Деруни, салати та навіть цукати. Смачні та корисні страви з моркви
22 грудень 2020 14:31
1 004
0
Про користь моркви відомо навіть маленьким дітям. Цей яскравий коренеплід має у своєму складі дуже багато вітамінів, мікроелементів і харчових волокон. Морква добре впливає на стан шкіри і волосся, покращує зір, знижує рівень шкідливого холестерину і покращує роботу кишківника. Виявляється, що каротин, який дає коренеплоду помаранчевий колір, не руйнується під впливом температури. Тому і сира морква, і страви з неї дають організму достатню кількість речовин, необхідних для синтезу життєво-важливого вітаміну А. Морква активізує імунітет, допомагає нормалізувати обмін речовин, а також знижує ризик виникнення онкології. Нерідко овоч застосовують з метою профілактики і лікування авітамінозу. Для відчутного ефекту, дієтологи рекомендують з'їдати не менше двох морквин в день. Деруни з моркви з пікантним соусом Інгредієнти: морква, натерта на дрібній тертці - 2 склянки; борошно – 1/4 склянки; вода - 6 склянок; яйця - 2 шт.; молоко - 3 ст.л.; нашаткована цибуля - 2 ст.л.; подрібнена петрушка - 2 ст.л.; сіль перець; олія для смаження. Для соусу: винний оцет - 1 ст.л.; гірчиця - 1 ст.л.; подрібнена петрушка - 1 ст.л.; подрібнена зелена цибуля - 1 ч.л.; оливкова олія - ¼ склянки. Приготування: Переливаємо воду в невелику каструлю і доводимо до кипіння. Викладаємо туди моркву і варимо 3 хвилини. Проціджуємо і промиваємо холодною водою. Воду зливаємо, а моркву викладаємо на паперовий рушник. У невеликїй мисці змішуємо борошно, сіль і перець. В іншій посудині збиваємо молоко з жовтками. З'єднуємо вміст і добре перемішуємо. В отримане тісто додаємо відварену моркву і цибулю з петрушкою. Міксером збиваємо білки яєць до піків. Відправляємо отриману масу в тісто і добре змішуємо. У сковорідку наливаємо олію та даємо їй добре прогрітися. Викладаємо деруни й обсмажуємо з кожного боку по 2 хвилини. Поки деруни смажаться, займаємося приготуванням соусу. Це не займе багато часу. У зручній ємності змішуємо всі інгредієнти й даємо соусу настоятися кілька хвилин у холодильнику. Вітамінний салат з моркви та кураги Інгредієнти: морква - 2 штуки; курага - 10 штук; мед - 2 ст.л. Приготування: Морквину промиваємо, чистимо і натираємо на дрібній тертці. Курагу нарізаємо дрібними шматочками. Змішуємо, заправляємо медом і насолоджуємося дозою вітамінів. Дуже простий, але надкорисний рецепт. Пряна морква, запечена в духовці Інгредієнти: морква - 0,5 кг; часник - 4 зубці; оливкова олія - 2 ст.л.; мед - 1 ст.л.; цедра лимона - 1 ст.л.; петрушка - 2 ст.л.; кінза – 1/2 ч.л.; коріандр – 1/2 ч.л.; кмин – 1/2 ч.л.; сіль, перець - за смаком. Приготування: Моркву промиваємо під проточною водою і чистимо. Ставимо духовку нагріватися до 200 °C. У невеликій ємності змішуємо оливкову олію, мед і прянощі. Моркву та часник викладаємо в змащену олією форму, поливаємо пряною сумішшю і відправляємо в духову шафу. Готуємо хвилин 30, до появи золотисто-коричневої скоринки. Дістаємо форму з духовки. Часник подрібнюємо, змішуємо з лимонною цедрою та петрушкою. Посипаємо цією сумішшю морквину і подаємо як гарнір. Морквяні цукати Інгредієнти: морква - 1 кг; цукор - 0,5 кг; вода - 0,2 л; сік лимона - за смаком. Приготування: Для початку ретельно промиваємо моркву і чистимо її. Нарізаємо овоч тонкими скибочками або кружальцями. Готуємо густий цукровий сироп. Перекладаємо в нього шматочки морквини і варимо протягом 15 хвилин. Даємо настоятися декілька годин. Після цього повторюємо процедуру варіння до тих пір, доки морква не стане прозорою. В кінці варіння можна додати трохи лимонного соку. Моркву проціджуємо і просушуємо в духовці. Посипаємо цукровою пудрою і насолоджуємося. Готові цукати можна перекласти в герметичний контейнер і зберігати в холодильнику пару тижнів. Але я впевнена, що ця смакота розлетиться за кілька днів. Смачного! |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|