Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Дім » Секрети прасування, які допоможуть заощадити ваш час та нерви

Секрети прасування, які допоможуть заощадити ваш час та нерви


Секрети прасування, які допоможуть заощадити ваш час та нерви
Процес прасування завдає чимало клопоту кожної господині. Складки, підпалини і блискучі сліди від праски, заломи та потертості... Впоратися з подібними неприємностями і перетворити прасування в приємне проведення часу можна, якщо знати парочку секретів



Секрети прасування:

• якщо у вашій прасці немає парозволожувача та терморегулятора, – не впадайте у відчай. Зволожувати білизну можна з пляшечки з пульверизатором, а перевірити, чи не перегрілася праска, можна провівши нею по білій чистій тканині (праска повинна ковзати легко, не залишаючи слідів);

• якщо ви почали велике прасування, то починати потрібно з тих виробів, для яких необхідна найменша температура, а закінчувати тими, що вимагають сильно нагрітої праски. Таким чином, порядок такий: спочатку вироби з синтетичних тканин, потім з шовку, вовни і в самому кінці з льону і бавовняних тканин;

• перед тим як прасувати нову річ, уважно вивчіть етикетку, на якій повинні бути надані рекомендації щодо прасування. Умовне позначення на етикетці повідомить про те, чи слід прасувати виріб за високої, середньої або низької температури або прасування взагалі неприпустиме;

• рухи під час прасування повинні бути повільними. Правильно прасувати речі уздовж поздовжньої нитки, в напрямку від себе, від широкої частини виробу — до вузької;

• під час прасування необхідно підкладати під виріб щільну рівну тканину. Причому чим тонкіший виріб ви прасуєте, тим грубіше повинна бути «підкладка»;

• прасувати слід тільки чисті речі, оскільки будь-які плями після прасування стають більш помітними;

• якщо виріб має дрібні деталі (кишеньки, клапани, оборки, комірець і т. ін.), Починати його прасування необхідно з них;

• якщо на платті або спідниці є складки зі стрілками, прасувати їх потрібно спочатку з виворітного, а потім з лицьового боку, при цьому треба відпарювати їх праскою через зволожену тканину або марлю;

• щоби стрілки на спідниці або брюках довше трималися, треба відпарювати їх через тканину, змочену у воді з додаванням оцту. Для досягнення більшого ефекту перед прасуванням з виворітного боку можна кілька разів провести по складці шматочком сухого мила;

• штани перед прасуванням потрібно протерти з лицьового боку губкою, зволоженою водою з додаванням оцту. Це необхідно для того, щоб видалити лискучі місця;

• спочатку слід пропрасувати шви брюк з вивороту, а потім з лицьового боку через зволожену тканину або марлю, складену в декілька шарів;

• світлі жіночі блузи можна прасувати з лицьового боку, а темні – тільки з вивороту, тому що на них залишаються смуги від праски;

• постільна білизна та рушники треба прасувати гарячою праскою з лицьового боку. Якщо температура буде недостатньо високою, на зволоженій білизні при прасування утворюються смуги;

• якщо на білизні є вишивка, її потрібно прасувати з виворітного боку;

• дуже складно піддається прасування пересушена білизна. Якщо ви не встигли зняти її вчасно і вона пересохла, перед прасуванням потрібно зволожити її;

• перед прасуванням зволожені простирадла, скатертини і рушники слід розтягнути по лінії поздовжньої нитки, щоб під час прасування вони не перекосилося;

• вироби з вовни можна прасувати як з виворітного боку, так і з лицьової. Однак в останньому випадку - тільки через бавовняну тканину або марлю;

• вироби з вовни потрібно прасувати злегка недосушеними або зволоженими. Речі повинні повністю висохнути під час просування. Якщо цього не станеться, виріб може дати усадку навіть після прасування;

• в'язані шерстяні речі можна прасувати в тому випадку, якщо в'язка гладка (наприклад, лицьова або виворітна гладь). Гумку прасувати не слід. Якщо ж на виробі присутній рельєфний візерунок, то його взагалі не прасують, а сушать в розправленому вигляді на рівній горизонтальній поверхні;



• трикотажні вироби з мохеру і ангори розгладжують не праскою, а за допомогою качалки. Виріб розкладають на рівній поверхні між двома махровими рушниками і прокочують качалкою. Якщо рушники сильно зволожуються, їх потрібно замінити сухими. Виріб при цьому прекрасно розгладжується, а ворс не звалюється;

• вироби з натурального шовку слід прасувати трохи зволоженими (але не занадто, інакше вони після прасування втратять м'якість) з виворітного боку теплою праскою;

• вироби з льону та бавовни краще прасувати гарячою праскою у вологому стані з лицьового боку до повного висихання;

• якщо зволожувати шовк за допомогою пульверизатора, на ньому залишаться сліди від крапель, крім того, на тканини можуть утворюватися зморшки. Тому шовкові вироби зволожують парою;

• шовкові вироби не люблять частого прасування (можуть втратити форму і змінити колір), тому прасувати їх потрібно тільки за необхідності;

• вироби з мережива та з синтетичних тканин можна прасувати тільки трохи теплою праскою;

• трикотажні вироби з шовку краще взагалі не прасувати. Після прання їх треба розправити і розкласти для просушування на рівній горизонтальній поверхні;

• вироби з тканин з рельєфною поверхнею слід прасувати теплою праскою з виворітного боку, причому всі речі повинні бути попередньо добре просушені;

• вироби з сатину бажано прасувати сухими. Якщо ж виріб сильно зім'ятий, його необхідно протерти вологою тканиною з виворітного боку;

• якщо на білій лляній або бавовняній білизні під час прасування утворилися жовті сліди від праски, потрібно змочити пляму холодною водою і протерти розчином хлорного вапна з розрахунку 1 ч. л. на 1 склянку води;

• не слід надягати тільки що відпрасований одяг, так як, не встигнувши охолонути і просохнути, він швидко втратить форму. Необхідно дати йому трохи повисіти;

• білизна після прасування не слід відразу прибирати в шафу. Потрібно дати їй повністю охолонути, інакше у ній збережеться волога, що призведе до псування тканини під час зберігання;

• якщо ви злегка підпалили виріб праскою, треба протерти пляму розрізаною навпіл головкою ріпчастої цибулі, а потім випрати річ з миючим засобом.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: