10 оригінальних рецептів млинців на будь-який смак
09 березень 2016 13:23
4 986
0
 Останній тиждень перед Великим постом у народі здавна називають Масницею. Традиційною стравою цього тижня завжди були млинці (налисники).
Саме слово “млинець” походить від дієслова “молоти” (виріб з намеленого). Вважалося, що млинці можна їсти тільки руками, в жодному випадку не розрізати ножем чи наколювати на виделку, бо млинець – це символ сонця. Їх згортали, рвали, скручували, але тільки руками!
Існує дуже багато рецептів млинців: з додаванням манної, пшоняної або гречаної крупи, молока, кисляку тощо. Млинці подавали до м’ясних страв і на десерт. Робили до них розмаїті начинки: з грибами, рибою, м’ясом, сиром, ягодами. А ще поливали сметаною, медом або маслом.
Млинці готують, як правило, із дріжджового тіста, інколи дріжджі замінюють содою або місять тісто на кислому молоці (як на заквасці), додаючи збиті яєчні білки, що добре розпушують тісто. Печуть млинці на розігрітій сковороді. В тонкі (налисники) загортають солодкі або солоні начинки, товстіші (як оладки) подають з різними соусами.
1. Томатні млинці
Інгредієнти: 3 курячі яйця, молоко, олія, 3 столові ложки борошна, 1,5 чайної ложки томатної пасти, цукор, сіль.
Начинка: 1/2 капустини, 1/2 цибулини, 4 штучки чорносливу, сіль.
Приготування: Просіяне борошно змішати з яйцем і молоком, додати томатну пасту, олію, дрібку цукру і солі, ретельно збити до консистенції рідкої сметани. Випікати млинці на розігрітій сковорідці, змазуючи її час від часу олією. Капусту і цибулю подрібнити та протушкувати на сковорідці. Зняти з вогню, додати порізаний кубиками чорнослив, посолити і перемішати. На готові млинці викласти начинку і загорнути рулетиками або конвертиками.
2. Бурякові млинці
Інгредієнти: 200 грамів червоного буряка, по 50 мілілітрів олії і ряжанки, 2 склянки борошна, 1,5 склянки молока, 1 куряче яйце, 2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка солі.
Начинка: 450 грамів курячого філе, півсклянки гречаної крупи, цибулина, пучок зелені, 3 столові ложки вершків, 1столова ложка лимонного соку.
Приготування: Буряк помити і відварити до готовності, почистити, порізати шматочками і додати в молоко. За допомогою блендера змолоти буряк з молоком до однорідної консистенції, додати просіяне борошно, яйце, ряжанку, цукор і сіль, ретельно перемішати та залишити, щоб постояло приблизно 20 хвилин. Випікати млинці на розігрітій сковорідці, змащеній олією. Куряче філе і гречку відварити. М’ясо дрібно порізати і перемішати з гречкою. Цибулю почистити, порізати і підсмажити на олії до золотистого кольору, додати в гречку і перемішати. Лимонний сік, подрібнену зелень, вершки та сіль додати до гречаної начинки і ретельно вимішати. Викласти начинку на млинці і загорнути.
3. Шоколадні млинці
Інгредієнти: по 250 грамів молока і борошна, 80 грамів води, 40 грамів цукру, 20 грамів какао, 2 курячі яйця, олія.
Начинка: 500 грамів кисломолочного сиру, півсклянки кокосової стружки, 15 грамів ванільного цукру, 4 столові ложки цукру, 100 грамів йогурту.
Приготування: Курячі яйця збити з цукром і сіллю, додати столову ложку олії, молоко і воду, ретельно перемішати до однорідності. Борошно просіяти разом з какао і додати в яєчну суміш, добре перемішати, щоб не було грудочок. Випікати млинці на розігрітій сковорідці, змащеній олією. Кисломолочний сир збити з йогуртом, цукром і ванільним цукром. Додати кокосову стружку і добре перемішати. Викласти начинку на млинці та загорнути.
4. Кавові млинці
Інгредієнти: 250 мілілітрів молока, 75 грамів борошна, 1 куряче яйце, по 2 столові ложки какао, цукру і олії, 1 чайна ложка розчинної кави, по 0,5 чайної ложки розпушувача для тіста і солі.
Начинка: 250 грамів кисломолочного сиру, 4 столові ложки цукрової пудри, 3 столові ложки сметани, 1 чайна ложка лимонної цедри.
Приготування: Молоко довести до кипіння і розчинити в ньому каву, додати цукор і сіль, перемішати і залишити, щоб охололо. Додати яйце, олію, ретельно збити, додати просіяне борошно з какао, акуратно перемішати, щоб не було грудочок і залишити на 30 хвилин. Випікати млинці на розігрітій сковорідці з додаванням олії. Кисломолочний сир, цукрову пудру, сметану і лимонну цедру збити за допомогою блендера або міксера до однорідності. Загорнути начинку в млинці.
