Гриби, які завжди поруч. Смачні страви з шампіньйонів
06 жовтень 2021 14:39
3 726
0
Шампіньйони (печериці) — Agaricus — пластинчаті гриби з сімейства шампиньоновых. У них ніжка білого кольору і буро-білий м'ясистий капелюшок, її пластинки коричневого кольору. Ці чудові гриби доступні будь-якої пори року. І якщо влітку та восени ми можемо ласувати найрізноманітнішими грибами, що ростуть в наших лісах, то взимку і навесні нас виручають саме шампіньйони. У природі існує три види шампіньйонів - польовий, луговий і лісовий. Але шампіньйони почали культивувати з незапам'ятних часів. Досі в Європі сперечаються, яка країна їх стала вирощувати першою. Сталося це, швидше за все в XVII столітті в Італії, або у Франції. Наприклад, відомо, що в Парижі шампіньйони вирощували на лужках. А при королівських дворах були спеціальні підвали, в яких і вирощували шампіньйони до столу королівських осіб і знаті. У той час шампіньйони вважалися делікатесом і коштували дорого. Масове вирощування шампіньйонів почалося тільки з середини XX століття, що і зробило їх доступними практично для усіх. І недаремно! Тому як шампіньйони мають не лише високі смакові якості, але й лікувальні. У шампіньйонах містяться: вітаміни - А, В1, В5, D, Е, РР цінні білки, вуглеводи, клітковина, органічні кислоти, мінерали - залізо, натрій, фосфор, калій і цинк. Споживання цих грибів благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, знижує вміст в крові цукру і холестерину, підвищує імунітет і зміцнює нервову систему. Народна медицина лікує шампіньйонами мігрень і інший головний біль. Древні називали шампіньйони еліксиром молодості, оскільки вони затримують загальне старіння організму і не дають до старості з'явитися на обличчі зморшкам - пантотенова кислота, що міститься в них, має регенеративні властивості. Крім того в шампіньйонах присутній селен, дуже популярний в антивіковій косметиці. Суп з шампіньйонів Інгредієнти: шампіньйони; лук: плавлений сир; сіль за смаком. Приготування : Лук подрібнити, обсмажити на рослинній олії, додати промиті, нарізані шампіньйони і протушкувати. Перекласти в каструлю з киплячою водою, дати покипіти, додати подрібнений плавлений сир, посолити, поперчити, варити до готовності. Перед подачею на стіл посипати подрібненою зеленню кропу і петрушки. Подавати з чорним хлібом або грінками. Салат з шампіньйонами Інгредієнти: 300 г макаронних виробів; 200 г шампіньйонів; 250 г вареного окосту; 2 морква; 15 г зелені петрушки; 3 варених яєчних жовтка; 2 зубчика часнику; сік двох лимонів; рослинна олія; сіль, перець за смаком. Приготування : Макарони відварити. Гриби нарізати і протушкувати в рослинній олії, додати роздавлений часник і продовжити тушкувати. Моркву нарізати тонкими смужками і бланшерувати. Окіст нарізати кубиками, зелень подрібнити. Змішати з макаронами і грибами. Змішати лимонний сік, яйця і рослинну олію, посолити, поперчити, добре розмішати. Залити соусом блюдо і знову все акуратно перемішати. Шампіньйони у фритюрі Інгредієнти: 250 г шампіньйонів; 1 склянка борошна; 10 г зелені кропу; 10 г зелені петрушки; 1 склянка рослинної олії для фритюру; сіль, перець за смаком. Приготування: Борошно змішати з сіллю і перцем в мисці, помістити в неї гриби, змочені злегка водою і добре перемішати. Олію налити в каструлю або глибоку сковороду. З грибів струсити зайве борошно і партіями обсмажити в гарячому фритюрі. Картопляні кульки з шампіньйонами Інгредієнти: 10 середніх картоплин; 1 склянка борошна; 1 ст. ложка панірувальних сухарів. Для начинки: 50 р. шампіньйонів; 1 цибулина; 1 ст. ложка олії; сіль, перець за смаком. Для тушкування: 1/2 склянки рослинної олії. Приготування: Картоплю очистити та натерти на дрібній тертці, додати борошно, сіль, перемішати, сліпити кульки, зробити в них поглиблення для фаршу з шампіньйонів. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити в рослинній олії на сковороді. Шампіньйони відварити хвилин 10, дрібно нарізати і додати до цибулі, поперчити, посолити. Покласти фарш в поглиблення, кульки обваляти у борошні, змішаному з сухарями, злегка обсмажити на сковороді. Перекласти в жаровню, на дно якої налита олія, тушкувати близько годину в заздалегідь розігрітій духовці. Яйця, фаршировані шампіньйонами Інгредієнти: 6 шампіньйонів; 6 яєць; 40-50 г шинки; 1 цибулина; 2 помідора; 2 ст. ложки вершкового масла; 10 г зелені петрушки; сіль, перець за смаком. Приготування: Яйця зварити круто, охолодити, очистити, розрізати навпіл, вийняти жовтки. Жовтки розім'яти. Шампіньйони відварити, подрібнити і разом з подрібненою цибулею обсмажити на вершковому маслі. Додати дрібно нарізану шинку і 5 розім'ятих жовтків. Посолити, поперчити, ще тушкувати і цією начинкою заповнити половинки яєць, з'єднати їх разом і поставити на блюдо, заздалегідь трохи зрізавши частину нижньої половинки для стійкості. Посипати жовтками, що залишилися, прикрасити зеленню петрушки, навкруги розкласти нарізані кружечками помідори. Жульєн з шампіньйонами Інгредієнти: 200 г філе кальмара; 250 г шампіньйонів; 1 цибулина; 2 ст. ложки вершкового масла; 1/2 склянки сметани; 60 г сиру; 1-2 ч. ложки борошна; 10 г зелені петрушки; 5 г зелені кропу; сіль, перець за смаком. Приготування: Філе кальмара дрібно нарізати, цибулю подрібнити. Шампіньйони промити, якщо великі, розрізати навпіл, залити холодною водою, довести до кипіння, посолити, і варити 5-7 хвилин. Відкинути на друшляк, нарізати соломкою. Кальмари обсмажити в 1 ст. ложці вершкового масла впродовж 2-3 хвилин, перекласти на тарілку. Додати на сковороду олію, що залишилася, і обсмажити цибулю до рожевого кольору. Додати гриби, тушкувати хвилин 5, посипати борошном, перемішати, додати сметану, влити трохи грибного бульйону. Додати кальмари, поперчити, зняти відразу з вогню, посипати натертим на терці сиром і петрушкою, поставити в духовку і запекти впродовж 10 хвилин до розплавлення сиру. Перед поданням на стіл посипати подрібненою зеленню петрушки і кропу. Смачного! Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|