Рецепти смачних страв з черемшею. Від салатів та супів – до рулетів та чебуреків
17 березень 2016 09:00
15 582
0
 Чи знаєте ви, що черемша містить утричі більше вітаміну С, ніж лимони. На ринку пучок черемші можна придбати всього за кілька гривень. А яка вона смачна!
Черемша чудово поєднується з м'ясом, яйцями і навіть рибою. Саме тому рецепти страв з черемшею користуються попитом: салати, холодні і гарячі закуски, рулети, запечене м'ясо і риба – рецептів дуже багато. Крім цього черемшу також маринують, засолюють, та заквашують
Гостра закуска c черемшею
Інгредієнти: черемша свіжа - 1 великий пучок; огірок свіжий - 1 шт. сметана (30% жирності) - 250 мл; сіль за смаком
Приготування: Пучок черемші промити, обсушити і дрібно порізати. Скласти зелень в миску, додати трохи солі та пом'яти її.
Огірок натерти на крупній тертці. Віджати з нього сік. Змішати черемшу і огірок. Додати сметану і перемішати.
Прибрати суміш в холодильник приблизно на 30 хвилин, після чого можна намазати її на хліб або викласти поверх гарячої вареної картоплі.
Суп з черемшею по-домашньому
Інгредієнти 300 г черемші, 300 г картоплі, 3 ст. л. вершкового масла, 2 морковіни, 1 л курячого бульйону, 2 цибулини, сіль і спеції.
Приготування: Бульйон скип'ятити, покласти туди порізану картоплю, знову дочекайся закипання і варити ще 10 хвилин.
Додати обсмажені в олії цибулю і моркву, довести до кипіння. Через 2 хвилини засипати дрібно порізану черемшу. Варимо ще 15 хвилин, потім знімаємо з вогню.
Салат найпростіший
Інгредієнти: черемша - 200 г, соняшникова олія, сіль за смаком.
Приготування: Підготовлену черемшу відварюють 3 хв., відкидають і нарізають шматочками завдовжки 2-3 см. Заправляють черемшу маслом та сіллю. Подають як самостійну страву, а також як гарнір до рибних або м'ясних страв.
Черемша з картоплею
Інгредієнти: Черемша - 1 пучок, картопля 2 шт, рослинне масло, сіль за смаком.
Зварити або спекти картоплю, нарізати кубиками, змішати з дрібно нарізаною черемшею, посолити і заправити олією.
Салалат з черемшею, огірком та сметаною
Інгредієнти: Черемша - 1 пучок, огірок - 2 шт., яйце - 2 шт., кріп - 1/2 пучка, сметана.
Приготування: Яйця відварити круто, огірок нарізати, черемшу і кріп дрібно порубати. Все змішати, посолити і заправити сметаною.
Сплат з черемшею та м’ясом
Інгредієнти: черемша - 200 г, м'ясо відварне (будь-яке) - 250 гр, яйця - 2 шт., помідор - 1 шт., майонез.
Приготування: Черемшу вимити і опустити в окріп на 3 хвилини, потім відразу кинути в холодну воду і потім відкинути на друшлаг і дрібно нарізати. Яйця, м'ясо і помідор нарізати кубиками. Все заправити майонезом і перемішати. За необхідності досолити.
Салат з черемшею та консервованою кукурудзою
Інгредієнти: кукурудза консервована - 100 г; черемша - 200 г; яйця 4 шт.; огірки 1 шт.; майонез 1 ст. л.; сметана 1 ст. л.;
Приготування: Дрібно порізати черемшу, додати кукурудзу. Порізати огірок, відварені яйця, додати майонез, сметану. Посолити, поперчити.
Солона черемша
Нам знадобиться: черемша, корінь хрону, запашний перець, лавровий лист, сіль, вода.
Корінь хрону почистити і нарізати кружальцями (тонкими). Молоді пагони черемши вимити, зв'язати в невеликі пучки ниткою і викласти в один шар на дно каструлі. Зверху покласти кружальця хрону, пару лаврових листів, кілька горошин запашного перцю. Перекладайте шарами поки черемша не закінчиться. Потім залийте солоною водою (на 1 л води 1,5 ст. ложки з гіркою солі). Поставте під гніт на 1 місяць. Використовують як самостійну страву, як гарнір до других страв, заправку в супи, окрошки, пельменів.
Квашена черемша
Нам знадобиться: черемша, оцет, сіль, рослинне масло.
Молоді пагони помийте і зв'яжіть в невеликі пучки ниткою. Відваріть в двох водах для видалення часникового запаху. Відкиньте на друшлаг. Додайте сіль за смаком і залийте сумішшю 9%-го оцту і рослинного масла в співвідношенні 1: 3, розкладіть по банках і зберігайте в сухому темному місці. Використовують як приправу до других страв, заправку для супів, окрошки.
Маринована черемша
Інгредієнти: Черемша, вода - 1 л, сіль - 1.5 ст. ложки, цукор - 1 ст. ложка, оцет - 150 мл.
Черемшу вимити і замочити в холодній воді на 2 години, поміняти воду і ще на 2 години. Для маринаду закип'ятити воду з сіллю і цукром, влити оцет і остудити. Черемшу зв'язати ниткою в пучки, вертикально поставити в банку і залити маринадом (вода повинна повністю покривати черемшу). Маринувати 5-7 днів в холодильнику. Після чого можна вживати або ж законсервувати.
Рулет з черемшею і м'ясним фаршем
Інгредієнти: свино-курячий фарш – 800 г, картопля – 1 шт., яйце – 1 шт., манна крупа – 3 ст. л., черемша – невеликий пучок, цибулина, сіль, спеції.
Приготування: До фаршу додати сиру картоплину, натерту на дрібній тертці, яйце і манку. Суміш перемішати, додавши води. Беремо фольгу, розкладємо на ній фарш і розподіляємо його шаром, близько 1 см завтовшки.
Цибулю і черемшу необхідно дрібно порубати. Викладаємо на фарш. Посипаємо спеціями, солимо.
Обережно згортаємо фольгу з нашим рулетом і викладаємо її на деко. Запікати рулет треба 45 хвилин за температури 170 °С.
Галушки з яйцями і черемшею
Інгредієнти: Галушки - 500 г, Черемша - 1 пучок, Яйце куряче - 2 шт., Лук-шалот - 1 шт., Шніт-цибуля - 1 пучок, Білок яєчний - 4 шт., Олія оливкова, Сіль, мелений перець.
Приготування: Дрібно ріжемо шалот та пісмажуємо його на оливковій олії кілька хвилин. Додаємо в сковоріду галушки і смажемо їх 3 хвилини.
В окремій ємності злегка збиваємо білки і яйця. Виливаємо суміш в сковорідку.
Підсмажуємо, перемішуючи, до готовності яєць. Знімає сковоріду з плити та додаємо покришений шніт і порізану черемшу. Солимо та перчимо.
Чебуреки з черемшею
Інгредієнти: Для тіста: борошно, вода (гаряча), олія, сіль, цукор. Для начинки: картопля (варена), зелена цибуля, черемша, сіль, перець.
Приготування: Борошно заварити окропом з олією, сіллю і цукром. Вимісити, остудити 6–10 год в холодильнику.
Для начинки посмажити зелену цибулю, наприкінці готування додати черемшу. Відразу вимкнути і розмішати з вареною картоплею.
Тісто тонко розкачати, вирізати кола (можна блюдцем). На половину кола викласти начинку, щільно з’єднати краї (можна виделкою).
Смажити на олії з двох боків до золотистої скоринки.
|
|
|