Що можна їсти під час Великого посту. Меню на кожен день
15 березень 2021 15:00
824
0
Великий піст є доволі довгим і триває 48 днів. Завершується він традиційно напередодні Великодня, який цьогоріч святкується 2 травня. Отже, Великий піст у 2021 році закінчиться 1 травня. Це особливий період для всіх православних християн, його метою є підготовка до Великодня. Під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви з вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси і солодощі. Понеділок, середа та п’ятниця – найсуворіші дні посту. Це дні сухоїдіння, коли дозволено харчуватися лише невареними стравами без олії. По вихідних можна готувати гарячу їжу з додаванням олії та випити трохи вина. У такі великі свята, як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербна неділя (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, дозволяється готувати страви з рибою та морепродуктами. Основними ж продуктами харчування впродовж усього Великого посту є овочі, фрукти, бобові, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, а також різні соління та варення. Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю. Головними на цей період повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла. Меню на Великий піст: харчування по днях 15 березня (понеділок) - вищий ступінь суворості посту, тобто повне утримання від їжі 16 березня (вівторок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 17 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 18 березня (четвер) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 19 березня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 20 березня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 21 березня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 22 березня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 23 березня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 24 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. 25 березня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 26 березня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. 27 березня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 28 березня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 29 березня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед 30 березня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 31 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед 1 квітня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 2 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 3 квітня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 4 квітня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 5 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед 6 квітня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 7 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 8 квітня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 9 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед 10 квітня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 11 квітня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 12 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 13 квітня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 14 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 15 квітня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 16 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 17 квітня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 18 квітня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 19 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 20 квітня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 21 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед 22 квітня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби) 23 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед. 24 квітня (субота) - Лазарева субота - дозволяється споживання рибної ікри, вареної рослинної їжі (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії 25 квітня (неділя) - Вербна неділя - дозволяється поласувати стравами з риби та морепродуктів 26 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 27 квітня (вівторок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 28 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 29 квітня (четвер) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. 30 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед 1 травня (субота) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. Загалом цих правил харчування зобов’язані дотримуватися ченці, мирянам необов'язково проводити Великий піст за всієї строгості. Кожній людині варто в індивідуальному порядку разом із духівником визначати міру суворості свого посту. Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|