Кавказька кухня. Як приготувати бозбаш
05 квітень 2021 18:30
1 287
0
Бозбаш – це страва, яка увійшла до вірменської та азербайджанської класичної кухні. Багато століть її готували господині, у яких було завдання нагодувати велику родину, не витративши багато часу, тому в класичному рецепті немає складний інгредієнтів і процесів приготування, все максимально просто, але водночас смачно. Пропонуємо вашій увазі рецепт бозбашу, у базовому його варіанті, з бараниною та нутом та адаптований варіант з яловичиною. Бозбаш з бараниною Інгредієнти: Бараняча грудинка - 300 г. Нут - 0,5 склянки. Цибуля ріпчаста - 2 шт. Паста томатна - 1 ст. л. Масло топлене - 1 ст. л. Картопля - 2 шт. Яблуко зелене - 1 шт. Чорнослив - 0,5 склянки. Лимонний сік - 1-2 ст. л. Перець чорний мелений - за смаком Сіль - за смаком Приготування: Нут необхідно заздалегідь замочити на ніч. Для цього ввечері заливаємо його холодною водою, а вранці зливаємо воду і приступаємо до приготування супу. Баранячу грудинку ми нарізаємо на шматки і промиваємо водою. Тепер заливаємо баранину холодною водою і ставимо на вогонь, варимо приблизно годину після закипання. Не забуваємо при цьому знімати піну, що утворюється. Після цього м'ясо необхідно витягти з каструлі, а бульйон процідити і варити в ньому розмокший нут приблизно 20 хвилин. Цибулю нарізаємо півкільцями. Викладаємо її на сковороду з топленим маслом і смажимо до прозорості, потім додаємо до цибулі столову ложку томатної пасти, перемішуємо і смажимо ще 3-4 хвилини. Чистимо яблуко і картоплю. З яблука витягаємо серцевину і нарізаємо його на 8 часточок, картопля так само нарізаємо невеликими шматочками. Чорнослив ретельно промиваємо і ріжемо брусками. Тепер з'єднуємо всі інгредієнти: в каструлю з горохом викладаємо відварене м'ясо, картоплю, яблуко, чорнослив і пережарений з томатною пастою цибулю. Перемішуємо все і варимо суп на середньому вогні протягом 10 хвилин. Потім солимо, перчимо його і додаємо лимонний сік, ставимо суп на вогонь ще на 10 хвилин. Потім знімаємо і даємо настоятися хвилин 10-15. Готову страву, прикрашаємо свіжою зеленню і подаємо до столу. Бозбаш з яловичиною Інгредієнти: Яловичина - 600 г. Картопля - 600 г. Цибуля ріпчаста - 3 шт. Соняшникова олія - 1 ч. л. Сіль - за смаком Перець чорний мелений - за смаком Вода - 1,5 л. Приготування: Промиту яловичину ставимо варитися, заливаючи холодною водою. Ви можете відразу нарізати м'ясо на великі порційні шматочки, але якщо варити його цілим шматком, воно буде соковитішим. Щойно вода закипить, знімаємо піну і солимо воду за смаком. Поки м'ясо вариться, чистимо картоплю і цибулю і ріжемо на чотири частини. Додаємо в каструлю всю картоплю і половину цибулі. На цьому етапі додаємо в суп чорний мелений перець або будь-які спеції за смаком. Залишаємо суп кипіти до повної готовності м'яса і картоплі. На розігріту сковороду додаємо трохи соняшникової олії і викладаємо залишки сирої цибулі. Цибулю не потрібно різати дрібно, тільки розібрати четвертинки цибулин на пелюстки. Витягуємо м'ясо з бульйону. Якщо ви не нарізали його до відварювання, то зараз потрібно це зробити. Шматочки мають бути такого самого розміру, як і четвертинки картоплі. Додаємо м'ясо на сковороду до цибулі. Обсмажуємо м'ясо і цибулю до темної скоринки, не забувайте помішувати, щоб не підгоріло. Перекладаємо м'ясо і цибулю в каструлю. Готовий суп накриваємо кришкою і даємо настоятися 10-15 хвилин. Потім наливаємо в глибоку тарілку або піалу, за бажанням можна додати трохи свіжої зелені. Смачного! Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|