Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Рятуємося від спеки. Як приготувати холодник

Рятуємося від спеки. Як приготувати холодник


Рятуємося від спеки. Як приготувати холодник

Холодник — це холодна перша страва, яка зустрічається в білоруській, литовській, латиській, польській та українській кухні.

За способом приготування холодник схожий на окрошку, проте між холодником та окрошкою є суттєва відмінність: на відміну від окрошки, в яку зазвичай додають ковбасу або м'ясо, холодник не містить м'ясних продуктів — тільки овочі, зелень та молочні продукти.



Холодник можна приготувати не тільки на буряковому відварі, а й на відварі з щавелю.


Холодник з буряком

Інгредієнти:
Відварений буряк (2–3 штуки) — його потрібно очистити та нарізати соломкою або натерти на тертці.
Свіжі огірки (3 штуки) — нарізати кубиками або соломкою.
Зварені круто яйця (3 штуки) — охолодити, дрібно нарізати.
Кілька гілочок зеленої цибулі — дрібно нарізати.
Цибуля (за бажанням) — подрібнити.
Невеликий пучок кропу — подрібнити.
Лимон (1 штука) або оцет (1 столова ложка).
Сіль — за смаком.
Цукор — 1 чайна ложка.
Сметана — за смаком, але не менше, ніж одна столова ложку на порцію.

Як приготувати основу для холоднику

Холодник на воді зі сметаною. Щоб приготувати такий холодник, вам знадобиться 1 літр охолодженої води без газу та 300–400 мл сметани. Подрібнені овочі, зелень та яйця складіть в каструлю. Сметану перемішайте з водою і залийте в каструлю з подрібненими овочами.Холодник на кефірі зі сметаною (замість кефіру можна взяти натуральний йогурт без добавок). Подрібнені овочі, зелень та яйця складіть в каструлю. Залийте холодною водою (так, щоб вода покривала інгредієнти). Додайте в каструлю півлітра кефіру. Подавати такий холодник потрібно зі сметаною.

Холодник на буряковому відварі. Буряк очистіть, подрібніть на тертці, перекладіть в каструлю, залийте водою, додайте оцет або сік лимона та варіть до готовності. Коли буряк буде готовий, зніміть з вогню, посоліть та поперчіть. Воду з буряком охолодіть. Решту інгредієнтів подрібніть та з'єднайте з буряковим відваром. Подавайте зі сметаною.

Приготування:

Для того щоб приготувати холодник, потрібно приготувати рідку основу (якщо холодник — на кефірі або воді зі сметаною, то готувати нічого не потрібно) та тверді інгредієнти (нарізати огірки, яйця, зелень; відварити та нарізати буряк). Подрібнені інгредієнти потрібно залити рідкою основою для холоднику, поставити трохи настоятися в холодильник (1–2 години) — і можна подавати на стіл зі сметаною.


Холодник на щавельному відварі

Інгредієнти:
1 пучок щавлю;
3 середніх огірки;
2 відварених в мундирі картоплини;
0,5 літра води;
0,5 літра кефіру жирністю 2,5%;
3 відварених курячих яйця;
зелена цибуля;
кріп;
1 чайна ложка цукру;
сіль — за смаком;
сметана — для подачі;
кефір.

Воду вилийте в каструлю та поставте на вогонь, щоб вона закипіла. Тим часом переберіть, промийте та дрібно наріжте щавель. Коли вода закипить, додайте у воду щавель і варіть не довше, ніж 2 хвилини. Зніміть з вогню та поставте охолоджуватися. Картоплю очистіть та наріжте кубиками. Огірки наріжте кубиками. Яйця подрібніть. Цибулю та кріп подрібніть.

Коли відвар зі щавлем охолоне, додайте в каструлю кефір, посоліть та додайте цукор. Потім додайте в каструлю подрібнені інгредієнти, перемішайте і поставте в холодильник настоюватися. Охолоджений холодник подавайте зі сметаною.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: