10 фантастичних соусів, які зроблять ваші макарони неперевершеними
08 квітень 2016 09:30
4 276
0
 Запам’ятайте кілька головних правил приготування соусів до макаронів
– Соус, який додається до макаронів, повинен бути гарячим.
– Готувати соус найкраще у глибокій пательні з кришкою.
– Ідеальна для макаронного соусу – оливкова олія (цілком згодиться і соняшникова, але смак буде зовсім не той).
– Загальний алгоритм приготування соусів для макаронів такий: розігріти оливкову олію, обсмажити цибулю і часник, додати основні інгредієнти (овочі, м’ясо, рибу), заправити вершками, томатами або готовим томатним соусом, додати сіль, спеції.
Сметанний соус для макаронів з грибами і фаршем
Інгредієнти: 200 г свіжих печериць, 200 г яловичого або телячого фаршу, 1 ріпчаста цибулина, 4 зубці часнику, 200 мл сметани, 100 г твердого сиру, сіль, перець, свіжа зелень або сушені трави до смаку.
Приготування: Обсмажити в оливковій олії часник, цибулю, порізані невеликими шматочками гриби та фарш. Коли фарш повністю змінить колір, посолити і добре вимішати, щоб він не злипнувся котлетою. Через 5 хвилин додати сметану, перець та зелень, закип’ятити, зняти з вогню. Додати макарони, вимішати, викласти на широку таріль, щедро посипати тертим сиром.
Вершковий соус для макаронів
Інгредієнти: 200 мл жирних вершків, 3 ст. ложки тертого твердого сиру, 1 ч. ложка вершкового масла, сіль і чорний перець, зелень петрушки до смаку.
Приготування: Вершки збити з сиром. Приправити сіллю і перцем. Додати в готові макарони вершкове масло, залити соусом і посипати зеленню.
Соус для макаронів із копченою ковбасою
Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 100 г салямі або іншої копченої ковбаси, 150 мл томатного соусу, 100 г оливок без кісточок, свіжа зелень до смаку.
Приготування: Ковбасу порізати соломкою, додати її у томатний соус. Туди ж покласти порізані маслини, оливкову олію та дрібно посічену зелень. Все перемішати, прогріти і додати у відварені макарони.
Гарбузовий соус для макаронів
Інгредієнти: 500 г гарбуза, 1 цибулина, 2 болгарські перці, вершкове масло для смаження, 1 склянка вершків, 4 ст. ложки тертого пармезану, сіль, мелений перець на смак.
Приготування: Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати маленькими кубиками. Перець порізати соломкою. Цибулю порізати дрібно та обсмажити в глибокій пательні на вершковому маслі, додати підсмажити цибулю та порізаний болгарський перець. Додати гарбуз, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати близько 25-30 хвилин, помішуючи. Коли гарбуз стане м’яким, влити вершки, додати пармезан. Посолити і поперчити. Додати до гарбузового соусу зварені макарони, перемішати.
Грибний соус для макаронів
Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 3 зубки часнику, 1 невелика цибулина, 200 г печериць або відварених лісових грибів, 150 мл томатного соусу, свіжий кріп або петрушка до смаку.
Приготування: Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби. Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.
Соус для макаронів із морепродуктами
Інгредієнти: 2 ст. ложки оливкової олії, 1 велика цибулина, 1 болгарський солодкий перець, 3 зубки часнику, 400 г заморожених морепродуктів (мікс), 0,5 лимона, сіль, перець, зелень петрушки та базиліка до смаку.
Приготування: Дрібно порізати цибулину та трішки підсмажити в оливковій олії, туди ж покласти подрібнений часник і порізаний соломкою болгарський солодкий перець. Підсмажити овочі до м’якості перцю. Додати морепродукти, сіль, перець і трави, видушити сік з половини лимона і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин. 10 рецептів соусів до макаронів
Соус для макаронів «Карбонара»
Інгредієнти: 2 ст. ложки оливкової олії, 100 г бекону, 1 зубчик часнику, дрібно порізаний, 4 яйця, 150 мл. жирних вершків, 100 г тертого пармезану, зелень петрушки, сіль, перець до смаку.
Приготування: Нагріти олію в пательні. Додати тонкі скибочки бекона і обсмажити їх, поки не стануть золотистими і хрусткими. Дістати бекон з пательні, відкласти. У пательню покласти порізаний часник, підсмажити його на малому вогні 2 хв. Відставити пательню. У мисці перемішати яйця з вершками, приправити сіллю і чорним перцем. Вилити у пательню з часником, покласти підсмажений бекон, додати тертий пармезан. Туди ж покласти щойно зварені гарячі макарони і перемішати їх із соусом – тепло від макаронів загустить яйця.
Соус для макаронів «Болоньєз»
Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 25 г вершкового масла, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, 1 морквина, 1 стебло селери, 85 г бекону, 500 г змішаного фаршу (яловичина + свинина), 300 мл молока, 300 мл сухого червоного вина, 2 ст. ложки томатної пасти, 0,5 кг свіжих або консервованих помідорів, тертий пармезан, сіль, суміш сухих прованських трав до смаку.
Приготування: Налити оливкову олію у велику глибоку каструлю, додати вершкове масло, потім поставити каструлю на вогонь, помішувати ложкою 1-2 хв., поки масло не розтане. Додати порізані овочі, часник, порізаний бекон і, помішуючи, смажити на малому вогні 8-10 хв., поки овочі не стануть м’якими. Додати фарш і обсмажити його протягом 5 хв. на помірному вогні.
Влити молоко, трохи збільшити вогонь і продовжувати смажити, помішуючи, 10-15 хв., поки все молоко не вбереться в м’ясо. Влити в соус вино і повторити процес, як і з молоком. Додати томатну пасту і подрібнені в пюре помідори. Додати 500 мл води. Всипати трави і сіль, додати чорний мелений перець. Зменшити вогонь до мінімуму і накрити каструлю кришкою, залишивши невеликий отвір, щоб виходив пар. Готувати соус 1-1,5 години, час від часу піднімаючи кришку і перемішуючи соус.
Вимкнути вогонь, щільно закрити каструлю на час, поки варяться макарони. Вилити більшу частину соусу на макарони і перемішати двома великими ложками. Окремо подати тертий сир.
Вершково-кабачковий соус до макаронів
Інгредієнти: 5 ст. ложок оливкової олії, 3 невеликих кабачки цукіні, 2 цибулини, 1 зубчик часнику, 2 болгарських перці, 150 мл жирних вершків, 100 твердого сиру, сіль, мелений перець до смаку.
Приготування: Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку. У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершковий соус тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти. Змішати з відвареними макаронами, посипати тертим сиром.
Вершково-гірчичний соус із червоною рибою
Інгредієнти: 50 г вершкового масла, 1/2 цибулини, 500 г червоної риби (сьомги, форелі, горбуші), 2 ст. ложки борошна, 1 склянка молока або вершків, 1 склянка води, свіжий або заморожений кріп, 2 ст. ложки діжонської гірчиці, сік 1 лимона.
Приготування: Вершкове масло розтопити у великій сковороді на середньому вогні. Додати дрібно порізану цибулю і обсмажити її до прозорості. Додати порізану невеликими шматочками рибу і обсмажити близько 5-7 хвилин, помішуючи. Додати борошно, обсмажити хвилинку, інтенсивно помішуючи, влити поступово молоко і воду. Додати сіль, перець і кріп. Тушкувати близько 5-7 хвилин на мінімальному вогні, щоб соус загус. Вкінці додати гірчицю і лимонний сік, перемішати, довести до кипіння. Додати макарони, добре прогріти, перемішати і зняти з вогню.
Смачного
|