Що приготувати на Святвечір. 12 рецептів смачних пісних страв
05 січень 2022 15:30
776
0
Святвечір - останній день перед Різдвом, святом народження Ісуса Христа. Цього дня віруючі духовно та тілесно готуються до свята. Це останній день, коли дотримується Різдвяний піст. Відзначається Святвечір 6 січня. У цей вечір традиційно готують 12 пісних страв - за числом апостолів, яких було саме 12. Як тільки на небі з'являється перша зірка, уся родина сідає за стіл і приступає до трапези. Не всі господарки знають, які страви готують на Різдво. А деякі хочуть просто різноманітити різдвяну вечерю новими рецептами. Що ж обов'язково має бути на столі у Святвечір? Кутя Це найголовніша з 12 різдвяних страв. Саме з куті починають як скромне пісне застілля у Святвечір, так і багату трапезу наступного дня. В основі куті може бути пшениця, ячмінь або рис, які потім змішують з ізюмом, маком, медом і горіхами. Вважається, що чим багатша кутя, тим більше щастя й достатку чекає родину в новому році. Інгредієнти: 1 скл. зерен пшениці, 100 г ядер волоських горіхів, мак, 2-3 ст. л. меду, можна цукор за смаком. Приготування: Зерна пшениці потовкти в дерев'яній ступці дерев'яним макогоном, підливаючи трохи теплої води. Потім ядра відокремити від плевел, просіваючи і промиваючи. Зварити із чистих зерен на воді кашу. Остудити, підсолодити за смаком. Окремо розтерти мак, додати мед, перемішати до утворення однорідної маси й додати в кашу. В останню чергу додати волоські горіхи. Компот Традиційний різдвяний компот із сухофруктів. Якщо кутя - господарка Святого вечора, то узвар - його хазяїн. Інгредієнти: 100 г чорносливу, 100 г сушених яблук, 100 сушених груш, 50 г ізюму, цукор і мед за смаком, 4-5 л води. Приготування: Покладіть сухофрукти в друшляк і промийте теплою проточною водою. Потім покладіть у каструлю груші й залийте гарячою водою, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Після цього додайте яблука, а через 10-15 хвилин додайте чорнослив. Через п'ять хвилин висипте ізюм. Після закипання води варіть компот ще півгодини. Потім зніміть компот з вогню і настоюйте протягом декількох годин. Додайте мед або цукор за смаком. Щоб подати у Святвечір ідеально настояний компот, слід зварити його із самого ранку. Пісний борщ з квасолею Інгредієнти: 2-3 картоплини, 1-2 цибулини, 1 морква, 1 буряк, 200 г білокачанної капусти, 50 г сушених білих грибів, 1/2 скл. квасолі, 2 зубки часнику, 2 ст. л. томатної пасти, сіль, перець, лавровий лист та ін. спеції - за смаком. Приготування: Квасолю промити і замочити на ніч. Перед готуванням воду злити, квасолю залити чистою водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і залишити варитися на повільному вогні. Гриби замочити у воді. Буряк почистити, вимити й нарізати соломкою. Викласти його в розігріту сковороду з рослинною олією. Смажити, помішуючи час від часу, на повільному вогні хвилин 15-20. Потім додати дрібно нарізану цибулю, продовжувати смажити до готовності цибулі. Моркву натерти на тертці й додати до заправлення. Через 2-3 хвилини додати томатну пасту, розведену водою або томатний сік. Тушкувати заправлення до готовності буряка. До квасолі додати нарізані гриби. Потім додати нарізану кубиком картоплю. Довести до кипіння й варити до готовності картоплі. У борщ додати заправлення. Дати закипіти й додати нашатковану капусту. Посолити, поперчити, додати спеції. Можна добавити трохи цукру за смаком. Варити до готовності капусти. Відставити з вогню й дати настоятися хвилин 20. Пісні голубці Інгредієнти: 10-15 шт. капустяного листя, 1/2 скл. рису, 1 морква, 1 цибулина, 300 г печериць, сіль, перець, часник, томатна паста - за смаком. Приготування: Відваріть рис до напівготовності і відкладіть. Поставте на вогонь глибоку каструлю з водою. Листя капусти промийте під холодною водою і просушіть за допомогою чистого рушника. Опускайте листя в киплячу воду на 1 хвилину, виймайте й відразу ж занурюйте в холодну воду. До рису додайте обсмажені на рослинній олії моркву, цибулю і дрібно нарізані гриби. Злегка посоліть, поперчіть і перемішайте. Викладайте начинку в центр кожного капустяного листа і загортайте конвертиками. Викладіть голубці в товстостінну каструлю, залийте склянкою води, томатною пастою, додайте рубаний часник, сіль і перець. Тушкуйте голубці до готовності. Запечена тріска Інгредієнти: 0,5 кг філе тріски, 1 головка цибулі, сіль, перець, зелень кропу - за смаком, трохи рослинної олії, 1-2 свіжих помідори або кілька консервованих сушених, кілька часточок лимона. Приготування: Змажте фольгу олією, на неї покладіть кільця ріпчастої цибулі. Філе тріски посоліть і поперчіть, викладіть на цибулю. Зверху посипте рибу зеленню, покладіть кільця лимона й часточки помідора. Зробивши з фольги герметичний конверт, відправте його в попередньо розігріту до 180°С духовку на 20 хвилин. Вінегрет з горошком Інгредієнти: 6 шт. буряка, 5 картоплин, 10 солоних огірочків, банка горошку, 4 морквини, 2 цибулини, маслинова олія - за смаком, 1 ч. л. солі, 50 мл білого винного оцту, перець чорний мелений за смаком. Приготування: Картоплю, моркву і буряк відварити. Потім остудити й очистити від шкірки. Наріжте овочі, огірки й цибулю кубиками приблизно 5 мм. Акуратно все перемішайте. Якщо у вас є квашена капуста, сміливо додавайте. Змішайте олію, оцет, сіль і перець. Додайте заправлення, горошок і акуратно перемішайте. Зимовий салат Інгредієнти: 1/2 капустини, 2 зелених яблука, 2 моркви, пучок зелені, 2 ст. л. маслинової олії, 2 ч. л. білого винного оцту, сіль - за смаком. Приготування: Капусту помити і тонко нарізати. Посолити за смаком і злегка розім'яти руками, щоб вона пустила сік і пом'якшала. Натерти на тертці моркву й очищені яблука. Зелень подрібнити. Змішати всі інгредієнти салату у великій мисці, полити маслиновою олією і укусом. Поставити салат у холодильник на півгодини. Картопля по-селянськи Інгредієнти: 5-6 картоплин, 2-3 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. суміші сушених трав, рослинна олія. Приготування: Очищену картоплю розрізаємо великими часточками і відварюємо в підсоленій воді до напівготовності. Потім воду зливаємо. У змазаний олією лист перекладаємо картопляні часточки, посипаємо сумішшю трав, поливаємо соєвим соусом і перемішуємо. Запікаємо в розігрітій до 180 °С духовці близько 10 хвилин до золотавого кольору. Вареники з вишнями[/b] [b]Інгредієнти: 250 г борошна, 1/4 ч. л. солі, 150 мл води, 100-150 г вишні, цукор - за смаком. Приготування: Просіяти борошно, додати щіпку солі. Замісити тісто, поступово вливаючи теплу воду. Воно не повинно липнути до рук. Накрити й дати постояти близько години. Заморожену вишню промити під теплою водою і залишити, щоб стікав сік. Присипати борошном робочу поверхню й розкотати тісто в шар, не потрібно робити його дуже тонким. Вирізати кружечки. Покласти на кружечок тіста вишню, цукор і скласти його навпіл. Добре скріпити краї. Варити вареники в підсоленій воді кілька хвилин, виймати шумівкою. Подавати з вишневим сиропом. Печені яблука Інгредієнти: 4 великих яблука, 100 г ізюму, жменя горіхів (волоських, кеш'ю, фундука), цукор, кориця, мед - за смаком. Приготування: Промийте яблука й видаліть серцевину, акуратно приберіть із яблук насіння. Викладіть яблука у форму для запікання і наповніть попередньо вимоченим ізюмом, горіхами, медом, цукром і корицею. Поставте в духовку й запікайте протягом 20-30 хвилин при температурі 180 градусів. Медяний пряник Інгредієнти: 1,5 скл. борошна, по 100 г цукру й меду, по щіпці меленої кориці і гвоздики, сода на кінчику ножа, 0,5 скл. води. Приготування: Цукор і мед розмішуємо в теплій воді й додаємо всі спеції. У борошно вливаємо сироп, що вийшов, і замішуємо тісто. Перекладаємо у форму для кексів і випікаємо в розігрітій духовці близько 40 хвилин. Готовий пряник за бажанням можна присипати цукровою пудрою. Смачного! Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|