Рецепти смачних та поживних пісних сніданків
25 березень 2016 09:00
5 785
0
Для людей, що дотримують піст, сніданок може стати справжньою проблемою. Адже він повинен бути збалансованим, ситним, смачним і при цьому пісним, тобто не повинен містити м'яса, риби, сиру, яєць і молочних продуктів. Завдання непросте, але здійсненне.
Пропонуємо вам рецепти сніданків, які хоч і пісні, але дуже ситні та смачні. І не забудьте про оригінальну подачу страви.
1. Пшоняна каша з гарбузом

Інгредієнти: 2 склянки води, 1 склянка пшона, 150 грамів гарбуза, сіль за смаком.
Приготування: Гарбуз почистити, помити і порізати шматочками. Пшоняну крупу пропити. Воду довести до кипіння, покласти в каструлю з водою гарбуз і пшоно, трішки підсолити і варити на середньому вогні 20-25 хвилин. Подавати кашу з медом.
2. Вівсяна каша з яблуками в духовці

Інгредієнти: 160 мілілітрів яблучного соку, 1,5 склянки вівсянки, 1 велике яблуко, 2 столові ложки меду, 1 столова ложка цукру, 1 чайна ложка кориці, мускатний горіх і сіль за смаком.
Приготування: У великій мисці перемішати вівсянку з яблучним соком, медом, цукром, корицею, мускатним горіхом. Яблуко помити, почистити і порізати на шматочки, додати до вівсянки, добре перемішати, трішки підсолити. Форму для запікання застелити фольгою і викласти суміш. В розігріту духовку поставити кашу і запікати близько 25 хвилин при температурі 180º.
3. Гречана каша з печерицями

Інгредієнти: 300 грамів печериць, 2 склянки гречаної крупи, 4 склянки води, 2 цибулини, 1 морквина, зубчик часнику, олія, сіль до смаку.
Приготування: Цибулю і печериці почисти і порізати на шматочки, моркву натерти на крупній тертці, все покласти в форму для тушкування, додати трішки олії і поставити в розігріту духовку на 15 хвилин. Дістати з духовки та додати гречку, залити гарячою водою, покласти зубчик часнику і поставити в духовку ще на 20 хвилин при температурі 150º.
4. Бутерброди з квасолевим паштетом

Інгредієнти: 2 морквини, 1 цибулина, 1 склянка вареної або консервованої квасолі, хліб пісний, пучок петрушки, олія, мелений чорний перець, сіль.
Приготування: Цибулю почистити, помити і порізати дрібно. Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці. Цибулю підсмажити до золотистого кольору, додати моркву і смажити до готовності. Квасолю за допомогою блендера перетерти до однорідної консистенції, додати моркву і цибулю, посолити, поперчити та ретельно вимішати. Викласти паштет на хліб і прикрасити подрібненою петрушкою.
5. Овочеві котлети

Інгредієнти: 200 мілілітрів води, 4 картоплини, 2 морквини, 1 цибулина, 1/2 лимона, зубчик часнику, 4 столові ложки олії, по 3 столові ложки консервованого горошку і кукурудзи, 3 столові ложки борошна, зелень, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, сіль.
Приготування: Картоплю і моркву помити і відварити в кожушку до готовності. Картоплю почистити і розтовкти до стану пюре, посолити, поперчити і додати сік половинки лимона, добре перемішати. Моркву почистити, дрібно порізати і додати до картоплі, перемішати. Цибулю почистити, порізати маленькими шматочками і додати до картоплі. Туди ж покласти консервований горошок і кукурудзу, подрібнену зелень, часник та ретельно вимішати. В окремій посудині перемішати воду з борошном, посолити, поперчити. З овочевого фаршу сформувати котлети, занурити в тісто, обваляти в панірувальних сухарях та смажити з обох боків на розігрітій сковорідці, поки не утвориться золотиста скоринка.
6. Бутерброди з печерицями

Інгредієнти: житній хліб, пісний майонез, 200 грамів печериць, 1 цибулина, зелень цибулі та петрушки, сіль.
Приготування: Хліб порізати і намазати пісним майонезом. Цибулю помити, почистити і нарізати тонкими кільцями. Печериці почистити і порізати дуже тонко, трішки посолити. За бажанням печериці можна трішки підсмажити. На змащений хліб покласти кільце цибулі, легенько змазати майонезом, викласти печериці, посипати подрібненою зеленою цибулею і петрушкою. Поставити у розігріту духовку на 15 хвилин, щоб хліб підсушився, а печериці змінили колір.
7. Бутерброди з печерицями і помідором

Інгредієнти: 100 грамів грибів, 2 помідори, 2 скибки пшеничного хліба, зелень петрушки і цибулі, олія.
Приготування: Гриби промити і відварити у підсоленій воді до готовності. Зелень помити і дрібно порізати. Помідори помити і розрізати на четвертинки. Хліб і помідори покласти на розігріту сковорідку з невеликою кількістю олії або взагалі без неї і трішки підсмажити. На хліб викласти шматочки помідорів і гриби, посипати зеленню.
8. Яблучні оладки

Інгредієнти: 400 мілілітрів води, 50 мілілітрів олії, 100 грамів рідкого меду, 3 яблука, 4 столові ложки борошна, 1/4 чайної ложки соди, ванільний цукор, сіль.
Приготування: Борошно просіяти і перемішати з содою, водою і сіллю. Яблука помити, почистити від шкірки, порізати кільцями і посипати ванільним цукром. В сковорідку налити олії і поставити на вогонь. Яблучні кільця занурити в тісто і покласти в розігріту сковорідку, смажити до рум’яної скоринки. Перед подачею полити медом.
9. Мафіни з цукатами

Інгредієнти: 2 апельсини, 200 грамів борошна, по 100 грамів родзинок, цукатів та цукру, 100 мілілітрів олії, 1 чайна ложка соди, дрібка солі.
Приготування: Родзинки залити гарячою водою на 30 хвилин, процідити і висушити. З апельсинів вичавити й склянку соку. Борошно просіяти і перемішати з содою. Цукор перетерти з олією, додати трішки солі і апельсиновий сік, перемішати та, поступово додаючи борошно, замісити тісто. Родзинки і цукати додати в тісто, гарно вимішати. Формочки для мафінів змазати олією і вилити тісто, враховувати, що тісто трішки підніметься. Поставити в духовку і випікати 45 хвилин при температурі 180º.
10. Мультизернові крекери

Інгредієнти: 200 грамів житнього борошна, 200 мілілітрів води, 200 грамів насіння соняшника, гарбуза, кунжуту і льону, 50 грамів родзинок, 2 столові ложки олії, 1/2 чайної ложки солі.
Приготування: Насіння трішки подрібнити, додати борошно з содою, воду, родзинки, олію, гарно вимішати, накрити рушничком і залишити на 20 хвилин. Присипати стіл борошном і розкачати корж завтовшки 2 см, з якого вирізати печиво. На деко викласти печиво і випікати 25 хвилин при температурі 170 ºC.
Смачного!
|