Як визначити, чи якісний сир ми купуємо
20 січень 2016 22:26
4 043
0
 Сир – це і смачно, і корисно. Але, нажаль, досить часто трапляються випадки, коли нам намагаються продати неякісний продукт.
Що робити і як визначти чи якісний сир ми купуємо?
Головними чинниками, від яких залежить якість сиру є сировина, яка використовується для його виготовлення та термін його дозрівання.
Сир виготовляють частенько за дуже укороченою програмою. Якщо в Європі сир дозріває мінімум 2-3 місяці, максимум 1-2 роки, то у нас це 15-60 днів. Відповідно він не встигає, як слід, визріти, від чого, звичайно, якість сиру сильно страждає.
Що стосується сировини, то в “легких” сирах частина молочних жирів замінюється рослинними, а їх наявність негативно впливає на смак сиру і особлива на його користь для організму.
Як визначити якість сиру
Щоб вибрати хороший сир – подивиться в першу чергу на його забарвлення. Воно має бути рівномірним по усій товщині сиру. Дірочки теж мають бути розподілені по усьому сиру рівномірно. Якщо в центрі розташовуються великі “дірочки”, а ближче до кірочки – більш мілкі – якість молока, з якого сир виготовлений, низька, а значить і показники якості сиру залишають бажати кращого.
Форма дірочок залежить від сорту. У "Російському" це, наприклад, дрібні часті дірочки. Взагалі правильна форма дірочок свідчить про високу якість сиру.
Колір сиру – показник його жирності: чим вище жирність, тим насиченіший колір, і тим вище якість сиру. Проте дуже часто, на жаль, на колір впливають інші чинники, а саме, барвники. Тому неприродно жовтий сир, мабуть, купувати не варто. Звичайно, визначити це можна тільки інтуітивно.
До речі, занадто білий колір сиру може свідчити не лише про низьку жирність продукту, але і про надлишок солі.
Поверхня сиру не повинна мати тріщин та нальоту. Їх наявність говорить про те, що сир перележав або зберігався довгий час у неправильних умовах. Природно, що смакові якості такого сиру будуть низькими, до того ж через тріщини можуть потрапити бактерії і сир почне псуватися зсередини.
Після купівлі
У деяких випадках якість сиру ви зможете перевірити, тільки розпакувавши і спробувавши його.
Гіркий присмак – ознака того, що сир недостатньо дозрів. Адже чим молодший сир, тим він дешевший, ось виробники і “намагаються” швидше відправити свою продукцію на прилавки, не занадто звертаючи увагу на вимоги до якості сиру.
Один з показників якості твердих сирів — відсутність аміачного запаху і смаку, який в даному випадку є наслідком правильного догляду за поверхнею.
Проте для напівтвердих і м’яких сирів це норма. На їх поверхні культивується сирний слиз, який і дає такий запах.
Взагалі нечистий, нетиповий смак у сиру природно не є нормою і з’являється під впливом гнильної і газотвірної мікрофлори.
Вже принісши сир додому, можна провести ще один тест на перевірку якості сиру – скибочку сиру зігнути під прямим кутом. Сир не повинен тріснути на місці згину.
Примітка: сир повинен мати кімнатну температуру. Тільки що вийнятий з холодильника сир так протестувати ми не зможемо.
І ще: все-таки намагайтеся не купувати дешевий сир. Шансів купити якісний сир серед дорожчих звичайно вище.
|
|
|