Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Смачні рецепти » Чим корисна горохова каша, та як її смачно готувати

Чим корисна горохова каша, та як її смачно готувати


Чим корисна горохова каша, та як її смачно готувати

Горохова каша - одна з найдавніших страв, рецепти якої можна зустріти в куховарських книгах різних народів світу. Бобові, горох зокрема, були і залишаються одним з найбільш доступних і корисних продуктів, який може дозволити собі будь-яка людина, незалежно від її статків.

Страви з гороху люблять слов'яни і британці, а у китайців і жителів Південної Америки є свої рецепти приготування горохової каші. Горохова каша при всій своїй простоті є улюбленою стравою у багатьох сім'ях, залежно від смаків членів сім'ї господині невпинно експериментують, додаючи в базовий рецепт різноманітні приправи і нові, часом досить несподівані інгредієнти.



Горох ідеально поєднується з більшістю овочів, він хороший з картоплею та морквою, горох чудово поєднується з цибулею і злаками, наприклад з житом або вівсом. Незважаючи на високий вміст білка в горосі, перетравлюється він набагато легше, ніж м'ясні продукти. Користь гороху для здоров'я людини важко переоцінити, комбінація вітамінів і поживних речовин в горосі просто унікальна, тому горохова каша рекомендована для дитячого меню.

Корисні елементи:

вітаміни групи В;
вітаміни A, E;
бета - каротин;
цінні мінерали: фтор, селен, хром, цинк, мідь, йод і інші;
важливі макроелементи: кальцій, магній, калій, фосфор;
велика кількість вуглеводів;
рослинні білки;
різні амінокислоти і інші корисні речовини.

Як бачите, горох - справжня вітамінна бомба, яка, на відміну від всіх інших бомб, приносить організму людини неоціненну користь. Вважається, що вживання гороху в їжу, і в тому числі у вигляді каші, істотно знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.

Горох широко використовується для приготування пісних і вегетаріанських страв, він добре засвоюється і швидко втамовує голод. Серед величезної кількості дієт існує навіть дієта, заснована на гороховій каші.

Готувати горохову кашу можна як зі свіжого, так і з сушеного гороху, будь-який горох перед приготуванням слід ретельно промити і замочити в холодній воді на кілька годин.

Горохова каша чудово уживається з різними доповненнями, у кашу можна додавати м'ясо або овочі. Щоб горох не провокував здуття і проблеми з кишечником, в кашу рекомендується додавати кріп.

По суті, горохова каша, це зварений або запарений горох, перетертий в пюре. Для посилення смаку в кашу додають сіль або перець, деякі готують кашу з беконом, маслом або смаженою цибулею.

У деяких рецептах горохове пюре запікають у духовці. При охолодженні горохова каша застигає і в такому вигляді її можна різати ножем. У деяких британських фаст-фудах можна спробувати скибочки горохової каші, обсмажені в олії.

Калорійність горохової каші залежить від поживності інгредієнтів, які додають у кашу. Зрозуміло, що каша, приправлена лише сіллю буде менш калорійна, ніж та, в яку додали масло, бекон або смажену цибулю.

Горохова каша з травами і вершками

Інгредієнти:
2 столові ложки несолоного вершкового масла;
2 цибулі - порею;
6 чашок промитого і обсушеного листя свіжого салату;
1/3 чашки свіжого листя м'яти;
2 чашки нешліфованого свіжого зеленого гороху;
3/4 чайної ложки солі дрібного помелу;
1/2 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю;
2 чашки курячого або овочевого бульйону;
1/3 чашки жирних вершків;
2 чайних ложки свіжовичавленого лимонного соку.

Приготування:

Розтопіть на середньому вогні вершкове масло, додайте нарізану цибулю -порей, варіть, помішуючи, 10 хвилин, поки цибуля не стане м'якою.

Додайте салат і м'яту, тушкуйте все ще п'ять хвилин, поки салат не стане м'яким.

Додайте горох, сіль, перець, все добре перемішайте. Додайте бульйон і доведіть суміш до кипіння. Зменшіть вогонь, накрийте кашу кришкою і поваріть до тих пір, поки горох не стане м'яким. У процесі приготування каша набуває приємний аромат, який неможливо не відчути.

Розділивши кашу на дві частини, приготуйте в блендері пюре, додайте вершки і лимонний сік. Подавайте кашу гарячою.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: