Готуємо варенуху за стародавнім рецептом
03 вересень 2019 16:30
2 934
0
Варенуха – український алкогольний напій. Готується ця міцна настойка по незвичайному рецепту з горілки або самогону, спецій, меду, сухофруктів, трав, томлена й запарена протягом декількох годин у печі в горщиках. Смак її чудовий, і аналогів цьому українському напою немає. Раніше варенуху млоїли всю ніч у глиняних горщиках у печі, що довго не остигає, розігрітої до температури випічки хліба. Звичайно, таку піч у наші дні важко знайти. І тому доведеться скористатися сучасними побутовими приладами й деякими допоміжними засобами. Цілком згодиться керамічний горщик (краще з вузьким горлечком) і духовка. Інгредієнти: Сушені фрукти – 150 г, горілка (якісна) – 1 л, мед – 250 г, лавровий лист – 1 шт., шматочок хліба житнього, небагато води й борошна й рослинна олія – 1 ч. л. ( для тіста), імбир, гвоздика, к ориця – по 1/2 ч. л., духмяний перець – 2-3 горошини. Сухофрукти помити й скласти в горщик. Залити фруктово-ягідну суміш горілкою. Горщик накрити кришкою й поставити томитися на 7-8 годин у тепле місце. За цей час фрукти розбухнуть, а горілка, убравши їх аромат, придбає приємний аромат. Поки настоюється напій, готуємо прісне тісто з борошна, води й олії. Після закінчення настоювання сухофруктів у горілці, туди ж додаємо мед і спеції. Розмішуємо дерев’яною ложкою. Горщик запечатуємо товстим шматком хліба (підійде бородінський) замість кришки й зверху все ретельно обмазуємо приготовленим тістом (це робиться, щоб не допустити випару алкоголю через потрапляння повітря в горщик). Ставимо підготовлений у такий спосіб горщик у розігріту до 80-90 °С духовку й залишаємо на 10-12 годин. За температури понад 90 °С кришку може сильно піднімати (додатково можна покласти на кришку невеликий гніт, приміром, тарілку). Після цього горщик дістаємо, напій охолоджуємо, проціджуємо й переливаємо в пляшки. Смачного! |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|