Салат, котлети, пиріг і навіть торт. Смачні страви зі звичайної капусти
19 листопад 2020 16:00
4 254
0
Капуста відіграє значну роль у нашому раціоні. Вона багата на поживні речовини і мікроелементи. У давні часи було прийнято вважати, що користь капусти – в її здатності підтримувати бадьорість і спокійний настрій. Крім того, цей овоч і в наші дні вважають природним лікарем, що рятує від багатьох недуг. Салат із капусти з кукурудзою Інгредієнти: 300 г білокачанної капусти, 1 банка консервованої кукурудзи, 1 свіжий огірок, 2 ст. л. яблучного оцту, 3 ст. л. олії, 2 стебла зеленої цибулі, сіль за смаком. Приготування: Капусту нашаткуйте. Додайте до капусти оцет і сіль. Добре розімніть руками і залиште на 10-15 хвилин. Додайте огірок, нашаткований соломкою. Додайте консервовану кукурудзу, добре перемішайте і заправте олією. Дайте трохи настоятися і подавайте до столу, посипавши нашаткованою зеленою цибулею. Котлети з капусти Інгредієнти: 1 кг білокачанної капусти, 100 г борошна, 100 г панірувальних сухарів, 100 г манної крупи, 50 г олії, 1 цибулина, 3 зубці часнику, зелень, сіль. Приготування: Капусту почистіть від пошкоджених листочків, промийте і розріжте на 4 частини, покладіть в каструлю і залийте гарячою водою, посоліть, доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин, процідіть. Цибулю і часник почистіть і поріжте на шматочки і пропустіть через м’ясорубку разом із капустою, додайте подрібнену зелень і ретельно все перемішайте. У фарш із капусти додайте манну крупу і борошно, добре вимішайте, щоб не було грудочок. Сформуйте котлети, обкачайте їх у панірувальних сухарях і підсмажте на олії з обох боків до утворення рум’яної, апетитної скоринки. Капустяний пиріг Інгредієнти: 2 скл просіяного борошна, 4 яйця, 3 ст. л. вершкового масла, 1 скл сметани, 400 г білокачанної капусти, пір’я зеленої цибулі, 2 гілочки свіжого кропу, 1/2 склянки молока, 1 ч. л. цукру, спеції – за смаком. Приготування: Розділіть одне яйце на жовток і білок. Змішайте борошно з 50 г вершкового масла, сметаною, цільним яйцем і жовтком. Замісіть пружне тісто. Сформуйте його в кулю, накрийте харчовою плівкою і приберіть у холодильник на час приготування начинки. Капусту дрібно нашаткуйте і гарненько розімніть руками. У глибокому сотейнику розігрійте трохи вершкового масла та олії. Обсмажте капусту до напівпрозорого кольору. Відваріть яйця круто і наріжте кубиками. Дрібно наріжте зелень. Змішайте у великій мисці остиглу капусту, яйця, петрушку і зелену цибулю. Дістаньте тісто з холодильника і розділіть на дві рівні частини. Розкачуйте кожну половинку в пласт товщиною не більше 1 сантиметра. Застеліть форму для випічки пергаментним папером. Викладіть поверх паперу тісто і всю начинку. Зверху накрийте пиріг другим пластом і зробіть по центру отвір для виходу пари. Змастіть поверхню збитим в окремій мисці білком. Помістіть деко в розігріту до 200 градусів духовку. За такої температури випікайте пиріг 10 хвилин, а потім збавте до 180 градусів і продовжуйте приготування ще 40 хвилин. Готовий пиріг дістаньте з духовки і дайте йому трохи охолонути. Розріжте його на шматочки і подавайте до столу разом із чаєм. Квашена капуста з буряком і хроном Інгредієнти: 5 кг капусти, 300 г буряків, 100 г кореня хрону, 100 г часнику, 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені). Розсіл: 3 л води, 150 г солі, 2/3 скл цукру. Приготування: Наріжте капусту великими шматками, видаляючи качан, хрін натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Капусту шарами укладіть в ємність для квашення, утрамбовуючи, перемежовуючи капусту з шарами хрону, буряка і прянощів. Доведіть до кипіння воду, розчиніть у ній сіль і цукор, перемішайте до повного розчинення і охолодіть до 40-50 °С. Залийте капусту, прикрийте кришкою і залиште на 3-5 днів за кімнатної температури. Готову капусту перекладіть в банки і зберігайте в холоді. Капустяний торт Інгредієнти: 3 листки капусти білокачанної, 4 морквини, 3 яйця, 200 г сиру твердого, 3 цибулини, 4 зубчики часнику, 300 г майонезу, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. перцю чорного меленого, 3 ст. л. олії, зелень петрушки або кропу. Приготування: Налийте воду в каструлю, покладіть її на середній вогонь. Моркву і цибулю почистіть. Верхні листки капусти відберіть. Відберіть 3 великі листки приблизно однакового розміру. Цибулю подрібніть, моркву натріть на дрібній тертці. Часник почистіть. Коли вода в каструлі закипить, посоліть її, покладіть туди відібрані листя капусти і варіть їх протягом 5-10 хвилин. Яйця збийте вінчиком. У ту масу покладіть 3 ложки майонезу, поперчіть і посоліть. Вимішайте тісто ложкою або збийте вінчиком. Розігрійте сковороду, налийте олію. Потім вмочіть листя капусти в кляр і обсмажте з двох сторін до утворення коричнево-золотистої скоринки, викладіть на тарілку. Цибулю обсмажте, помішуючи, до золотистого кольору, всипте моркву, влийте 1 столову ложку води, накрийте кришкою, зменште вогонь. Тушкуйте овочі 10-15 хвилин. Натріть сир на великій тертці, часник пропустіть через пресом, додайте до сиру, заправте майонезом, перемішайте. На блюдо покладіть один листок капусти в клярі. Далі викладіть на нього овочеву начинку, цей шар змастіть майонезом і накрийте другим листком капусти. Тепер черга сирної начинки – це наступний шар торта, який також накрийте коржем і змастіть залишками майонезу. Дайте йому постояти в холодильнику 3 години. Смачного! |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|