Італійська кухня: запіканка з баклажанів у томатному соусі
08 вересень 2020 09:00
1 682
0
Баклажани гарні в будь-якому вигляді – і запечені, і смажені, і мариновані. Цього разу пропонуємо вашій увазі рецепт італійської запіканки з баклажанів. Італійці для цієї страви навіть назву придумали смачну – parmigiana di melanzane. Приготувати її зовсім не складно, а смак точно всім сподобається. А якщо додати до цього рецепту м'ясний фарш, картоплю та соус Бешамель, то отримаємо грецьку мусаку. Інгредієнти: Баклажани – 1 кг. Помідори – 700 г. Цибуля ріпчаста – 1 шт. Часник – кілька зубчиків. Перець чилі – ¼ шт (за смаком). Моцарелла – 200 г. Олія – 2-3 ст. л. Базилік – 1 пучок. Прованські або італійські трави – 1 ч. л. Сіль, перець. Приготування: Намагайтеся вибрати м'ясисті помідори. У вересні це можуть бути практично будь-які фермерські помідори, а от взимку краще використовувати консервовані томати у власному соку. Щодо баклажанів, то краще брати великі та круглі. Але це не принципово. І сир моцарелла. Є два типи цього сиру – твердий і розсольний. Останній являє собою кульки, які зберігаються в розсолі. Вони досить м'які та легко плавляться, при цьому сир залишається м'яким і соковитим. Є, звичайно, можливість використовувати готовий томатний соус, але давайте приготуємойого самостійно, тим паче, що цей рецепт в подальшому вам точно стане в пригоді – в ньому можна приготувати мітболи або пасту. З помідорів зняти шкірку, після цього їх порізати великими шматками. У сотейник або чавунний казанчик налийте трохи олії та на середньому вогні пассеруйте цибулю, часник і зовсім трохи перцю чилі. Форма нарізки не важлива. Після того, як протушкували цибулю до прозорого кольору, можна додати помідори. Тепер вогонь зменшуємо до мінімального і залишаємо, щоб ледве-ледве кипіло години дві-три. В результаті маса повинна увариться вдвічі. Тепер можна присолити і додати дрібку сухих трав (орегано, базилік або суміш – прованські трави або італійські). Томатний соус готовий. Можна використовувати в такому вигляді – зі шматочками овочів, а можна протерти через сито. Тоді соус стає однорідним, більш рівномірним за кольором і за смаком. Нарізаємо баклажани слайсами уздовж, завтовшки близько 5 мм. Солимо та залишаємо на 30 хвилин. Потім сіль треба змити, баклажани – просушити. Підсмажити на сковороді з мінімумом рослинної олії. Підсмажити по черзі, в один шар, і смажити з двох боків. Після викласти на паперовий рушник або на серветку. Тепер беремо форму для запікання і чергуємо шари: баклажани – томатний соус – моцарелла – листя базиліка. І так кілька разів, завершуємо томатним соусом. Частину моцарели залиште – її необхідно буде приблизно за 10-15 хвилин до кінця запікання викласти зверху і дати розплавитися. Запікати приблизно годину за температури 180 °С. За 15 хвилин до кінця приготування розкладіть зверху залишки моцарели. Смачного! |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|