Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Дім » Кілька порад, як вибирати полуницю та перші овочі

Кілька порад, як вибирати полуницю та перші овочі


Кілька порад, як вибирати полуницю та перші овочі

Зрадівши появі настільки улюбленої у нас ягоди, багато хто купує її без розбору. Однак це чревате не найприємнішими наслідками.

"Порадник" пропонує вам декілька рекомендацій щодо того, як правильно вибрати свіжу полуницю.



1. Беріть міцні, не пом'яті ягоди, у яких збереглися квітконіжки. Така полуниця не втратила свій запас вітаміну С.

2. Не має сенсу купувати великі ягоди - вони, звичайно ж, гарні, але на смак більш водянисті. Та і вітамінів у них буде стільки ж, скільки в середніх або дрібних.

3. Зверніть увагу на зовнішній вигляд полуниці: не повинно бути цяток - це ознака псування або обприскування хімічними речовинами.

4. У продажі можна зустріти як світлі сорти полуниці, так і більш темні. Перші везуть із околишніх областей, другі - з півдня України. Так що не поспішайте робити висновок, що світлі ягоди - що не дозріли, краще поцікавтеся у продавця, звідки вони.

5. Після огляду понюхайте ягоди: полуниця, що дозріла без сторонньої допомоги, має сильний приємний природний аромат. А якщо його немає або він дуже слабкий - полуниці «допомогли» рости хімічні речовини.

6. Якщо є можливість спробувати полуницю до покупки на смак - зробіть це. Про кількість нітратів, що зашкалює, скаже присмак металу.

7. Намагайтеся не ризикувати, купуючи ягоди «з землі», краще робіть це на закритому ринку, де є лабораторія. У ній полуницю перевіряють на нітрати та радіоактивність.

До речі, підтвердження тому - експертний висновок, що повинен бути у кожного продавця і який він повинен показати вам за вашим проханням. Крім того, на такому ринку ви з більшою гарантією купите свіжий товар, тому що за правилами полуниця повинна продаватися протягом одного дня, лежати ніч у холодильнику, і остаточно реалізовуватися до обіду другого дня. Непродану до того моменту полуницю до подальшого продажу не допустять.

Визначити "нітратність" овочу або пучка зелені на око дуже важко. Проте за роки «роботи» з ними, фахівці помітили деякий взаємозв'язок між кількістю підживлень хімією та зовнішнім виглядом годованця. У чому він полягає?

Структура та свіжість

Квола зелень - ознака того, що її змушували рости швидко. А це в найкоротший термін можна зробити тільки за допомогою нітратів. Тому, якщо ви візьмете в руку пучок (петрушки, цибулі, салату) вертикально, а він відразу нахилитися вбік, то перед вами той самий «порушник».

Крім нітратів, овочі можуть містити так звані нітрозні бактерії, які «живуть» на їхній поверхні. І якщо це так, то такий овоч швидко гниє. Придивіться чи немає в апетитній гірці перших вітамінів такого. Саме апетитної, коли в цілому і взагалі овочі хоч на виставку неси. Є? Краще не купуйте.

Крім того, врахуйте наступне. Здорові овочі буяють антиоксидантами, завдяки яким частково нейтралізується негативний вплив на наш організм нітратів. Але чим овоч менш свіжий, тим менше в ньому антиоксидантів. Тому намагайтеся робити покупки з ранку - так більше ймовірність того, що на прилавках супермаркету або ринку, лежать більш свіжі овочі. При цьому звертайте увагу на «хвостики» у овочів і «ніжки» у зелені - чи не підсохли вони, і на пружність шкірки та листя.

Розмір

Через високу дозу нітратів один овоч може вирости непомірно великим, тому що «хімія» подіяла на нього як стимулятор росту, інший - навпаки вродитися менше середньостатистичного розміру родичів, оскільки «перегорів» на завищених дозах підживлення. Тому краще вибирати «вітамінку» звичайних габаритів. Вони залежать від сорту, але кожний з нас із літа в літо купує овочі та фрукти. Згадуйте і порівнюйте. Скажемо, листя шпинату від природи - не більше яйця. А петрушка, що виросла на ґрунті без «хімії» - не вище 15 см.

Колір та запах

Занадто світлий або нерівномірний колір овочів і зелені, як правило, списують на те, що ростуть вони не під цілющим сонечком. Ось, мовляв, і фотосинтез не той, а звідси і блідість. Безсумнівно, такий зв'язок є, але якщо «вітамінка» при цьому має звичайний розмір, то, швидше за все, вона напхана нітратами. Зв'язок такий: високі дози нітратів стимулюють швидкий ріст, а ось дозріти «вітамін» не встигає, і це його видає. З цієї ж причини «нітратні» овочі не пахнуть або пахнуть слабко. А вже якщо від нього разить металом, то сумнівів немає - хімія в ньому у надлишку.

Для помідорів існує ще такий тест: якщо колір всередині світліший, ніж шкірка, майже 100%, що перед вами «порушник». Тому не соромтеся і просіть продавця розрізати томат.

Краще купувати товар вітчизняного виробника. Логіка така: чим більше підживлень, тим довше зберігаються овочі. А тому що українським аграріям, на відміну від закордонних, не потрібно везти свою продукцію далеко і стояти днями на митниці, то не потрібно і перегодовувати «хімією».

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: