Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Юшка, гарніри до м’яса, котлети та хумус. Що приготувати з сочевиці

Юшка, гарніри до м’яса, котлети та хумус. Що приготувати з сочевиці


Юшка, гарніри до м’яса, котлети та хумус. Що приготувати з сочевиці

Сочевиця відома людству вже дуже давно, про неї говориться навіть у Біблії. Найчастіше, вона буває червоного, жовтого і зеленого кольору.

Сочевиця відрізняється від гороху тим, що вариться набагато швидше, і не вимагає замочування. З неї можна приготувати багато смачних та оригінальних блюд.



Сочевична юшка

Інгредієнти:
сочевиця - 1,5 склянки;
лук - 1 шт.;
часник - 4-5 часточок;
м'ясо (свиняче, куряче, індиче філе) - 250 г;
вода - 1,5-2 л;
рослинна олія;
спеції (каррі, коріандр і ін.) - 1,5 ч. л.;
лимон - за смаком;
сіль і перець - за смаком.

Приготування:

Наріжте м'ясо невеликими кубиками. Щедро посипте їх спеціями, ретельно перемішайте і поставте в холодильник для маринування.

Дрібно наріжте лук, натріть на терці морквину, часник видавите через часникодавку. Обсмажте овочі на сковорідці до злегка золотистого кольору. У кінці посолите, поперчите.

М'ясо вже замаринувалося. Обсмажте його в рослинній олії, не пересушуючи.

Покладіть м'ясо і овочі в каструлю. Туди ж додайте промиту сочевицю. Залийте все гарячіше водою і варите до м'якості сочевиці(близько 30 хвилин). Юшка має бути густою, але якщо ви любите більш рідку, можна додати трохи окропу.

Сочевичну юшку можна подавати із скибочкою лимона, тоді її смак буде цікавіший.


Сочевиця зі свининою

Інгредієнти:
свинина - 300 г;
сочевиця червона або жовта - 0,7 склянки;
морква - 1 шт.;
цибуля - 1 шт.;
помідор - 1 шт.;
аджика - 3 ст. ложки;
сіль і перець - за смаком.

Приготування:

Наріжте свинину кубиками 3 х 3 см, потім злегка підрум'яньте на великій сковороді.

Дрібно наріжте цибулю, моркву натріть на терці. Додайте овочі до м'яса і продовжуйте смажити на повільному вогні. Додайте туди аджику, сіль, перець, перемішайте і накрийте сковороду кришкою. Продовжуйте тушкувати.

Додайте сочевицю і влийте 1,5 склянки води. Перемішайте, і нехай блюдо тушкується далі до м'якості сочевиці. Якщо потрібно, підлийте ще трохи води.

Незадовго до готовності додайте нарізаний помідор. Можна також влити 1 чарку вина (опціонально).

Стара буде ароматною і пікантною.


Сочевичний гарнір до м'яса, курки

Підійде в якості доповнення до м'ясних блюд. Також його можна подавати окремо, як самостійну закуску.

Інгредієнти:
сочевиця - 1 склянка;
вода - 600 г;
томатна паста - 3 ст. л.;
цукор - 1 ч. л.;
перець чилі - 1 шт.;
помідори - 2 шт.;
сир - 70 г;
кріп або петрушка - пару гілочок;
суха приправа (каррі і т. і.) - за смаком;
сіль - за смаком.

Приготування:

Сполосніть сочевицю. Закип'ятіть воду і залийте нею сочевицю. Варіть до готовності на повільному вогні. Вона вариться швидко, не більше півгодини. Спробуйте, якщо вона м'яка, значить, готова. Не переварюйте.

Потім додайте томатну пасту, цукор, дрібно нарізаний перчик чилі, сіль, суху приправу і перемішайте.

Сир натріть на тертці. Помідори наріжте великими кубиками і викладіть їх на сочевицю. Згори посипте сиром і потримайте на вогні пару хвилин. Коли сир трохи розтане, гарнір готовий. Перемішувати його не потрібно, щоби він не перетворився на кашу.

Перед подачею посипте гарнір зеленню.


Сочевичні котлети

Інгредієнти:
сочевиця - 1 склянка;
цибуля - 1 шт.;
часник - 2 часточки;
яйця - 2 шт.;
борошно - 2,5 ст. л.;
сіль, перець, спеції - за смаком;
панірувальні сухарі - 3 ст. л.;

Приготування:

Відваріть сочевицю до м'якості. Остудіть. Дрібно наріжте цибулю. Подрібніть часник. Додайте їх до сочевиці. Вбийте туди яйця, всипте борошно, сіль, спеції. Перемішайте.

Подрібніть суміш блендером до однорідності (маленькі шматочки все ж повинні відчуватися). Сформуйте невеликі котлетки. Обваляйте їх в паніровці і смажте в рослинній олії з двох сторін на помірному вогні до зарум'янювання.


Хумус з сочевиці

Інгредієнти:
сочевиця - 1 склянка;
волоські горіхи чищені - 1/3 склянки;
часник - 3 часточки;
оцет яблучний - 1 ст. л.;
лавровий лист - 3-4 шт.;
майонез - 1 ст. л.;
сіль, чорний перець - за смаком.

Приготування:

Сочевицю промийте. Потім залийте її такою кількістю окропу, щоб вода її тільки покривала. Додайте лавровий лист і варіть сочевицю до м'якості. Якщо вона розвариться, не страшно, оскільки це полегшить приготування хумуса. Якщо вода википить, а сочевиця все ще буде твердою, доливайте її помалу. Коли маса стане м'якою, вимикайте вогонь і залиште сочевицю вистигати.

Горіхи треба змолоти. Часник пропустіть через прес. З'єднайте їх з сочевицею. Додайте оцет, сіль, спеції.

Подрібніть хумус блендером, щоби суміш стала гладкою і однорідною. Додайте майонез. Якщо потрібно, додайте ще спецій, смак хумуса має бути гостреньким і пікантним.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: