Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Смачно та корисно. 7 страв з печінки на будь-який смак

Смачно та корисно. 7 страв з печінки на будь-який смак


Смачно та корисно. 7 страв з печінки на будь-який смак

Правильно приготовлена зі свіжої печінки страва може забезпечити нашому організму повну денну норму багатьох вітамінів і мінералів, тому печінка так корисна маленьким дітям, вагітним жінкам і людям, схильним до атеросклерозу та діабету.

У печінці дуже багато повноцінних білків, до складу яких входять такі важливі елементи, як залізо і мідь, причому у формі, що легко засвоюється.



Залізо необхідне нашому організму для нормального синтезу гемоглобіну, а мідь давно відома своїми протизапальними властивостями.

Крім цих елементів, печінка містить кальцій, магній, натрій, фосфор, цинк; вітаміни А і С, вітаміни групи В; амінокислоти: триптофан, лізин, метіонін.

Особливо багата печінка вітаміном А, що необхідний для здоров'я нирок, роботи мозку, нормального зору, а також для гладкої шкіри, густого волосся і міцних зубів.

Як смачно посмажити печінку?

Інгредієнти:
печінка (куряча, яловича, свиняча - за смаком) - 0,5 кг,
сіль,
борошно,
рослинна олія,
1 велика цибулина.

Приготування:

Печінку вимити, почистити від усіх плівок. Нарізати шматочками приблизно 4х4 см (або більше), товщиною 1 см. Відбити злегка через плівку.

Кожний шматочок обваляти в борошні й викласти на вже гарячу сковорідку. Обсмажувати з одного боку 2-3 хвилини. Перевернути і присолити обсмажений бік кожного шматочка. Коли другий бік теж буде готовим, викласти шматочки на тарілку і присолити другий бік. У цьому і є секрет готування - адже якщо солити печінку заздалегідь, вона стане жорсткою, як підошва.

Після того, як печінка буде вся готова, видалити з олії на сковороді усе зайве й обсмажити порізану півкільцями цибулину до м'якості. Коли цибуля буде готова, викласти на неї печінку, закрити кришкою й дати постояти хвилин 5. Перед подачею перемішати.


Ніжний паштет з курячої печінки

Інгредієнти:
500 г курячої печінки,
2 морквини,
1 цибулина,
200 г вершкового масла,
чорний мелений перець,
сіль.

Приготування:

Почистіть цибулю і моркву. Цибулю поріжте дрібно, а моркву натріть. Обсмажте на 100 г масла разом з печінкою. Посоліть, поперчіть.

Коли печінка буде готова, перекрутіть її двічі на м'ясорубці або збийте блендером, додайте розм'якшене вершкове масло, що залишилося. Знову збийте до стану пишної однорідної маси.

Паштет зберігайте в скляному посуді в холодильнику. Робіть невеликими порціями на 2-3 дні, не більше.


Печінка з яблуками і цибулею

Інгредієнти:
500 г яловичої печінки,
4 цибулини,
2 яблука,
1 склянка молока,
150 г вершкового масла,
борошно (для панірування),
чорний мелений перець, сіль.

Приготування:

Цибулю наріжте кільцями й обсмажте до золотавого кольору на вершковому маслі.

Яблука почистіть від шкірки, видаліть серцевину, наріжте часточками. Обсмажте їх на вершковому маслі.

Печінку наріжте невеликими шматочками, замочіть на 40 хвилин у молоці. Потім обваляйте кожний шматочок у борошні, посоліть, поперчіть та обсмажте до готовності на вершковому маслі.

На готову печінку викладіть обсмажені яблука, а зверху - цибулю.


Запіканка з курячою печінкою і цукіні

Інгредієнти:
500 г курячої печінки,
2 цибулини,
1 цукіні,
6-7 картоплин,
50 г твердого сиру,
1/3 склянки молока,
1 яйце,
100 г вершкового масла,
1 пуч. кропу (або будь-якої іншої зелені),
рослинна олія,
чорний мелений перець, сіль.

Приготування:

Цибулю почистіть і наріжте півкільцями. Обсмажте до золотавого кольору. Додайте до цибулі печінку і смажте 10 хвилин на середньому вогні. Посоліть, поперчіть.

Цукіні поріжте тонкими кружечками.

Картоплю почистіть, відваріть. Готову гарячу картоплю розімніть у пюре, додавши туди тепле молоко, вершкове масло і яйце. Можете збити картопляну масу міксером.

Подрібніть кріп, натріть дрібно сир.

Форму для випічки змажте рослинною олією. Викладайте запіканку шарами в такій послідовності: печінка із цибулею, зелень, цукіні, картопляне пюре.
Запікайте в розігрітій до 160 °С духовці. Готовність визначайте за печінкою. Коли вона буде готова, вийміть запіканку з духовки й посипте тертим сиром, приберіть на 2 хв. назад у духовку.


Оладки з яловичої печінки

Інгредієнти:
700 г яловичої печінки,
2 цибулини,
2 яйця,
1 пучок кропу,
5-7 ст. ложок борошна,
1 склянка молока,
рослинна олія,
чорний мелений перець, сіль.

Приготування:

Перекрутіть цибулю і печінку. Кріп дрібно поріжте.

В отриманий фарш додайте яйця, борошно, кріп, перець і сіль за смаком. Перемішайте. Маса повинна бути, як густа сметана.

У розпечену рослинну олію ложкою виливайте печіночну масу. Смажте оладки з обох боків.

Такі оладки можна змазати майонезом, змішаним з тертим часником.


Яловича печінка в сирному соусі

Інгредієнти:
0,5 кг яловичої печінки,
3 шт. великої ріпчастої цибулі,
200-300 г пастоподібного плавленого сиру,
1 ч. л. крупної солі,
1 ст. л. томатної пасти (без гірки),
чорний перець - за смаком,
0,5 скл. гарячої води.

Приготування:

Цибулю дуже дрібно нарізати й обсмажити в соняшниковій олії до прозорості.

Печінку ретельно промити в холодній воді, нарізати шматочками 1,5-2 см, змішати в сковороді з цибулею і, помішуючи, смажити 5 хвилин. Потім додати плавлений сир і смажити на тихому вогні (постійно помішуючи) до повного розплавлювання сирка. Додати киплячу воду, томатну пасту, сіль, перець і добре перемішати. Накрити сковороду кришкою і, не відкриваючи її, протушкувати на дуже маленькому вогні 15 хвилин.


Яловича печінка з картоплею у горщику

Інгредієнти:
0,5 кг печінки,
3 шт. великих м'ясистих солодких перців,
1 зубок часнику,
1 кг картоплі,
2 великі цибулини (ріпчастої),
1 велике кислувате яблуко,
2-3 листики лаврушки,
пучок свіжої зелені кропу,
800 мл води,
1/2 чайної ложки чорного меленого перцю,
сіль - за смаком (1,5-2 ч. л.),
рослинна олія для смаження.

Приготування:

Цибулю і часник почистити і дрібно нарубати. У сковороді нагріти рослинну олію й обсмажити цибулю з часником до золотавого кольору.

Печінку добре вимити. Картоплю почистити й вимити. Підготовлені картоплю і печінку нарізати кубиками по 1,5-2 см. Солодкий перець очистити від насіння, промити й нарізати кубиками 1 см. Яблуко вимити, видалити насіння, почистити від шкірочки і натерти на великій тертці. У воді розчинити сіль і розмішати з перцем.

На дно великого глиняного горщика (можна кілька маленьких) викласти шарами: картопля – солодкий перчик – лаврушка – яловича печінка – терте яблуко – обсмажена цибуля з часником. Зверху залити підсоленою і перченою водою. Горщик накрити кришкою або фольгою і поставити в духовку (холодну). Увімкнути духовку на 250 °С і тушкувати 1 годину. Зелень вимити, дрібно нарізати і засипати готову страву.

Смачного!

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: