Фалафель, хумус та смачні салати. Рецепти страв з нуту
22 липень 2021 15:07
917
0
У цього цікавого продукту є ще кілька назв: баранячий або турецький горох, нахат, шиш і міхурник. Страви з нуту — гордість східної, зокрема, арабської, кухні. У Східній Європі про цей цікавий і поживний продукт дізналися відносно недавно. Першими на гастрономічний п’єдестал нут піднесли вегетаріанці і вегани. Це зрозуміло, адже цей різновид бобових може похвалитися величезною кількістю рослинного білка. Крім того, у нуті немає ні краплі шкідливого жиру, зате є низка корисних речовин: фосфор, калій, магній, вітаміни групи В, залізо тощо. Турецький горох рекомендується включати до раціону тим, хто стежить за вагою або дотримується дієтичного харчування. Рецепти з нуту дозволять урізноманітнити і зробити більш здоровим звичайний раціон. Приготований тим чи іншим способом турецький горох можна подавати не тільки як гарнір, але і як самостійну дуже смачну страву. Як готувати нут Приготування обіду або вечері з баранячого гороху може перетворитися на захопливу кулінарну подорож. Наприклад, фалафель — одна з найсмачніших нутових закусок — походить із Єгипту. Цією їжею замінювали м’ясо місцеві християни, копти, під час посту. Водночас фалафель — національна страва сусіднього Ізраїлю. У сучасному світі смажені в олії кульки з бобів подають у тисячах закусочних. Таку їжу обожнюють і вегетаріанці, і прихильники традиційного стилю харчування. Готувати фалафель зовсім нескладно. Замочіть на ніч нут (воду бажано, але не обов’язково, кілька разів змінити), подрібніть його на м’ясорубці. Блендер використовувати не рекомендується: буде невідповідна текстура. В отриману масу додайте сухі спеції — різні види перцю, сіль, коріандр, зіру, сушені трави. Сформуйте кульки завбільшки із м’ячик для настільного тенісу, обсмажте у великій кількості олії до коричневої скоринки. Подавати це чудо потрібно зі свіжими й маринованими овочами, різними соусами, помістивши все в піту або лаваш. Рецепт хумусу Ще одна культова страва з Близького Сходу — хумус. Пасту з вареного гороху з додаванням тахіні (соусу з кунжуту), оливкової олії, спецій, лимонного соку обожнюють в Ізраїлі, Лівані, Єгипті, Йорданії, Туреччині та Греції. Інгредієнти: 0,5 кг замоченого й потім відвареного до готовності гороху; спеції; пасту із сезаму (кунжуту); оливкову олію першого холодного віджиму; свіжовичавлений лимонний сік. Приготування: Перебити в блендері горох до кремоподібного стану, додайте інші інгредієнти, постійно оцінюючи смак. Це класичний рецепт, який можна урізноманітнити, як вам заманеться: доповнити його чилі або солодкою паприкою, каперсами або анчоусами, шпинатом, іншими травами і спеціями. Подають хумус із лавашем, свіжим хлібом, пітою, сухариками, овочами — свіжими або маринованими. Це дуже смачно! В Ізраїлі та багатьох інших країнах працюють цілі хумус-бари, у яких пропонують десятки варіацій цієї багатої на білок і мінерали страви. Приготувавши її вдома, отримаєте чудове доповнення до поживного сніданку. Ще одна перевага хумусу — він відмінно гармонує не тільки з овочевими добавками, але й із сиром, шматочками м’яса. Загорніть усе це багатство в тонкий лаваш і отримаєте страву, цілком гідну святкового столу. Салат із нутом та індичкою Інгредієнти: замочений на ніч і відварений нут; варене філе індички, нарізане тонкими смужками; курага, подрібнена смужками; смажений мигдаль, стовчений у велику крихту; великий червоний болгарський перець, порізаний соломкою; кілька пір’їн зеленої цибулі. Приготування: Змішати всі складники, заправити сметаною або йогуртом, попередньо приправленими пропущеним через прес часником, сіллю й меленим перцем. Такий салат стане гідною заміною олів’є й шуби, які вже приїлися. Крім того, він набагато корисніший і легший, ніж присмачені майонезом сумнівні суміші продуктів. Пікантності й ще більше користі такому салату з нутом додадасть різне насіння: льону, соняшнику, гарбуза. Салат із нуту із тунцем Інгредієнти: підготовлений нут (вимочений і відварений до м’якості); банка консервованого тунця у власному соку; 1 кисле яблуко; трохи лимонного соку; заправка за смаком. Приготування: Тунець розім’яти виделкою. Яблуко подрібнити кубиками, скропити лимоном, щоби не потемніло. Змішати з нутом. Заправити оливковою олією або йогуртом. Хочете, щоби текстура салату вийшла більш ніжною? Подрібніть частину відвареного нуту і змішайте із соусом, яким буде заправлений салат. Смачного! Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|