Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Якою має бути вечеря на Водохреща. Основні страви

Якою має бути вечеря на Водохреща. Основні страви


Якою має бути вечеря на Водохреща. Основні страви

Напередодні свята трапеза повинна бути пісною, дозволено тільки одне приймання їжі, і до першої зірки за стіл не сідали.

Після закінчення одноденного посту на стіл ставили особливу кутю та пісні (голодні) страви. Вважалося, що в цей час в будинок хочуть проникнути нечисті сили, а пісні страви повинні були залишити нечисть голодною, пише "ТСН".



Страви були прості, простіші ніж на Різдво, але господиня стежила, щоб за кількістю їх було 7, 9 або 12. Починали трапезу зі святої води. Після зазвичай подавали пісний борщ, вареники, смажену рибу, капусту, горох, кутю та обрядове печиво.

Після того як кутю з'їдали, діти стукали по тарілках ложками і кричали: "Геть кутя з Покуття". Так наші предки прощалися з зимовими святами до наступного року.

Голодна кутя

Називається кутя "голодною" тому, що цього дня заведено поститися. Зранку віряни нічого не їдять, потім влаштовують скромну святу вечерю і далі утримуються від їжі, аж поки не освятять в церкві воду.

Інгредієнти:
вода – 2 склянки;
рис круглий – 200 г;
мак – 50 г;
мед – 2 ст. л.;
родзинки – 100 г;

Приготування:

Залити мак окропом і настояти 20 хвилин. Відварити рис до готовності. Розтерти мак до появи макового молочка.

Залити окропом родзинки і настояти 10 хвилин. Заправити кутю медом, маком, родзинками і подавати на стіл.


Пісний борщ

Якою має бути вечеря на Водохреща. Основні страви


Господині часто варять на другий Святвечір пісний борщ з грибами та квасолею. Страву можна подавати з пампушками з часником, що також вважатиметься ще однією стравою на різдвяному столі.

Інгредієнти:
3 ст. л. квасолі;
1 цибулина;
1 морквина;
300 г капусти (1/4 середнього качана);
3-4 невеликі картоплини (біля 400 г);
1 невеликий буряк;
1 болгарський перець;
200 г печериць;
4-5 помідорів;
2-3 зубчики часнику;
сіль, чорний мелений перець;
свіжа зелень;
олія для обсмажування;
3 лаврових листи;
4-5 горошини духмяного перцю.

Приготування:

Замочити квасолю в 1 склянці води на декілька годин або на ніч. Потім воду злити, залитиквасолю 3 літрами свіжої води, і варити до напівготовності. Солити в кінці.

Дрібно нарізати цибулю і підсмажути її до золотавого кольору. Додати до цибулі натерту на грубій тертці або нарізану дрібною соломкою моркву і пасерувати ще 2-3 хвилини, потім перекласти цибулю з морквою в каструлю. Додати духмяний перець.

Нарізати картоплю кубиками і додати в каструлю до квасолі. Варити близько 5 хвилин.

Капусту пошаткувати і нарізати болгарський перець кубиками. Додати в каструлю.

Натерти на грубій тертці або нарізати дрібною соломкою буряк, злегка обсмажити в 1 ст. л. олії. Коли буряк перестане бути жорстким, влити 1/2 ст. ложку оцту (краще винного або яблучного), перемішати і тушкувати ще 5 хвилин на невеликому вогні, а потім перекласти в каструлю.

Нарізати гриби часточками і обсмажити в олії на сковорідці декілька хвилин, періодично помішуючи. Коли вся рідина википить, додати гриби в каструлю з борщем. Варити ще 5 хвилин.

Ошпарити помідори окропом, зняти шкірку і натерти на терці. Приправити меленим перцем, перемішати і покласти в каструлю. Варити ще 4-5 хвилин.

Додати у борщ часник і зелень. Через 2 хвилини вимкнути вогонь, накрити кришкою і дати настоятися хвилин 20.


Риба

На столі сьогодні обов’язково повинна бути страва з риби у будь-якій варіації приготування: це може бути як просто оселедець, так і запечена риба з овочами. Або така цікава українська давня страва як "баба-шарпанина".

Інгредієнти:

риба (судак) – 1,2 кг;
морква (маленька) – 1 шт.;
цибуля – 2 шт.;
корінь петрушки –1 шт.;
борошно пшеничне – 100 г;
олія – 2 ст. л.;
вода – 1,5 л;

Приготування:

Моркву, петрушку і 1 цибулину чистимо і смажимо на сковороді.

Судака чистимо від луски, видаляємо нутрощі, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо шматками.

Овочі, голову, хвіст заливаємо водою і ставимо на середній вогонь. Варимо 30 хвилин.

Кладемо в бульйон рибу і варимо ще 5 хвилин.

Виймаємо рибу, викидаємо голову, хвіст, овочі. Бульйон проціджуємо і варимо на сильному вогні, поки кількість бульйону не зменшиться в 3 рази.

