Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Цікаво знати » 12 страв на Святий вечір. Які вони мають бути та що символізують

12 страв на Святий вечір. Які вони мають бути та що символізують


12 страв на Святий вечір. Які вони мають бути та що символізують

Святий Вечір – вечеря напередодні Різдва, яка здавна збирала за столом усю родину. За правилами для цієї вечері готували пісні наїдки, оскільки ще триває різдвяний піст. Кількість страв, а їх має бути 12, символізує дванадцять апостолів та кількість місяців у році.

На честь духів пращурів на покуті ставили дідуха, біля якого розміщували кутю і узвар. Для приготування куті завжди брали новий горщик. Цілий день не можна було нічого їсти, лише ввечері, коли зійде перша зірка, всі сідали за стіл.

Кожна із 12 страв – це не лише традиція, а й певний символ українського Різдва.



Кутя

Кутя – найголовніша страва на столі, з якою прийнято починати трапезу. Горщик з кутею має нести господиня. Для її приготування брали обмолоту пшеницю та товкли в ступі, щоб зняти зовнішню оболонку, тоненьку плівочку, і не пошкодити саме зерно. Інколи брали для куті ячмінь та рис. Додавали мед, сухофрукти, варення. Зерно символізує достаток і вічне життя, воскресле життя, а мед – символ чистоти та Божого слова. До куті додають мак, який символізує мучеництво, невинно пролиту кров.

Справжню кутю варять із пшениці з медовим сиропом. Вона має бути напіврідкою. Кутю поділяють на пісну і скоромну, а бо ж “голодну” і “багату”. У Різдвяні та Водохресні святвечори їдять пісну (голодну) кутю, яка має найбільше обрядове значення. Кутю після вечері залишають на цілу ніч на столі для душ померлих. Так як кутя символізує єднання з Богом і світом померлих.

Узвар

Узвар – напій, який символізує народження, нове життя, а саме – народження Ісуса Христа. Це життя людини, дароване Богом. А вода є символом очищення душі і тіла. З давніх-давен узвар символізував хороше життя, оскільки сухі і свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед – солодке життя.

Борщ

На Святвечір готується пісний борщ з овочів, заквашується заздалегідь приготованим квасом з буряка. Він має насичений темно-червоний колір. Саме тому різдвяний борщ символізує кров дітей з Вифлиєма, яких Ірод наказав убити.

Капусняк

Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.

Хліб

Хліб, калач або ж кочарун – це все одне і те ж. Він символізує смерть і воскресіння. Так як зерно кидають в землю, воно начебто «помирає», але дає плоди, тим самим «воскресаючи».

Риба

Риба – це знак християн. Три рибини з однією головою або переплетені символізують Святу Трійцю. Так, як риба вільно плаває у воді, так і християни живуть повноцінним життям через купання у свяченій воді. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС (ім’я Ісуса) читається як “риба”. Першими учнями Ісуса Христа були рибалки. Усі віруючі, учні і сам Ісус Христос уподібнювались рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у «воді вчення».



Горох і квасоля

Горох з квасолею символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також вони символізують єдність роду, тому що всі за різдвяним столом – як горошинки в одному стручку.

Часник

На Святвечір часник кладуть по кутках столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров’я і очищення від гріхів.

Голубці

Сама назва «голубці» вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. А головне – символізує мир.

Пампушки

Пампушки символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа. Символ свята, радості, достатку і щастя яке дарує нам Бог.

Каша

Символом продовження роду та єднання людей є каша. Також вона символізує плодючість домашньої худоби, врожайність земель та працьовитість господарів.

Вареники

Вареники здавна символізують достаток та ситість. Господь призначив місце людини у Царстві Божому, де вона житиме добре «як вареник в маслі».

Головними стравами Святвечора є кутя і узвар, а інші можуть змінюватись. Кожна господиня має свої 12 традиційних, обрядових страв. А що ви готуєте на багату кутю?

КОМЕНТАРІ (1)
Орися 6 січня 2022 17:46
Коляда та Різво є основою давнього, у десятки тисяч років, православного календаря, де перехід від програми Старого Кола Року до програми Нового Кола Року, що її дарує Творець, є найважливішим для земного людства…

Про найдавніші православні традиції предків українців, їх унікальний світогляд який шанує Праву, що їх донині зберігає наш народ, читайте у матеріалі “КОЛЯДА: ЯК ЗУСТРІЧАЛИ ПРЕДКИ СВЯТВЕЧІР ТА РІЗДВО?” – https://uamodna.com/articles/kolyada-yak-zustrichaly-predky-svyatvechir-ta-rizd
vo/
Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: