Готуємо галушки. Зі сметаною, з сиром, на молоці або з куркою та грибами
27 березень 2020 17:30
2 204
0
Якщо дуже стисло, то галушки — це відварені у воді або молоці шматочки тіста. Галушки — страва не тільки української, а й польської, словацької, чеської кухні. Існує безліч різновидів галушок, в тому числі галушки, які подають як окрему страву (з маслом або сметаною) і суп з галушками (наприклад, галушки на молоці). Коротко кажучи, якщо потрібно нагодувати сім'ю, то немає нічого кращого, ніж традиційні страви української кухні — страви, які готували ще наші бабусі й прабабусі. Дізнатися більше цікавих фактів про галушки можна тут. Полтавські галушки з куркою та грибами Інгредієнти: 500 мл кефіру кімнатної температури; 4–5 склянок борошна; 1 чайна ложка солі; 1 чайна ложка соди; 400 грамів курячого філе; 300 грамів свіжих печериць; 1 велика цибулина або 2 середні; 3–5 столових ложок сметани; рослинна олія для смаження; часник — за бажанням. Приготування: Кефір вилийте в миску, додайте трохи борошна, сіль і соду, перемішайте. Після цього, невеликими порціями додавайте борошно і вимішайте, щоб вийшло м'яке тісто. Викладіть тісто на посипану борошном дошку і замісіть тісто для галушок. Готове тісто залиште на 20 хвилин під рушником, після чого ще раз добре вимішайте і наріжте галушки. Приготуйте галушки на пару (якщо немає пароварки, це можна зробити на ситі або обв'язати каструлю марлею). Врахуйте, що при приготуванні галушки збільшаться в розмірах приблизно вдвічі. Галушка середнього розміру готується на пару приблизно 5 хвилин. Тим часом очистіть і подрібніть цибулю. Куряче філе наріжте кубиками. Гриби наріжте невеликими скибочками. Часник подрібніть. На вершковому маслі підсмажте цибулю до золотистого кольору, потім додайте куряче філе, злегка підсмажте, додайте гриби. Посоліть і поперчіть. Коли м'ясо буде готове, викладіть суміш зверху на галушки, в кожен горщик додайте сметану і трохи води. Горщики з галушками поставте в гарячу духовку і запікайте 20–30 хвилин або до готовності. Галушки зі сметаною Інгредієнти: 3 склянки борошна; 100 грамів м'якого вершкового масла; 2 яйця; 100 мл води; 1 столова ложка солі; 100 грамів кисломолочного сиру — за бажанням; сметана (подається з галушками). Приготування: Вершкове масло розтопіть на сковороді. Яйця злегка збийте з 1 чайною ложкою солі. Борошно просійте, додайте збиті яйця, воду та 2 столові ложки розтопленого масла. Тісто добре вимішайте, розкачайте і наріжте невеликими шматочками. Відваріть галушки в підсоленій киплячій воді 5–10 хвилин (коли галушки спливуть на поверхню, це означає, що вони готові). Тим часом розігрійте на сковороді вершкове масло, галушки дістаньте з води та перекладіть на сковороду. Підсмажте галушки на вершковому маслі та подавайте на стіл зі сметаною. За бажанням, в готові галушки можна додати трохи кисломолочного сиру. Галушки з кисломолочним сиром Інгредієнти: 300 грамів кисломолочного сиру (1,5 склянки); 1 склянка борошна; 50 грамів вершкового масла; 1 яйце; 1,5 столові ложки цукру; 0,5 чайної ложки солі; сметана — за бажанням; Приготування: Сир перетріть через сито, додайте яйце, сіль, цукор і добре перемішайте. Невеликими порціями, додайте в сир борошно і вимішайте тісто. Готове тісто розділіть на кілька частин, сформуйте з тіста смужки та наріжте галушки. Відваріть галушки в киплячій, злегка підсоленій воді не більше 4 хвилин. Готові галушки відкиньте на друшляк або викладіть шумівкою на тарілку. Тим часом розтопіть вершкове масло. Подавайте готові галушки з вершковим маслом і, за бажанням, зі сметаною. Галушки на молоці Інгредієнти: 1 літр молока; 2 великих яйця; півсклянки борошна (можна трохи більше); 1 чайна ложка вершкового масла; 0,5 чайної ложки цукру; сіль; мед — за бажанням. Приготування: Яйця злегка збийте з сіллю, додайте борошно і добре вимішайте тісто (воно повинно вийти як густа сметана). Тим часом в каструлі закип'ятіть молоко, додайте в молоко цукор і масло. Тепер можна додавати в молоко галушки: для цього чайною ложкою набирайте тісто і опускайте в кипляче молоко. Варити галушки потрібно на невеликому вогні не більше 4 хвилин. Подавайте на стіл з медом. Смачного! |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|