Цибулину дрібно нарізаємо, обсмажуємо в олії до золотистого кольору.

Рибу розбираємо на шматочки без кісток, солимо, перчимо і викладаємо в змащену маслом форму.

Борошно просіюємо в миску, додаємо смажену цибулю, сіль і замішуємо тісто, потроху додаючи рибного бульйону. Тісто має вийти густоти нежирної сметани.

Заливаємо тістом рибу і запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.


Голубці

Якою має бути вечеря на Водохреща. Основні страви


Часто до столу подають голубці з начинкою з тертої картоплі, або гречки чи рису, политі підливкою з грибами. Символічність страви полягає в тому, що голуб приносить мир та злагоду.

Інгредієнти:
1 капустина;
2 кг картоплі;
2 цибулини;
200 г звареної гречки;
сіль, перець;
олія;

Приготування:

Капусту опускаємо в окріп і розбираємо на листочки, товсті прожилки зрізаємо.

Картоплю чистимо і натираємо дрібній тертці. Додаємо до неї зварену гречку.

Цибулю нарізаємо кубиком і обсмажуємо на великій пательні, додаємо терту картоплю та пару хвилин тримаємо на маленькому вогні, добре помішуючи, для того, щоб крохмаль, який є в картоплі, схопився і було зручно робити голубці, тоді маса не витікає з листочків і голубці не тверді після приготування. Додаємо сіль і перець до смаку.

Робимо голубці, викладаємо їх у посудину з товстим дном, заливаємо окропом, який попередньо підсолюємо. Голубці причавлюємо тарілкою, і після закипання тарілку знімаємо, накриваємо кришкою і на повільному вогні готуємо 2-3 год.


Капуста

Якою має бути вечеря на Водохреща. Основні страви


У другий Святвечір багато страв готують з капусти, яка є символом єднання родини навколо однієї основи, стабільності та сили, наприклад капустяний шніцель

Інгредієнти:
капуста – 1 шт.;
спеції – за смаком;
сухарі панірувальні;
олія – 4 ст. л.;
сіль – за смаком;

Приготування:

Миємо капусту в теплій воді і видаляємо качан.

У гарячу воду кладемо капустяне листя, доводимо до кипіння і варимо близько 10 хвилин. Потім перевертаємо його, підсолюємо, додаємо спеції і варимо ще 5 хвилин.

Дістаємо капустяне листя і акуратно відбиваємо кухонним молотком. Потім беремо один капустяний лист і в нього загортаємо менший.

Опускаємо отримані шніцелі у капустяний відвар, а потім у панірувальні сухарі.

На сковорідку наливаємо олію і викладаємо шніцелі. Смажимо на невеликому вогні, і перегортаємо, тільки-но вони підрум'яняться.


Горохвяники святкові

Якою має бути вечеря на Водохреща. Основні страви


Горох використовували в різноманітних обрядах. Походження його легенда пояснює так: вигнаний із раю Адам уперше орав землю і плакав, і там, де падали його сльози, виріс горох. За іншим переказом, коли Бог покарав людей за гріхи голодом, Богоматір плакала, і її сльози перетворювалися на горох.

Вважалося, що горох сприяє урожаю в полі, плідності худоби й розквіту господарства.

Інгредієнти:
1/2 скл. гороху;
1 скл. води;
3 ст. л. борошна;
дрібка солі та чорного перцю, сушеної петрушки;
1 яйце;
50 мл олії;
1 цибулина;
3-4 ст. л панірувальних сухарів;

Приготування:

Горох замочуємо на пару годин, промити, залити склянкою води і варити до повної готовності 40-50 хвилин. Потім перетираємо його через сито в пюре та залишаємо охолоджуватись.

Смажимо дрібно нашатковану цибулю до золотистої скоринки, так щоб вона була хрусткою. Додаємо в горохове пюре. Туди ж – сире яйце, борошно і всі спеції. Добре вимішуємо, формуємо з суміші круглі горохвяники, обвалюємо їх в панірувальних сухарях.

Смажити слід на добре розігрітій пательні до золотистої хрусткої скоринки.


Обрядове печиво

У Водохресний Святвечір, 18 січня, всі релігійні господині обов'язково печуть "хрести" – особливе обрядове печиво. Його було прийнято їсти вранці 19 січня і запивати освяченою водою. Пропонуємо рецепт печива "Медові хрести".

Інгредієнти:
борошно – 2 скл.;
мед – 300 г;
олія – 3 ст. л.;
горіхи – 100 г;
прянощі (кориця, гвоздика, кардамон, імбир, мускатний горіх) – 1 ч. л.;
лимон – 1 шт.;
сода – 1 ч. л.;
родзинки;

Приготування:

Ядра горіхів розтираємо і з'єднуємо з медом, додаємо олію, прянощі і тертий разом із цедрою лимон.

Висипаємо масу в змішане з содою борошно і замішуємо тісто.

З тіста вирізаємо ножем "хрестики", зверху кладемо родзинки і запікаємо в духовці 20-30 хвилин.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: