. Огірки порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю і зелень дрібно порізати.
У глибоку посудину викласти всі підготовлені інгредієнти, посолити, поперчити, залити кефіром і перемішати.
Поставити суп у холодильник на 20 хвилин, щоб готова страва настоялась і охолола.
Розлити окрошку у порційні тарілки, прикрасити яйцем і зеленню.
2. Гаспачо
Гаспачо — суп з перетертих томатів, який є традиційною стравою в Іспанії. Колись гаспачо вважався їжею бідняків, але з часом його настільки полюбили представники різних верств суспільства, що зараз його подають навіть на королівських прийомах.
Інгредієнти: 6-7 великих стиглих м’яких помідорів, 2 невеликих болгарських перців, 2 огірки, 2 зубці часнику, 2 шматочки черствого батона, маленький шматочок свіжого перцю чилі (без кісточок), 50 мл винного оцту, 100 мл оливкової олії, сіль – за смаком, листочки базиліку або орегано, відварене яйце.
Проготування.
Томати занурити на 30 секунд в окріп, підчепити ножем і зняти шкірку, вирізати серцевини.
Огірки очистити від зеленої шкірки, залишаючи місцями її сліди. Видалити з перців кісточки, почистити часник. Хліб занурити у воду, дати трошки розмокнути.
Всі інгредієнти супу помістити в блендер, туди ж влити олію і оцет, посолити. Каперси, анчоуси, орегано збагатять смак, але можна обійтися і без них. Всі інгредієнти збити до отримання однорідної маси (у ній повинні залишатися помітні дрібні часточки овочів), охолодити і подавати.
За день-два в холодильнику смак гаспачо тільки покращиться. За бажанням можна додавати в тарілку крутон, ложку дрібно порізаних овочів або половинку вареного яйця.
3. Довга
А ось азербайджанці в спеку віддають перевагу довзі — холодному літньому супу з кефіру та зелені. Готують його у цій країні дуже давно, а до святкової довги додають м’ясні фрикадельки.
Інгредієнти: 2 л кефіру або айрану, 1 яйце; 3 ст. л. рису; 1 ст. л. борошна, по 1 пучку кінзи, м’яти, кропу, шпинату, зеленої цибулі, сіль, перець — до смаку.
Проготування.
Яйце змішати в каструльці з борошном і невеликою кількістю кефіру, збити вінчиком.
Вилити у каструлю кефір, що залишився, додати рис і варити на середньому вогні, постійно помішуючи.
Дрібно порізати зелень та покласти в суп, коли рис буде майже готовий, посолити і варити ще 10 хвилин, не припиняючи помішувати.
Зняти з вогню і продовжувати помішувати, поки довга не охолоне. Охолодити. Перед подачею можна додати в суп м’ясні фрикадельки.
4. Литовський холодник
Як вже зрозуміло з назви, батьківщина цього супу — Прибалтика. Втім, схоже страву готують не тільки у Литві, але і в багатьох сусідніх з нею країнах — Білорусі, Польщі, Латвії. Більш простої страви, здається, і бути не може, проте, вона дуже смачна і у спеку — саме те!
Інгредієнти: 1 середній буряк, 3 огірки, 2 яйця, 3 картоплини, пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля), 1 л кефіру, 1 л холодної кип’яченої води.
Приготування холодника.
Буряк відварити, остудити і натерти на грубій тертці.
Яйця відварити і порізати кружальцями.
Картоплю відварити в мундирах, очистити, порізати кубиками.
Дрібно посікти огірки та зелень.
Перемішати всі інгредієнти в каструльці, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з водою. Охолодити.
За бажанням можна додати в суп трохи цукру, а вже перед подачею покласти у тарілки сметану.
5. Ботвинья з рибою
Готують ботвинью з відвареного і протертого щавлю, бурякового бадилля, шпинату, зеленої цибулі, кропиви та іншої їстівної трави. Традиційно до цієї холодної страви подають відварену, свіжу або солону червону рибу і їдять, постійно підкладаючи в тарілку шматочки льоду. Також ботвинья може бути неповною, без риби. Але в будь-якому вигляді вона просто незамінна в літню спеку. Більш легка на смак, ніж окрошка і має більший освіжаючий ефект.
Інгредієнти: 1 л квасу, 250 г шпинату і щавлю, 1 ч. л. цукру, 2 огірка, 75 г зеленої цибулі, 50 г хрону, 250 г риби (осетрина, судак, або на вибір господині).
Приготування.
Рибу відварити.
Шпинат і щавель промити. Щавель відварити окремо в закритій каструлі, шпинат зварити в киплячій воді. Потім збити і те, і інше в блендері до консистенції пюре.
Пюре покласти в каструлю, додати цукор, сіль, можна також приправити гірчицею. Розвести квасом, покласти порізані кубиками огірки, зелену цибулю та кріп.
Перед подачею на стіл покласти в тарілку хрін і шматочки риби.
Замість шпинату можна використовувати молоду кропиву.
6. Таратор
Холодний суп, популярний в літній час у Болгарії та Македонії. Зазвичай подається перед другими стравами або одночасно з ними. Якщо таратор рідкий, його можуть подавати просто у склянці.
Інгредієнти: 2 великих огірки, очищених від шкірки і дрібно порізаних або змелених у блендері, 1 зубчик часнику, пропущений через прес, 4 чашки йогурту без наповнювачів, ½ чашки холодної води, ¼ ч. л. солі, 2 ст. л. зелені кропу, жменя подрібнених волоських горіхів.
Приготування таратору.
Перемішати часник із сіллю і додати до огірків.
Висипати суміш у велику каструлю або супницю і залити йогуртом. Влити воду — її кількість може змінюватись залежно від густоти йогурту і бажаної консистенції супу і добре розмішати.
Добавити кріп, волоські горіхи і ще раз розмішати.
Перед подачею витримати таратор у холодильнику мінімум 2 години.
|
|
|