Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Французька кухня. Три рецепти картопляного гратену

Французька кухня. Три рецепти картопляного гратену


Французька кухня. Три рецепти картопляного гратену

Гратен — це страва, запечена до рум'яної скоринки, в паніруванні, з тертим сиром, маслом і яйцем. Існує багато різновидів гратену. У цій статті розповідаємо про те, як готується гратен з картоплею, гратен з макаронами та гратен з овочами.

У приготуванні гратену дуже важливий температурний режим: щоб серцевина досить пропеклась, при цьому зверху вийшла апетитна скоринка, гратен спочатку готують при середній температурі (часто, накривши фольгою), потім температуру збільшують (але вже без фольги). Також, для того щоб утворилася апетитна скоринка, використовують функцію гриля. У мікрохвильовці для приготування гратену використовується режим «мікрохвилі + гриль».



Для того щоб приготувати гратен, вам знадобляться прості інгредієнти, які нескладно знайти в будь-якому супермаркеті: картопля, макарони, овочі, вершкове масло, сир.

Найпростіший картопляний гратен

Інгредієнти:
6 картоплин, середнього розміру;
1 середня цибулина;
3 столові ложки вершкового масла;
3 столові ложки борошна;
400 мл молока;
1 чашка подрібненого сиру чеддер (або іншого твердого сиру);
сіль та чорний перець — за смаком.

Приготування:

Картоплю очистіть та наріжте тоненькими скибочками або кружечками (можна зробити це ножем, а можна кухонним комбайном). Цибулю очистіть та подрібніть. На сковороді розтопіть вершкове масло, додайте борошно, посоліть та поперчіть. Потроху додавайте молоко, постійно помішуючи. Коли додасте все молоко, доведіть соус до кипіння і протушкуйте 2 хвилини, після чого зніміть з вогню. Додайте в соус подрібнений чеддер і добре перемішайте. Потім додайте цибулю і картоплю, перемішайте.

Форму для запікання (круглу або касероль) змастіть маслом та викладіть у форму овочі з соусом. Поставте в гарячу духовку і запікайте 30–40 хвилин або до готовності. Таку запіканку можна подавати як окрему страву, а можна — як доповнення до м'ясних або рибних страв. Смачного!


Гратен з макаронами та моцарелою

Інгредієнти:
100 грамів вершкового масла;
100 грамів борошна;
1 літр молока жирністю 3,2%;
400 грамів макаронів (пене або інших);
200 грамів моцарели (розділіть на дві частини);
200 грамів салямі або копченої шинки;
дрібка солі й дрібка меленого мускатного горіха.

Приготування:

Спочатку приготуємо соус. Молоко вилийте в каструлю і поставте на вогонь, але не доводьте до кипіння. Тим часом на сковороді розтопіть вершкове масло, зменшіть вогонь і додайте борошно. Постійно помішуйте, поки борошно не стане коричневого кольору. Потім потроху додавайте молоко, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Додайте дрібку меленого мускатного горіха і потримайте соус на маленькому вогні від 6 до 10 хвилин (чим довше, тим густіший вийде соус).

Тим часом макарони відваріть до напівтвердого стану, а салямі й моцарелу наріжте невеликими шматочками. Макарони відкиньте на друшляк, додайте подрібнену моцарелу і салямі, перемішайте. Викладіть макарони у форму для запікання, зверху полийте соусом і посипте сиром. Поставте макарони в гарячу духовку на 15–20 хвилин, потім залиште гратен на кілька хвилин з увімкнутою функцією гриля. Дістаньте з духовки, трохи охолодіть і можна подавати на стіл.


Як приготувати гратен з цвітною капустою і броколі

Інгредієнти:
0,8 кг цвітної капусти;
0,5 кг броколі;
1 чашка подрібненого сиру чеддер або іншого твердого сиру;
1 куряче яйце;
1 чашка панірувальних сухарів;
25 грамів кукурудзяної муки;
25 грамів подрібнених волоських горіхів;
550 мл знежиреного молока;
3 гілочки зеленої цибулі.

Приготування:

Суцвіття броколі та цвітної капусти складіть в каструлю, залийте водою, доведіть до кипіння і потримайте на вогні одну хвилину. Воду злийте.

Кукурудзяне борошно змішайте з невеликою кількістю молока, щоб вийшла густа паста (в окремій каструльці). Зелену цибулю подрібніть, викладіть на сковороду, додайте на сковороду молоко, доведіть до кипіння. Приблизно половину гарячого молока перелийте в каструльку з кукурудзяним борошном, добре перемішайте, потім поверніть суміш на сковороду. Потримайте соус на невеликому вогні, постійно помішуючи, щоб він вийшов без грудочок. Соус зніміть з вогню, додайте подрібнений сир, збите яйце і половину панірувальних сухарів.

З'єднайте соус і відварені овочі, перемішайте. Викладіть овочі в форму для запікання, зверху посипте залишками панірувальних сухарів та подрібненими горіхами. Запікайте в духовці 20 хвилин або до готовності.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: