Житній хліб на бездріжджовій заквасці. Спекти власноруч зовсім не складно
20 січень 2021 12:30
1 148
0
Бездріжджові закваски і хліб, на них приготований, збагачують організм органічними кислотами, вітамінами, мінеральними речовинами, ферментами, клітковиною, пектинами, біостимуляторами – загалом всіма тими корисними речовинами, які присутні в цільних злаках. Закваску готують на якійсь кислій основі (наприклад, розсіл). Теплий розсіл, житнє борошно, трохи цукру для шумування. Борошно підмішувати для густоти сметани. У теплому місці закваска буде повільно підніматися. Кілька разів її потрібно осадити. Із кожним разом вона буде підійматися швидше. Житня закваска 1 день: 100 г житнього борошна змішайте з чистою водою до консистенції густої сметани, накрийте вологою тканиною і покладіть у тепле місце без протягів. 2 день: на заквасці повинні з’явитися пухирці. Тепер закваску потрібно «підгодувати». Досипте 100 г борошна і долийте води, щоб знову вийшла консистенція густої сметани. Знову залишіть у теплому місці. 3 день: закваска виросла і має піняву структуру. Знову додайте 100 г борошна та води і залишіть у теплому місці. Через добу закваска готова до використання. Розділіть її навпіл, одну частину покладіть у баночку і накрийте ганчірочкою або покришкою з дірочками, щоб дихала, і покладіть у холодильник. Іншу частину використовуйте для випікання хліба. Інгредієнти: 600 г житнього борошна, 600 мг житньої закваски, 200 г пшеничного борошна (просіяти), 30 г солі, 2 ч. л. різних приправ (мак, кунжут, зернятка, прованські трави), 450 мл води (можна заварити міцний чорний чай), 1 ст. л. меду (або цукру), 3 ст. л. олії. Приготування: Змішайте всі інгредієнти, замісіть тісто (воно липке – це нормально для житнього тіста, але борошно не додавайте). Відкладіть на 30 хв. убік, накривши плівкою або рушником. Ще раз добре вимішайте, викладіть у форму, посипану борошном, і залишіть на 2 год. Тісто повинно збільшитися вдвічі. Духовку нагрійте до 250 °С і покладіть на низ деко, нехай добре нагріється. Хліб збризніть водою, посипте травами, кунжутом або маком і покладіть у духовку, а на деко вилийте чашку гарячої вода, щоб була пара (для підняття хліба й для хрусткої скоринки). Через 10 хв. деко вийняти, пекти хліб 50 хв. Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою. Готовий хліб остудіть на решітці, накривши рушником. Смачного! Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|