Чим корисний ківі, та що з нього можна приготувати
18 жовтень 2021 19:01
606
0
Ківі не росте в дикому вигляді, його вивели новозеландці. У Нову Зеландію з Китаю на початку XX століття було завезено рослину з роду актинидія, яке і стало предком ківі. Плоди цієї рослини важили близько 30 г, а новозеландцям вдалося вивести великоплідну актинидію вагою до 100 р. Але лише в 80-х роках минулого століття ківі оцінили у всьому світі. Медики і дієтологи в холодну пору року радять обов’язково включати ківі у свій раціон, оскільки цей воно не лише омолоджує організм, але й убереже від застуди і інфекцій. Ківі містить вітаміни В1, В2, В3, В6, В9, D, Е, РР, З, білки, вуглеводи, клітковину, цукру, мінерали - магній, калій, кальцій, натрій, цинк, марганець, залізо, фосфор. Його вже давно називають рекордсменом за вмістом вітамінів і корисних речовин, необхідних організму людини. Наприклад, вітаміну С в ківі більше, ніж в цитрусових і чорній смородині. При цьому в 100 г ківі - всього 50 калорій, так що ківі сміливо можна включати у будь-яку дієту, спрямовану на зниження ваги. Крім того, норвезькі учені довели, що ківі нормалізує ліпідний обмін і посилює спалювання жирів в організмі. Зрозуміло, що за такої великої кількості вітамінів ківі підвищує імунітет, активізує клітинний обмін, захищає від наслідків, нормалізує артеріальний тиск, покращує травлення, роботу серцево-судинної, дихальної і нервової систем, служить профілактикою онкології, атеросклерозу, ревматизму, тромбозу, сечокам'яної хвороби. Ківі зміцнює стінки судин і виводить з організму шкідливий холестерин, солі важких металів, токсини. Ківі не можна їсти хворим на гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку та у разі виразки шлунку. Жінки можуть використати ківі у вигляді масок. Якщо робити це регулярно, то шкіра стане ніжною і бархатистою, відновиться її пружність. Навіть шкірка ківі володіє тонізуючими і змолоджуючими властивостями. Протирання шкіри соком або шматочком ківі знімає запалення і заспокоює схильну до подразнень шкіру. До речі, дізнатися, як виростити ківі з кісточки в домашніх умовах, можна тут. А ще ківі додають до супів, салатів, соусів, роблять начинки для пирогів і варять варення. Суп з ківі Інгредієнти: 1 ківі; 1/2 склянки рису; 1-2 ст. ложки меду; 1 ст. ложка апельсинового соку; 1 ст. ложка гарбузового соку; 1 літр води; сіль за смаком. Приготування: Рис відварити до готовності в 1 літрі води, посолити, додати мед. Розлити по тарілках, покласти згори нарізаний скибочками ківі, додати апельсиновий і гарбузовий соки. Ківі з філе телятини Інгредієнти: 1 кг філе телятини; 250 г ківі; сіль, перець за смаком. Приготування: Ківі вимити, очистити від шкірки і розрізати на невеликі шматочки. Телятину промити, злегка відбити і зробити в м'ясі надрізи у вигляді кишеньок, в які покласти по шматочку ківі. Посолити, поперчити і обмазати згори ківі, перетвореним на пюре, залишити на ніч в холодильнику. Потім загорнути у фольгу і запікати до готовності в духовці. Салат з ківі екзотичний Інгредієнти: 2 ківі; 1 банан; баночка консервованих ананасів; 1/4 склянки подрібнених волоських горіхів; 1 ст. ложка лимонного соку; щіпка кориці; мед за смаком. Приготування: Ківі і банан очистити і дрібно нарізати, перемішати, додати ананаси (без рідини), додати горіхи, лимонний сік, корицю, мед, перемішати. Можна заправити йогуртом або сметаною, а можна їсти так. Поставити на півгодини в холодильник. Салат з ківі з кальмаром Інгредієнти: 2 ківі; маленька баночка консервованих кальмарів; 1 банка консервованої кукурудзи; 2 яйця; 10 г петрушки; сметана; сіль, перець за смаком. Приготування: Ківі очистити і нарізати невеликими шматочками, яйця зварити круто і порубати, з банки з кальмарами злити рідину і дрібно нарізати, з банки з кукурудзою теж злити рідину, зелень петрушки подрібнити, все перемішати, посолити, поперчити, заправити сметаною. Салат з ківі і курятиною Інгредієнти: 2 ківі; 1 куряча грудка; 1–2 маринованих огірка; 20 г зелені петрушки; 1 солодкий перець; лимонний сік; оливкова олія; сіль, перець за смаком. Приготування: Курячу грудку зварити, зняти шкірку, відокремити від кісток філе і дрібно його нарізати. Ківі очистити і нарізати шматочками, мариновані огірки і зелень петрушки подрібнити, перець нарізати тонкою соломкою. Все перемішати, посолити, поперчити, заправити оливковою олією. Можна заправити майонезом. Кекс з ківі Інгредієнти: 5 ківі; 1,5 склянки борошна; 1/2 пачки вершкового масла; 1/2 склянки цукру; 2 яйця; щіпка харчової соди, погашеної лимонним соком; 1/4 склянки подрібнених волоських горіхів; сіль за смаком. Приготування: Цукор розтерти з олією, поступово додаючи по одному яйцю. Додати борошно, соду, сіль, перемішати. Викласти на сковороду, змащену олією, трохи більше половини тісау, згори - нарізані шматочками ківі, посипати їх горіхами і залити тістом, що залишилося. Випікати в заздалегідь розігрітій духовці годину за температури 180 °С. Готовий кекс посипати сумішшю цукрової пудри і кориці. Смачного! Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|