Польська кухня. Готуємо бігос зі cвіжoї тa квaшeнoї кaпуcти
25 січень 2021 14:30
1 106
0
Бігoc, укpaїнці кaжуть — бігуc, у Пoльщі тa Литві bigos, в Білopуcії бігac — більш ніж тpaдиційнa, нaвіть клacичнa cтpaвa cлoв'янcькиx і пpибaлтійcькиx куxoнь. Зaзвичaй гoтуєтьcя зі cвіжoї тa квaшeнoї кaпуcти, cвинини aбo дичини, і з pізними дoбaвкaми: кoвбaca, чopнocлив, цибуля, мopквa, гpиби. Ввaжaєтьcя, щo вaжливo бігуc oxoлoдити нa мopoзі, тoді він cтaнe ocoбливo cмaчним. У нac тaк нe пpийнятo, бігуc зaзвичaй з'їдaєтьcя відpaзу, ну мaкcимум poзігpівaєтьcя нa вeчepю. Вapіaнтів пpигoтувaння aні тpoxи нe мeншe, ніж вapіaнтів пpигoтувaння укpaїнcькoгo бopщу. Мoжнa пpигoтувaти як зaвгoднo. "Порадник" пропонує вам два рецепти бігосу. Бігос традиційний Це далеко не найпростіша в приготуванні польська національна страва. Однак, всі зусилля, які ми витратимо на створення цієї страви, того варті. Смак приготованого таким чином м’яса з капустою здасться вам буквально космічним. Величезна кількість різноманітних м’ясних тонів, які наситять наш бігос, в повній мірі будуть відчуватися. Інгредієнти: Свинина – 0,5 кг. Телятина або яловичина – 0,5 кг. Копчена шинка або корейка – 300 г. Шпик – 200 г. Мисливські ковбаски – 200 г. Квашена капуста – 1 кг. Морква – 1 шт. Чорнослив – 3 шт. Сухе вино – 150 мл. Часник – 2 зубчики. Кмин, коріандр, сіль і перець – за смаком. Приготування: В даному рецепті, замінювати копчені ковбаски на м’ясо – не рекомендую. Справжній, класичний бігос повинен мати аромат копченостей. У польському варіанті страви цибуля не використовується. Як приготувати бігус – з цибулею або без неї, вирішувати вам, якщо вирішите додати цибулю, зробіть це одночасно з морквою. За старих часів тушкували бігус з квасом, який був пізніше замінений на вино, у вині можна розвести ложку томатної пасти. Отже, насамперед, необхідно підготувати всі продукти: очистити овочі, промити і обсушити м’ясо, нарізати копченості та шпик. У сковороду з товстим дном кладемо нарізану дрібними кубиками корейку або шинку і шпик, коли з них витопиться жир, додаємо натерту моркву. Свинину та яловичину ріжемо невеликими шматочками і відправляємо до моркви і копченого м’яса. Злегка солимо , перчимо і тушкуємо, помішуючи, близько 40 хвилин на повільному вогні. Кмин, коріандр і запашний перець змішуємо з сухим вином і додаємо до м’яса. В якості спецій, ви можете взяти і інші варіанти, я запропонувала ті, що на мій погляд, відмінно поєднуються з м’ясом. Даємо м’ясу прокипіти кілька хвилин у вині зі спеціями і можна відправляти до нього капусту. Бігос продовжуємо тушкувати ще близько півгодини, після чого, додаємо нарізаний чорнослив, нарізану кубиками копчену ковбасу, лавровий лист і часник. Якщо ви бачите, що для тушкування рідини в страві замало – можна додати трохи гарячої води. Готуємо бігос до повної готовності м’яса. Чудово, якщо у вас є так звана качатниця, в ній страва виходить просто чудовою. Бігос виходить дуже ароматний з характерним копченим смаком. Бігос по-польськи Як і будь-яку іншу національну страву, бігос всюди готують по-різному. Дуже часто в дану страву додають чорнослив і солодкий перець, і майже завжди – квашену капусту. Однак сьогодні ми спробуємо приготувати традиційний польський бігос тільки зі свіжої білокачанної капусти. Смак вийде дуже насиченим і освіжаючим. Інгредієнти: Телятина – 800 г; Ковбаски копчені – 300 г; Капуста білокачанна – 1 кг; Цибуля ріпчаста – 2 шт; Олія – 2 ст.л; Яблуко кисле – 1 шт; Томати у власному соку або паста – 200 г; Цукор – 1 ст.л; Сіль – 1 ст.л; Петрушка і кріп – кілька гілочок; Спеції – за смаком (коріандр, сушений кріп, перець червоний і чорний). У глибокій сковороді з товстим дном змішуємо томати або томатну пасту з сіллю і ставимо на повільний вогонь. Висипаємо в каструлю, дрібно нашатковану капусту, перемішуємо, продовжуємо тушкувати на повільному вогні. М’ясо миємо в холодній воді, обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматочками. У сковороді розігріваємо кілька ложок рослинної оліі і відправляємо туди телятину. Обсмажуємо м’ясо з усіх боків до рум’яної скоринки. Перекладаємо м’ясо на тарілку, застелену паперовими рушниками, і даємо вбратися зайвому жиру. Рум’яну телятину відправляємо до капусти і тушкуємо на повільному вогні ще 1-1,5 години. Цибулю очищуємо і ріжемо четвертинками або півкільцями. Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору в тій же олії, де смажилася телятина. Коли капуста в каструлі досить розм’якшилася, додаємо цибулю до решти інгредієнтів. Останнім в каструлю відправляємо очищене і нарізане кубиками кисле яблуко. Тушкуємо м’ясо ще 10 хвилин. У готову, але ще гарячу страву на плиті додаємо ковбасну нарізку. Також відправляємо в каструлю приправи за смаком, ретельно перемішуємо всі інгредієнти і даємо м’ясу з капустою настоятися протягом 10 хвилин. Готову страву сервіруємо, прикрашаємо свіжою зеленню, і подаємо до столу в гарячому вигляді. Традиційний польський бігос готовий. Смачного! Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|