Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » ТОП-10 найкорисніших рослинних олій для приготування страв

ТОП-10 найкорисніших рослинних олій для приготування страв


ТОП-10 найкорисніших рослинних олій для приготування страв
Рослинні олії багаті фосфатидами (лецетином, що регулює вміст холестерину в організмі та сприяє накопиченню білків), стеринами (гальмують всмоктування холестерину з кишечнику), а також вітамінами групи E (токоферолами). Розглянемо найбільш відомі рослинні олії.

Найбільшу вітамінну цінність має соняшникова олія, яка є найпоширенішою та найпопулярнішою в Україні. Ще з початку 19 століття соняшникова олія стала національним продуктом. У дореволюційний час вершкове масло вживали лише на свята, а по буднях використовували рослинні олії (разом із соняшниковою ще і гірчичну, лляну, конопельну).

Широкому розповсюдженню соняшникової олії сприяло її визнання церквою пісним продуктом. До речі, сучасні дієтологи цілком солідарні з церквою. Адже рослинні олії є найважливішими джерелами поліненасичених жирних кислот (лінолевої та ліноленової), що не синтезуються в організмі, а надходять тільки з їжею; вони регулюють важливі процеси життєдіяльності організму, і саме вони - кращі союзники в боротьбі з атеросклерозом, найчастішою причиною виникнення серцево-судинних захворювань і порушень мозкового кровообігу.

Оливкова.
Ще у Давній Греції її називали «рідким золотом». Вона має протизапальні властивості і добре впливає на травну систему організму. Кращі сорти оливкової олії отримують методом холодного віджиму (такі олії називають Extra Virgin). У кулінарії оливкову олію використовують для запправки салатів та для приготування страв, які не передбачають нагрівання олії вище 180 °С.

Соняшникова олія.
Джерело лецитину. Ця речовина допомагає формувати нервову систему дитини, а у дорослих підтримує активність і ясність розуму. Також лецитин допомагає відновити сили під час анемії та стресах. Універсальна олія для салатів, і для смаження.

Кукурудзяна.
За хімічним складом кукурудзяна олія подібна до соняшникової. Вона чудово регулює обмін холестерину в організмі. Допомагає розщепленню твердих жирів. У кукурудзяній олії містяться похідні фосфору - фосфатиди, які дуже корисні для мозку. У продаж надходить тільки рафінована олія. Вона відмінно підійде для смаження, фритюру, адже не пригорає і не піниться.

Гірчична.
Завдяки бактерицидним властивостям допомагає довше зберігати свіжість заправлених нею продуктів. Має зігріваючі і пом'якшувальні властивості, інгаляції з цією олією дуже корисні під час бронхітів та ангін.

Лляна.
Саме ця низькокалорійна рослинна олія використовується в дієтах для схуднення. Допомагає виводити токсини з печінки. Насіння льону містить антиоксидант тіопролін, який нейтралізує нітрати).

Кунжутна.
Містить у собі найбільше кальцію. Кунжутну олію використовувати потрібно в міру, адже вона має специфічний смак. Незамінна у стравах азіатської кухні. Допомагає поліпшити стан при хворобах щитовидки і подагрі (виводить із суглобів шкідливі солі). Однак кунжут підсилює згортання крові, тому необхідно знати міру. Додавати кунжутну олію можна в соуси і салати, а ось смажити на ній м'ясо або овочі не варто: масло швидко підгорає.

Гарбузова.
Це найкраще джерело цинку - його там більше, ніж в морепродуктах. А цинк допомагає виробленню тестостерону, тому для чоловічої сили гарбузова олія незамінна. Її можна змішати з оливковою і заправляти салати. Смажити ж на цій олії не рекомендується - пригорає і неприємно пахне. Непогано поєднується гарбузова олія з овочевими пюре, особливо з картопляним. Також скропити олією можна запечені овочі та рибу - буде смачно!

Соєва.
Для кулінарних цілей підходить тільки рафінована соєва олія. Очищена олія практично не має смаку і запаху, а використовувати її може точно також як і звичайну соняшникову. Смакує з овочами.

Арахісова.
Ця олія традиційно використовується в японській, китайській, індійській кухнях. Нею можна заправляти салати і супи, готувати з маслом гарячі овочеві та м'ясні страви, додавати в соуси, десерти, каші, тісто. Арахісова олія підходить для смаження (наприклад, картоплі, грибів, креветок, овочів).

Горіхові олії.
Це не тільки мигдальна та олія волоського горіха, але також і кедрового, і арахісового, фісташкового. На горіхових оліях, як правило, не смажать - за високої температури смакові якості втрачаються. Найчастіше такі олії додають в готові страви або маринади (досить 2-4 крапель), а також в якості заправки для салатів.

Будь-яку рослинну олію зберігати треба в щільно закритій пляшці, подалі від світла і тепла. Найголовніше правило для будь-якої рослинної олії: ніколи не використовувати її повторно після смаження! Жодної користі від цього вже не буде, а от нашкодити можна.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: