Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Цікаво знати » Чим корисний ківі, та що з нього можна приготувати

Чим корисний ківі, та що з нього можна приготувати


Чим корисний ківі, та що з нього можна приготувати

Ківі не росте в дикому вигляді, його вивели новозеландці. У Нову Зеландію з Китаю на початку XX століття було завезено рослину з роду актинидія, яке і стало предком ківі. Плоди цієї рослини важили близько 30 г, а новозеландцям вдалося вивести великоплідну актинидію вагою до 100 р. Але лише в 80-х роках минулого століття ківі оцінили у всьому світі.

Медики і дієтологи в холодну пору року радять обов’язково включати ківі у свій раціон, оскільки цей воно не лише омолоджує організм, але й убереже від застуди і інфекцій.



Ківі містить вітаміни В1, В2, В3, В6, В9, D, Е, РР, З, білки, вуглеводи, клітковину, цукру, мінерали - магній, калій, кальцій, натрій, цинк, марганець, залізо, фосфор. Його вже давно називають рекордсменом за вмістом вітамінів і корисних речовин, необхідних організму людини.

Наприклад, вітаміну С в ківі більше, ніж в цитрусових і чорній смородині. При цьому в 100 г ківі - всього 50 калорій, так що ківі сміливо можна включати у будь-яку дієту, спрямовану на зниження ваги. Крім того, норвезькі учені довели, що ківі нормалізує ліпідний обмін і посилює спалювання жирів в організмі.

Зрозуміло, що за такої великої кількості вітамінів ківі підвищує імунітет, активізує клітинний обмін, захищає від наслідків, нормалізує артеріальний тиск, покращує травлення, роботу серцево-судинної, дихальної і нервової систем, служить профілактикою онкології, атеросклерозу, ревматизму, тромбозу, сечокам'яної хвороби. Ківі зміцнює стінки судин і виводить з організму шкідливий холестерин, солі важких металів, токсини.

Ківі не можна їсти хворим на гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку та у разі виразки шлунку.

Жінки можуть використати ківі у вигляді масок. Якщо робити це регулярно, то шкіра стане ніжною і бархатистою, відновиться її пружність. Навіть шкірка ківі володіє тонізуючими і змолоджуючими властивостями. Протирання шкіри соком або шматочком ківі знімає запалення і заспокоює схильну до подразнень шкіру.

До речі, дізнатися, як виростити ківі з кісточки в домашніх умовах, можна тут.

А ще ківі додають до супів, салатів, соусів, роблять начинки для пирогів і варять варення.

Суп з ківі

Інгредієнти:
1 ківі;
1/2 склянки рису;
1-2 ст. ложки меду;
1 ст. ложка апельсинового соку;
1 ст. ложка гарбузового соку;
1 літр води;
сіль за смаком.

Приготування:

Рис відварити до готовності в 1 літрі води, посолити, додати мед. Розлити по тарілках, покласти згори нарізаний скибочками ківі, додати апельсиновий і гарбузовий соки.


Ківі з філе телятини

Інгредієнти:
1 кг філе телятини;
250 г ківі;
сіль, перець за смаком.

Приготування:

Ківі вимити, очистити від шкірки і розрізати на невеликі шматочки.

Телятину промити, злегка відбити і зробити в м'ясі надрізи у вигляді кишеньок, в які покласти по шматочку ківі. Посолити, поперчити і обмазати згори ківі, перетвореним на пюре, залишити на ніч в холодильнику.

Потім загорнути у фольгу і запікати до готовності в духовці.


Салат з ківі екзотичний

Інгредієнти:
2 ківі;
1 банан;
баночка консервованих ананасів;
1/4 склянки подрібнених волоських горіхів;
1 ст. ложка лимонного соку;
щіпка кориці;
мед за смаком.

Приготування:

Ківі і банан очистити і дрібно нарізати, перемішати, додати ананаси (без рідини), додати горіхи, лимонний сік, корицю, мед, перемішати.
Можна заправити йогуртом або сметаною, а можна їсти так. Поставити на півгодини в холодильник.


Салат з ківі з кальмаром

Інгредієнти:
2 ківі;
маленька баночка консервованих кальмарів;
1 банка консервованої кукурудзи;
2 яйця;
10 г петрушки;
сметана;
сіль, перець за смаком.

Приготування:

Ківі очистити і нарізати невеликими шматочками, яйця зварити круто і порубати, з банки з кальмарами злити рідину і дрібно нарізати, з банки з кукурудзою теж злити рідину, зелень петрушки подрібнити, все перемішати, посолити, поперчити, заправити сметаною.


Салат з ківі і курятиною

Інгредієнти:
2 ківі;
1 куряча грудка;
1–2 маринованих огірка;
20 г зелені петрушки;
1 солодкий перець;
лимонний сік;
оливкова олія;
сіль, перець за смаком.

Приготування:

Курячу грудку зварити, зняти шкірку, відокремити від кісток філе і дрібно його нарізати. Ківі очистити і нарізати шматочками, мариновані огірки і зелень петрушки подрібнити, перець нарізати тонкою соломкою. Все перемішати, посолити, поперчити, заправити оливковою олією.
Можна заправити майонезом.


Кекс з ківі

Інгредієнти:
5 ківі;
1,5 склянки борошна;
1/2 пачки вершкового масла;
1/2 склянки цукру;
2 яйця;
щіпка харчової соди, погашеної лимонним соком;
1/4 склянки подрібнених волоських горіхів;
сіль за смаком.

Приготування:

Цукор розтерти з олією, поступово додаючи по одному яйцю. Додати борошно, соду, сіль, перемішати.

Викласти на сковороду, змащену олією, трохи більше половини тісау, згори - нарізані шматочками ківі, посипати їх горіхами і залити тістом, що залишилося.
Випікати в заздалегідь розігрітій духовці годину за температури 180 °С.

Готовий кекс посипати сумішшю цукрової пудри і кориці.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: