7 рецептів домашнього квасу на будь-який смак
28 травень 2019 13:40
3 306
0
Міцний домашній квас – найкращий тонізуючий напій. Він не лише приємний на смак, а й має багато корисних властивостей. У квасі в достатній кількості містяться органічні кислоти, завдяки чому квас затримує вологу в організмі і тому здатний чудово втамовувати спрагу. Він здатний підбадьорити і покращити тонус, а тому швидко відновлює сили після робочого дня. Завдяки вмісту мікроелементів і вітамінів (молочна кислота, вітаміни групи В, кальцій, магній, фосфор, амінокислоти), квас є також хорошим засобом від авітамінозу. Домашній квас – це продукт бродіння, і мікроорганізми, що розвиваються в квасі в цей період, лікують бактеріоз, сприяють очищенню кишечнику, нормалізують роботу органів травлення, покращують обмін речовин в організмі. Квас корисно пити перед їдою людям, хворим гастритом зі зниженою кислотністю. А також квас сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи і сприяє омолодженню організму. Крім того, великий вміст вітамінів і мікроелементів у квасі зміцнює зубну емаль, покращує стан і зовнішній вигляд волосся, нігтів, шкіри і кольору обличчя. Проте якщо хтось має захворювання печінки, виразкову хворобу, хронічний гастрит із підвищеною кислотністю, коліт, ентерит, подагру, то слід проконсультуватися з лікарем і не вживати квас. Традиційний хлібний квас Інгредієнти: 2 кг чорного житнього хліба; 12 л окропу; 50 г дріжджів; 2 ст. л. пшеничного борошна; 700 г цукру; 20 г м’яти. Приготування: Хліб нарізати на шматки й підсушити на сухій сковорідці до рум ’яного кольору. Сухарі скласти в невелику діжку або іншу керамічну посудину, залити окропом й залишити на 10-12 годин, потім процідити. Дріжджі і борошно розмішати в невеликій кількості настою сухарів, покласти в тепле місце, щоб бродило. Заварити м’яту, добре її прокип’ятити й додати цукор. Щойно дріжджі піднімуться, вилити їх у настій із сухарів, додати м’яту з цукром, добре вимішати, накрити рушником і покласти в тепле місце. Коли зверху з’явиться густа піна, старанно її зняти, інакше квас бродитиме в пляшках. Рідину легенько злити крізь сито або густу полотнину в інший посуд, розлити у пляшки, наповнюючи їх не до верху. Пляшки щільно закоркувати й покласти в холодне місце. Через 12 годин квас можна пити. Квас гайдамацький Інгредієнти: 600 г цукру; 6 л окропу; 4 лимони; 30 г дріжджів; 250 г пива. Приготування: Цукор розчинити в окропі, додати лимони, розрізані на четвертини, без кісточок, коли вистигне, додати дріжджі з пивом. Добре розмішати. Процідити, розлити у пляшки, добре закоркувати й винести на холод. Через три дні можна пити. Квас із кислих яблук Інгредієнти: 5 кислих яблук; 2,5 л води; 400 г цукру; 10 г дріжджів. Приготування: Яблука почистити, нарізати скибочками й відварити до м’якості. Яблучний відвар остудити й подрібнити в пюре в блендері. Рідке яблучне пюре вилити в банку, додати цукор, дріжджі. Дати постояти 3-4 дні. Процідити й розлити в пляшки. Яблучний квас готовий. Квас із листя чорної смородини Інгредієнти: 8 л води; 1 кг листя чорної смородини; 2 лимони; 25 г дріжджів; 0,5 кг цукру; трохи родзинок. Приготування: Листя чорної смородини помити й залити окропом. Додати цукор і четвертинки лимонів без кісточок, накрити рушником. Коли настій стане ледь теплим, додати розчинені дріжджі, поставити в тепле місце й залишити, доки не з’являться пухирці. Процідити й розлити в пляшки. В кожну покласти по 1-2 родзинки, закупорити й обв’язати, поставити в холодильник. Квас лимонний Інгредієнти: 15 л окропу, 200 г родзинок, 1,5 кг цукру, 6 лимонів, 100 г дріжджів. Приготування: В окріп додати родзинки, цукор, цитрини, розрізані на четвертини та без кісточок, розмішати й дати охолонути. В охолоджений настій додати дріжджі й залишити на 12 годин. Процідити, дати трохи постояти й розлити в пляшки, закоркувати й поставити в холодне місце. Через 3-4 дні квас готовий. Буряковий квас Інгредієнти: 1 кг буряків; 2 л води; 20 г цукру; 1 шматок чорного хліба; зубок часнику; сіль за смаком. Приготування: Буряк очистити, натерти на великій тертці. Покласти в 3-літрову банку, залити водою. Додати шматок чорного хліба, цукор, трохи солі. Накрити банку марлею й поставити в тепле місце на 3-4 дні. У майже готовий квас можна додати зубчик часнику. Процідити й розлити в пляшки. Квас із моркви і меду Інгредієнти: 3 л води; 200 г чорного хліба; 200 г моркви; 25 г дріжджів; 0,5 склянки рідкого меду. Приготування: Моркву почистити, відварити, дрібно протерти й змішати з водою, в якій вона варилася. Додати дріжджі, мед, хліб. Дати побродити 2 дні. Морквяний квас готовий. Процідити його й розлити в пляшки. Смачного! |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|