Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Кілька порад, як консервувати огірки на зиму

Кілька порад, як консервувати огірки на зиму


Кілька порад, як консервувати огірки на зиму

У такій тонкій справі, як консервування, важлива кожна дрібничка.

Тож, перш ніж братися до роботи, зупинимося на кожному етапі детально.



Які огірки найкращі для консервування

До вибору cамих огірків варто поставитися дуже уважно. Вони повинні бути невеликі, щоб добре помістилися в банку. Маленькі молоді огірки мають чудовий солодкуватий смак, а всередині немає пустот. Шкірочка повинна бути не гладкою, а з пухирцями і чорними крапочками. Огірки з гладкою шкіркою та білими крапочками – найкращі для салатів.

Не використовуйте для квашення та маринування салатні сорти – вони годяться лише для свіжоприготованих страв або консервованих салатів. Хоча нині можна зустріти й універсальні сорти, які годяться і для салатів, і для консервування.

На дотик овочі повинні бути твердими, не надто темними, світла частина не повинна бути жовтуватою. Добрі огірки для засолювання не повинні бути гіркими. Щоб переконатися в цьому, при купівлі скуштуйте найтемнішу частину огірочка або пожуйте шкірку – вона повинна бути товстою.

Посуд для консервовання огірків

В ідеалі, це невеликі бочечки або діжки. Але в сучасних «квартирних» умовах зазвичай використовують скляний або емальований посуд. Скляні банки потрібно ретельно вимити (бажано з харчовою содою) і простерилізувати (в духовці або над парою). Не нехтуйте цим правилом, адже найчастіше огірки виходять несмачними і псуються саме через недбалу підготовку тари для консервування.

Сортування огірків

Перед закладанням овочів у банки обов’язково посортуйте їх за величиною – більші до більших, менші до менших. В одну банку потрібно закладати огірки приблизно однакового розміру. Тоді вони кваситимуться чи маринуватимуться рівномірно. Надто великі огірки, понад 12-13 см, краще взагалі відкласти, їх можна використати для консервування салатів.

Вода для розсолу або маринаду

У занадто м’якій воді огірки втрачають пружність, а в надто жорсткій – набувають неприємного присмаку металу. Найкраще для консервування огірків використовувати джерельну або криничну воду. Якщо ж така недоступна, скористайтеся очищеною бутильованою.

Або ж приготуйте належним чином воду з-під крана: відфільтруйте, прокип’ятіть. Можна також настояти воду на сріблі або міді – ці метали очищують і покращують смак води, а відтак і консервованого продукту.

Підготовлені та промиті огірки обов’язково залийте холодною водою водою мінімум на 2-3 години, а краще на 5-6. Тоді вони стануть більш пружними і міцними.

Сіль для консервування огірків

Найкраща сіль – звичайна кам’яна, не йодована. Вона надає огіркам найбільш насиченого і повного смаку. Від іншої солі зимові заготовки можуть просто вибухнути. Від «екстри» або йодованої взагалі варто відмовитися. Від дрібної солі огірки можуть стати м’якими.

Для квашених огірків на 1 літр води зазвичай кладуть 50-60 г солі. Це приблизно 2 – 2,5 ст. ложки. Для маринованих огірків уміст солі може бути меншим – її кількість мусить пропорційно поєднуватися із цукром та оцтом.

Підбір прянощів для огірків

Зелень та прянощі не тільки надають огіркам смаку й аромату, а й «діляться» з ними вітамінами. Основний, класичний набір прянощів для консервування огірків: хрін, кріп, часник, листя смородини, вишні, горіха та дуба. Також додають селеру, петрушку, кріп. У рецепти консервування огірків можуть входити базилік, м’ята, майоран, материнка, естрагон, лавровий лист, гострий червоний перець.

Складайте пряні комбінації за власними смаками та вподобаннями. Однак не втрачайте почуття міри, додаючи часник, навіть якщо ви його дуже любите, враховуйте, що цей ароматний інгредієнт зменшує хрусткість огірків.

Готувати прянощі краще безпосередньо перед консервуванням, інакше вони в’януть, втрачають ефірні масла, багато корисних властивостей і вітамін С. Трав не потрібно класти занадто багато, їх стебла повинні бути досить грубими, не подрібненими.

Кілька порад

— Огірки найкраще консервувати у день збору або ж не пізніше ніж через добу.

— Щоб огірки були більш хрусткими, покладіть у розсіл шматочок кори дуба.

— Якщо потрібно, щоб огірки засолилися швидше, то можна обрізати хвостики або наколоти їх виделкою.

— Щоб у процесі зберігання консервованих огірків не зривало кришки, спробуйте додати в розсіл щіпку гірчичного насіння або порошку, а можна перед самим закриванням (закатуванням) влити 1 ст. ложку спирту або горілки (з розрахунку на 1-літрову банку).

— Щоб захистити огірки від цвілі, можна покласти під кришку кілька тонких скибочок кореня хрону.

— Щоб зберегти яскравий зелений колір, огірки обдають окропом і відразу опускають в холодну воду.

— Щоб скляні банки не тріснули під час стерилізації, дно посудини варто встелити шаром натуральної тканини.

— Вважається, що консервовані огірки вийдуть найбільш хрусткими, якщо вони зібрані у першу фазу молодого місяця.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: