Готуємо страви з кропиви. Від салату до борщу
18 квітень 2016 20:47
12 289
1
 “Одна кропива замінює сімох лікарів”, – так казали у давнину. Про цілющі властивості кропиви наші предки знали не з чуток, ця трава була універсальними ліками від багатьох хвороб; прекрасним харчовим продуктом, що збагачує раціон потрібними і корисними речовинами; сировиною для виготовлення тканини, вірьовок, канатів.
Особливо варто сказати про користь кропиви для здоров’я. Найбагатший вітамінно-мінеральний склад кропиви робить її корисні властивості майже всесильними.
Тож давайте спробуємо поповнити розтрачений за зиму запас вітамінів і мінеральних речовин за допомогою цієї невибагливої рослини.
Салат з кропиви
Дуже смачний і корисний салат із кропиви. Приготувати його зовсім просто.
Зваріть 2-3 яйця вкруту. Наріжте листя кропиви, попередньо його помийте та пробланшируйте протягом 3-5 хвилин. Змішайте нарізане листя кропиви зі скибочками вареного яйця, посоліть, заправте сметаною або майонезом.
Можна приготувати салат із кропивою і шпинатом. Молоде листя та верхівки кропиви помийте, змішайте з рубаною ріпчастою цибулею і потовчіть у дерев'яній ступці. Додайте дрібно нарізаний сирий шпинат, зелень петрушки, рослинну олію, лимонний сік і сіль. Викладіть в салатник гіркою та прикрасьте дрібно нарізаними часточками крутих яєць.
Омлет з кропиви
Такий омлет медики радять готувати на сніданок вагітним жінкам і матерям, що годують. Його вживання підвищує виділення молока.
300 г кропиви обшпарити окропом, подрібнити. Потім на рослинній олії протушкувати нарізану півкільцями ріпчасту цибулю (1 шт.), висипати туди ж кропиву, залити 2 збитими яйцями, посолити, поперчити, запекти, посипати зеленню. Можна подавати зі сметаною.
Як варіант, можна в омлет додати терту бринзу.
Кропив’яне песто з макаронами
Відварити макарони. Злегка обсмажити часник на маслиновій олії і покласти туди листя кропиви. Налити трохи макаронного відвару та тушкувати 5 хвилин. Збити блендером. Додати до макаронів. Посипати сиром і злегка підігріти ще раз у сковороді.
Для приготування соусу з'єднати сметану з часником, посолити, поперчити.
Кропив’яний соус
Ще один рецепт - кропив'яний соус. Його можна додавати в різні страви: з макаронів, смаженої або вареної картоплі, смаженої свинини або до риби.
Підготовлене листя кропиви дрібно наріжемо й пропустимо через м'ясорубку. Протушкуємо до готовності на вершковому маслі, потім посипемо борошном (1 ст. л.), підсмажимо трохи, розведемо водою і варимо, поки страва не загустіє. Додамо сметанку й прокип'ятимо знову протягом 3 хвилин.
Суп з кропиви
У м'ясний бульйон покладіть нарізану кубиками картоплю (2 бульби) і варіть до стану готовності. Потім візьміть дрібно здрібнене молоде листя кропиви, медунки і щавлю та додайте в суп, після чого почекайте 1-2 хвилини, поки прокипить, і зніміть з вогню.
Суп можна заправити сметаною і посипати зеленою цибулею та кропом. Сіль, перець - за смаком.
Борщ з кропиви
І, звичайно ж, обов'язково треба приготувати з кропиви борщ, поки вона молода. Кропиву бланширують, протирають через сито і тушкують 10-15 хвилин. У м'ясний бульйон кладуть ріпчасту цибулю, моркву, зелений горошок, тушковану кропиву й варять ще 20-25 хвилин. Наприкінці варіння додають пасероване борошно, лавровий лист, перець. На стіл подають борщ з вареним яйцем і сметаною.
Мало хто знає, що кропиву можна квасити. Молоді пагони рослини миють і укладають в емальовану каструлю разом з морквою, яблуками, брусницею або журавлиною, кмином, лавровим листом, перцем і сіллю. Потім накладають гніт. Через два тижні квашену кропиву можна використовувати для готування борщю, а також як приправу до м'ясних і рибних страв.
|
|
|