5. Млинці зі шпинату
Інгредієнти: 300 мілілітрів молока, 200 грамів борошна, 100 грамів шпинату, 2 курячі яйця, 3 столові ложки олії, 1 столова ложка цукру, 1 чайна ложка солі.
Начинка: 200 грамів вершкового плавленого сиру, 150 грамів слабосоленого лосося.
Приготування: Молоко збити з яйцями, додати олію, цукор, сіль, просіяне борошно і шпинат, подрібнений за допомогою блендера. Ретельно перемішати до однорідної маси і залишити на 10 хвилин, після чого випікати тонкі млинці на змащеній олією, розігрітій сковорідці. Млинці змастити сиром і покласти шматочки лосося, загорнути рулетиком і порізати на шматочки.
6. Вівсяні млинці
Інгредієнти: 250 грамів молока, 150 грамів вівсяного борошна, 4 яйця, 4 столові ложки вершкового масла, сіль.
Начинка: 250 грамів кисломолочного сиру, 300 грамів маку, 4 столові ложки сметани, вишня сушена, цукор.
Приготування: Молоко перемішати з яйцями, просіяним борошном, м’яким вершковим маслом і сіллю. Залишити на 10 хвилин, а потім знову добре перемішати. Випікати на розігрітій сковорідці з олією. Кисломолочний сир перемішати з сметаною, цукром, маком і вишнею. Викласти начинку на млинець і загорнути.
7. Млинці на згущеному молоці
Інгредієнти: 560 мілілітрів води, 300 грамів згущеного молока, 1,5 склянки борошна, 2 курячі яйця, 2 столові ложки олії, 0,5 чайної ложки солі.
Начинка: 3 яблука, 3 столові ложки цукру, 1 чайна ложка кориці, 2 столові ложки вершкового масла.
Приготування: Курячі яйця збити з водою, додати згущене молоко, олію, сіль, просіяне борошно і все добре перемішати, щоб не було грудочок, та залишити на 20 хвилин. Випікати на розпеченій сковорідці з додаванням олії. Цукор з вершковим маслом розтопити в каструлі, додати почищені, подрібнені яблука і корицю, трішки протушкувати. Начинку викласти на млинець і загорнути як вам до вподоби.
8. Мандаринові млинці
Інгредієнти: 200 грамів борошна, 400 мілілітрів молока, 3 курячі яйця, 1 мандарин, 3 столові ложки олії, 1 столова ложка цукру, сіль.
Начинка: 70 грамів вершкового масла, 3 банани, 1 лимон, 2 столові ложки цукру.
Приготування: Молоко збити з яйцями, цукром, сіллю, олією, просіяним борошном до однорідної консистенції. Мандарин ошпарити кип’ятком, натерти цедру і вичавити сік, додати в тісто, добре перемішати. Насмажити млинців на розігрітій сковорідці змазаній олією. Вершкове масло збити з цукром, додати розім’яті банани з лимонним соком і викласти начинку на млинці, загорнути.
9. Млинці на сироватці з печерицями
Інгредієнти: 500 мілілітрів сироватки, 1,5 склянки борошна, 3 столові ложки олії, 2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка розпушувача для тіста, сіль
Начинка: 300 грамів печериць, 3 цибулини, 2 курячі яйця, 1 морквина, мелений чорний перець, сіль.
Приготування: Сироватку перемішати з просіяним борошном, додати розпушувач для тіста, олію, цукор, сіль. Випікати на розпеченій сковорідці з олією. Курячі яйця відварити, охолодити і подрібнити. Моркву і цибулю почистити, подрібнити і підсмажити на олії. Печериці почистити і підсмажити. Всі інгредієнти перемішати, поперчити, посолити і вимішати. Викласти начинку на млинець і загорнути.
10. Млинці на воді з м’ясною начинкою
Інгредієнти: 500 мілілітрів води, 2 склянки борошна, 2 курячі яйця, 2 столові ложки цукру, сіль.
Начинка: 400 грамів м’яса, цибулина, 3 столові ложки олії, пучок зелені, мелений чорний перець, сіль.
Приготування: Курячі яйця збити з водою, додати цукор, сіль, просіяне борошно і ретельно перемішати до однорідної консистенції. Випікати тонкі млинці на розігрітій сковорідці з додаванням олії. М’ясо відварити до готовності в підсоленій воді, охолодити і дрібненько порізати або пропустити через м’ясорубку. Цибулю почистити, подрібнити і підсмажити до золотистого кольору, додати в сковорідку м’ясо, перемішати і смажити ще 10 хвилин. Зняти з плити, додати сіль і подрібнену зелень. На млинець викласти начинку і загорнути.
Смачного!
|
|
|