Рецепти смачних пісних страв
16 березень 2016 13:00
3 968
0
 Великий піст (або Чотиридесятниця), що є найтривалішим і найсуворішим з усіх багатоденних постів, починається 14-го березня і триватиме до 30-го квітня.
Пропонуємо вам добірку рецептів пісних страв, які хоч і не будуть занадто оригінальними, але наситять і підтримають бадьорість та здоров'я.
Пюре з гарбузом та червоною сочевицею
Інгредієнти: Гарбуз очищений - 300 г, сочевиця червона - 0,5 скл., картопля - 2-3 шт., морква - 1 шт., часник - 2 зубки, лимонний сік - за смаком, сіль, спеції - за смаком.
Приготування: Овочі очистити, порізати великими шматочками, відварити до м'якості. Частину відвару перелити в іншу ємкість. Овочі подрібнити блендером у пюре, розвести відваром до потрібної густоти, додати сіль, лимонний сік, спеції та здрібнений часник. Подавати із зеленню й сухариками.
Квасолевий паштет
Інгредієнти: 1 склянка (250 мл) сухої білої квасолі, 1 ч. л. (без гірки) солі, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку, 1/2 ч. л. готової гірчиці, 2 ст. л. олії За смаком чорний мелений перець і часник.
Приготування: Квасолю найкраще замочити в холодній воді напередодні готування. Набряклу квасолю промити й відварити до м'якості, подрібнити блендером (або прокрутити через м'ясорубку) до однорідного стану. Додати сіль, цукор, масло, гірчицю, лимонний сік і спеції, ретельно перемішати. Додати трохи квасолевого відвару, щоб паштет став більш ніжним і знову перемішати. З таким паштетом можна зробити бутербродики, прикрасити петрушкою й оливками.
Фаршировані перці
Інгредієнти: 10 шт. болгарських перців, 2 шт. моркви, 1,5 скл. білого рису, 2 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. солі, 1 цибулина, олія.
Для цього рецепта чудово ще влітку заготовити "стаканчики" з болгарського перцю, які відмінно переносять зберігання в морозилці. Однак якщо у вас не виявилося таких заготівель, то цілком підійдуть і болгарські перці з магазина.
Приготування: Варимо рис. Робимо піджарку із крупно натертої моркви та цибулі, туди ж додаємо один нарізаний перець, трохи тушкуємо з томатною пастою. Рис змішуємо з піджаркою, у перців вичищаємо середини і фаршируємо начинкою, що вийшла. Далі перці акуратно встановлюємо у велику каструлю, заливаємо гарячою підсоленою водою, туди ж кладемо залишки начинки (це буде соус), додаємо улюблені спеції, наприклад, каррі. І тушкуємо на повільному вогні до готовності.
Вінігрет
Інгредієнти: Буряк - 4 шт., картопля - 3 шт., солоні огірки - 4 шт., горошок зелений - 1 банка, квашена капуста - за смаком, морква - 3 шт., цибуля червона - 2 шт., олія - 150 мл, листя салату.
Приготування: Відварити в шкірці буряк, картоплю та моркву. Картоплю й моркву очистити та нарізати кубиками. Буряк очистити й нарізати, скласти в окрему миску і заправити олією. Нарізати солоні огірки, листя салату й цибулю, змішати з картоплею і морквою, туди ж додати квашену капусту й зелений горошок, заправити олією і вже після цього змішати з буряком. Особливо смачний вінегрет з білим хлібом!
Цукерки із сухофруктів
Цукерки із сухофруктів - відмінні помічники в боротьбі з нестачею вітамінів, підходять для швидкого відновлення енергії.
Інгредієнти: 100 г фініків, 100 г кураги, 100 г чорносливу, 100 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 1 ч. л. лимонного соку, кокосова стружка.
Приготування: Сухофрукти ретельно вимити, обшпарити окропом, якщо тверді, то запарити на кілька хвилин. Волоські горіхи і сухофрукти пропустити через м'ясорубку, додати лимонний сік, з отриманої маси зліпити цукерки, у серединку кожної покласти мигдаль. Потім цукерки обваляти в кокосовій стружці.
Салат з авокадо
Інгредієнти: Листя салату, 2 авокадо, 2 середніх огірки, 1 банка маслин, 1 ч. л. лимонного соку, оливкова олія, пучок кропу, сіль.
При бажанні огірки можна замінити на тонко нашатковану і добре пром'яту капусту.
Сочевичні котлети
Інгредієнти: 1 скл. зеленої сочевиці, 2 шт. картоплі, 1 середня морква, сіль, спеції за смаком.
Приготування: Сочевицю необхідно заздалегідь замочити в холодній воді, бажано на ніч. Потім її промити і подрібнити до однорідної маси за допомогою блендера або м'ясорубки. Подрібнити моркву і картоплю (можна натерти на дрібній тертці) і додати до сочевичного пюре. Також додати спеції, сіль і гарненько перемішати. Маса має добре ліпитися. Наліпити невеликі котлетки і смажити до коричневого кольору із двох боків (без кришки)
Рулет з картоплею та грибами
Інгредієнти: 1 лист тонкого (вірменського) лаваша, 400 г печериць, 1 шт. ріпчастої цибулі, 600 г картоплі, рослинна олія.
Приготування: Очищену картоплю зварити, розім'яти в пюре. Пюре має вийти густим, але не сухим, можна додати трохи відвару. Ріпчасту цибулю обсмажити в олії, половину викласти в картопляне пюре і розмішати, до тієї, що залишилась, додати дрібно нарізані печериці, довести до готовності. На лист лаваша викласти картопляне пюре, краї залишити вільними, розрівняти, викласти гриби. Краї лаваша загнути до центру, закрутити рулет, акуратно перекласти на змазаний лист і запікати до легкого підрум'янення.
|