Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Дім » Як визначити, чи якісний сир ми купуємо

Як визначити, чи якісний сир ми купуємо


Як визначити, чи якісний сир ми купуємо
Сир – це і смачно, і корисно. Але, нажаль, досить часто трапляються випадки, коли нам намагаються продати неякісний продукт.

Що робити і як визначти чи якісний сир ми купуємо?



Головними чинниками, від яких залежить якість сиру є сировина, яка використовується для його виготовлення та термін його дозрівання.

Сир виготовляють частенько за дуже укороченою програмою. Якщо в Європі сир дозріває мінімум 2-3 місяці, максимум 1-2 роки, то у нас це 15-60 днів. Відповідно він не встигає, як слід, визріти, від чого, звичайно, якість сиру сильно страждає.

Що стосується сировини, то в “легких” сирах частина молочних жирів замінюється рослинними, а їх наявність негативно впливає на смак сиру і особлива на його користь для організму.

Як визначити якість сиру

Щоб вибрати хороший сир – подивиться в першу чергу на його забарвлення. Воно має бути рівномірним по усій товщині сиру. Дірочки теж мають бути розподілені по усьому сиру рівномірно. Якщо в центрі розташовуються великі “дірочки”, а ближче до кірочки – більш мілкі – якість молока, з якого сир виготовлений, низька, а значить і показники якості сиру залишають бажати кращого.

Форма дірочок залежить від сорту. У "Російському" це, наприклад, дрібні часті дірочки. Взагалі правильна форма дірочок свідчить про високу якість сиру.

Колір сиру – показник його жирності: чим вище жирність, тим насиченіший колір, і тим вище якість сиру. Проте дуже часто, на жаль, на колір впливають інші чинники, а саме, барвники. Тому неприродно жовтий сир, мабуть, купувати не варто. Звичайно, визначити це можна тільки інтуітивно.

До речі, занадто білий колір сиру може свідчити не лише про низьку жирність продукту, але і про надлишок солі.

Поверхня сиру не повинна мати тріщин та нальоту. Їх наявність говорить про те, що сир перележав або зберігався довгий час у неправильних умовах. Природно, що смакові якості такого сиру будуть низькими, до того ж через тріщини можуть потрапити бактерії і сир почне псуватися зсередини.

Після купівлі

У деяких випадках якість сиру ви зможете перевірити, тільки розпакувавши і спробувавши його.

Гіркий присмак – ознака того, що сир недостатньо дозрів. Адже чим молодший сир, тим він дешевший, ось виробники і “намагаються” швидше відправити свою продукцію на прилавки, не занадто звертаючи увагу на вимоги до якості сиру.

Один з показників якості твердих сирів — відсутність аміачного запаху і смаку, який в даному випадку є наслідком правильного догляду за поверхнею.

Проте для напівтвердих і м’яких сирів це норма. На їх поверхні культивується сирний слиз, який і дає такий запах.

Взагалі нечистий, нетиповий смак у сиру природно не є нормою і з’являється під впливом гнильної і газотвірної мікрофлори.

Вже принісши сир додому, можна провести ще один тест на перевірку якості сиру – скибочку сиру зігнути під прямим кутом. Сир не повинен тріснути на місці згину.

Примітка: сир повинен мати кімнатну температуру. Тільки що вийнятий з холодильника сир так протестувати ми не зможемо.

І ще: все-таки намагайтеся не купувати дешевий сир. Шансів купити якісний сир серед дорожчих звичайно вище.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: