Чим корисна горохова каша, та як її смачно готувати
09 січень 2019 15:11
2 978
0
Горохова каша - одна з найдавніших страв, рецепти якої можна зустріти в куховарських книгах різних народів світу. Бобові, горох зокрема, були і залишаються одним з найбільш доступних і корисних продуктів, який може дозволити собі будь-яка людина, незалежно від її статків. Страви з гороху люблять слов'яни і британці, а у китайців і жителів Південної Америки є свої рецепти приготування горохової каші. Горохова каша при всій своїй простоті є улюбленою стравою у багатьох сім'ях, залежно від смаків членів сім'ї господині невпинно експериментують, додаючи в базовий рецепт різноманітні приправи і нові, часом досить несподівані інгредієнти. Горох ідеально поєднується з більшістю овочів, він хороший з картоплею та морквою, горох чудово поєднується з цибулею і злаками, наприклад з житом або вівсом. Незважаючи на високий вміст білка в горосі, перетравлюється він набагато легше, ніж м'ясні продукти. Користь гороху для здоров'я людини важко переоцінити, комбінація вітамінів і поживних речовин в горосі просто унікальна, тому горохова каша рекомендована для дитячого меню. Корисні елементи: вітаміни групи В; вітаміни A, E; бета - каротин; цінні мінерали: фтор, селен, хром, цинк, мідь, йод і інші; важливі макроелементи: кальцій, магній, калій, фосфор; велика кількість вуглеводів; рослинні білки; різні амінокислоти і інші корисні речовини. Як бачите, горох - справжня вітамінна бомба, яка, на відміну від всіх інших бомб, приносить організму людини неоціненну користь. Вважається, що вживання гороху в їжу, і в тому числі у вигляді каші, істотно знижує ризик виникнення онкологічних захворювань. Горох широко використовується для приготування пісних і вегетаріанських страв, він добре засвоюється і швидко втамовує голод. Серед величезної кількості дієт існує навіть дієта, заснована на гороховій каші. Готувати горохову кашу можна як зі свіжого, так і з сушеного гороху, будь-який горох перед приготуванням слід ретельно промити і замочити в холодній воді на кілька годин. Горохова каша чудово уживається з різними доповненнями, у кашу можна додавати м'ясо або овочі. Щоб горох не провокував здуття і проблеми з кишечником, в кашу рекомендується додавати кріп. По суті, горохова каша, це зварений або запарений горох, перетертий в пюре. Для посилення смаку в кашу додають сіль або перець, деякі готують кашу з беконом, маслом або смаженою цибулею. У деяких рецептах горохове пюре запікають у духовці. При охолодженні горохова каша застигає і в такому вигляді її можна різати ножем. У деяких британських фаст-фудах можна спробувати скибочки горохової каші, обсмажені в олії. Калорійність горохової каші залежить від поживності інгредієнтів, які додають у кашу. Зрозуміло, що каша, приправлена лише сіллю буде менш калорійна, ніж та, в яку додали масло, бекон або смажену цибулю. Горохова каша з травами і вершками Інгредієнти: 2 столові ложки несолоного вершкового масла; 2 цибулі - порею; 6 чашок промитого і обсушеного листя свіжого салату; 1/3 чашки свіжого листя м'яти; 2 чашки нешліфованого свіжого зеленого гороху; 3/4 чайної ложки солі дрібного помелу; 1/2 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю; 2 чашки курячого або овочевого бульйону; 1/3 чашки жирних вершків; 2 чайних ложки свіжовичавленого лимонного соку. Приготування: Розтопіть на середньому вогні вершкове масло, додайте нарізану цибулю -порей, варіть, помішуючи, 10 хвилин, поки цибуля не стане м'якою. Додайте салат і м'яту, тушкуйте все ще п'ять хвилин, поки салат не стане м'яким. Додайте горох, сіль, перець, все добре перемішайте. Додайте бульйон і доведіть суміш до кипіння. Зменшіть вогонь, накрийте кашу кришкою і поваріть до тих пір, поки горох не стане м'яким. У процесі приготування каша набуває приємний аромат, який неможливо не відчути. Розділивши кашу на дві частини, приготуйте в блендері пюре, додайте вершки і лимонний сік. Подавайте кашу гарячою. |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|