Як готувати страви у горщику. Кілька порад, які не будуть зайвими
06 квітень 2016 18:30
4 460
0
 Керамічні горщики можна назвати універсальною посудом: у них можна і готувати смачні страви і зберігати продукти. Перші каші та супи були приготовлені саме в таких горщиках. Пізніше в них стали готувати страви з овочів, грибів, м'яса, субпродуктів і риби. Ароматні і соковиті страви, які готують в горщиках, є практично у всіх національних кухнях.
Горщики можна поміщати не тільки в духову шафу, але і в мікрохвильовку (така кераміка повинна бути покрита глазур'ю зсередини і зовні, на ній не повинно бути візерунків з фарби, до складу якої входять метали), і в аерогриль (для цього підійдуть вогнетривкі керамічні горщики, покриті глазур'ю зсередини).
Найчастіше продукти не треба піддавати попередній теплової обробці: їх потрібно тільки нарізати і одночасно або один за одним, через якісь проміжки часу, викласти в горщики. У деяких випадках продукти попередньо відварюють або обсмажують на сковороді або в сотейнику на конфорці до напівготовності, а вже потім доводять до повної готовності в горщику.
Готувати такі страви - одне задоволення: поставив горщики в духовку – і «забув». Вам не потрібно буде перевертати продукти або постійно помішувати страву. Можна спокійно займатися своїми справами, в той час як «чарівний» горщик все приготує за вас.
Страви приготовані у горщику зберігають вітаміни і мінеральні речовини, а завдяки ніжній консистенції не подразнюють шлунково-кишковий тракт. Їх можна готувати з мінімальною кількістю жиру і навіть зовсім без нього, – ідеальний варіант для тих, хто піклується про свою фігуру і здоров'я!
– Щоб страва вийшла особливо смачною і соковитою, попередньо потримайте горщики 15 хвилин у холодній воді. Деякі кулінари радять опускати їх у воду на цілу годину. Для чого це роблять? Щоб глина прошла вологою і менше «забирала» рідини з продуктів. У духовці волога буде випаровуватися, і за рахунок її циркуляції страви будуть готуватися, немов на пару.
– Щоб горщики не тріснули, ставте їх тільки в холодну духовку, найкраще – на нижню решітку. Такий посуд закривають кришками, фольгою або «кришечками» з тіста.
– М’ясо та овочі тушкуються в горщиках у власному соку, тож доливати в них додаткову рідину не потрібно. Вода доречна, якщо до складу страви входять крупи, які вбирають вологу.
– Процес приготування їжі в горщику вимагає більше часу, ніж на плиті або просто в духовці. Адже температура запікання не повинна перевищувати 180 градусів. Якщо ви не відварювали і не смажили інгредієнти попередньо, то готувати будь-яку страву потрібно не менше, ніж одну годину. Краще – більше.
– Якщо ви кладете продукти в горщик шарами і не використовуєте води та інших рідин, то враховуйте, що верхній шар у процесі приготування може підсихати. Тому зверху краще покласти соковиті овочі (помідор, цибулю, моркву) або шматочок свинячого сала.
– Якщо ваші горщики не покриті глазур’ю, врахуйте – вони будуть вбирати всі запахи і вкрай неохоче з ними "розлучатися". Тому запасіться кількома комплектами посуду, наприклад, для риби, морепродуктів і м’яса;
– М’ясні страви нерідко виходять занадто жирними. Щоб уникнути цього, попередньо видаліть з сирого м’яса надлишки жиру. Допускається додавання у печеню попередньо обсмаженого м’яса (на сухій сковороді);
– Не варто витримувати блюдо в духовій шафі «до переможного кінця». Навпаки, виймайте його за 5-10 хвилин до передбачуваної готовності. Воно цілком здатне «дійти» самостійно за рахунок накопиченої всередині температури;
– Якщо у ваших горщиків немає кришечок – не біда. «Смачний» альтернативний варіант – коржик з тіста;
– Під час приготування краще не доливати в тару воду або бульйон, особливо якщо рагу включає в себе багато овочів. Врахуйте – харчові продукти при тушкуванні рясно виділяють сік, і в підсумку ваше блюдо може вийти водянистим, а не наваристим і густим, як це годиться;
– Для «сухих» страв використовуйте заправки власного приготування. Що може бути краще, ніж гриби і сметанний соус, або яловичина у в’ялених томатах?
|
|
|